Večernji list - Hrvatska

Tillerson: Ne razmišljam o ostavci, ostajem uz Trumpa

NBC je objavio kako je Tillerson Trumpa nazvao kretenom Otvara li najnoviji TV prilog na NBC-ju novu sezonu svađa predsjedni­ka Donalda Trumpa s vodećim ljudima njegove administra­cije

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net ZAGREB

Nakon nekoliko tjedana relativnog zatišja ponovo su krenule glasine o tome kako državni tajnik Rex Tillerson razmišlja o ostavci. Mediji su objavili kako Tillerson i Trump nisu u dobrim odnosima i da je državni tajnik predsjedni­ka ovoga ljeta nazvao kretenom. Tillerson sve to demantira naglašavaj­ući kako se ne kani baviti glupostima i glasinama. On je samo napomenuo kako je prije nekoliko mjeseci razmišljao o ostavci, no kako je u međuvremen­u od toga odustao. Na novinarsko pitanje je li doista predsjedni­ka nazvao kretenom nije odgovorio ništa pa je zaključak bio da on ovu tvrdnju zapravo nije demantirao. – Moja posvećenos­t ovom poslu i Bijeloj kući Donalda Trumpa potpuna je kao što je to i bila od samoga početka. Ostat ću onoliko koliko bude potrebno – kazao je Tillerson i demantirao da ga je od ostavke odgovorio potpred- sjednik Mike Pence, koji mu je, prema navodima nekih medija, dao čitav niz savjeta kako smanjiti napetosti u odnosima s predsjedni­kom. Cijela ova priča počela je kada je TV mreža NBC u srijedu ujutro emitirala prilog u kojemu je središnja informacij­a to da je Tillerson na sastanku s Trumpovim timom za nacionalnu sigurnost i još nekim članovima kabineta kazao da je Trump kreten. Tillerson je na brzinu organizira­o konferenci­ju za novinare kako bi sve to demantirao.

Državni je tajnik kazao kako je prije nekoliko mjeseci razmišljao o ostavci, ali je odustao

Moraju se ispričati Americi

– On voli svoju zemlju. Na prvo mjesto stavlja Ameriku i Amerikance. On je pametan. On uvijek i na svakom mjestu traži rezultate, a one oko sebe kojima je povjerio neki posao smatra odgovornim­a ako taj posao nije obavljen ili je obavljen loše i polovično – kazao je Tillerson braneći Trumpa. No samo nekoliko minuta nakon završetka njegova obraćanja novinarima, CNN je objavio kako je državni tajnik Trumpa nazvao moronom i to u njegovoj odsutnosti. Uz napomenu da je Trump o svemu tome obaviješte­n. Dok je konferenci­ja za novinare trajala, Trump je bio na putu u Las Vegas. No on ju je očito gledao jer je Twitter proradio odmah nakon što je Tillerson završio. “Tajnik Tillerson i potpredsje­dnik Pence potpuno su ‘razvalili’ priču koju je emitirao NBC. To su samo lažne vijesti i oni se moraju ispričati AMERICI”, napisao je Trump. No NBC je vrlo brzo uzvratio izjavom svoje novinarke i voditeljic­e Stephanie Ruhle koja je kazala kako joj je njen izvor iz Bijele kuće kazao kako Tillerson Trumpa nije nazvao samo kretenom već “j .... m kretenom”.

Rex, štedi energiju

Ovo je samo posljednja u nizu afera koje pokazuju u kojoj je mjeri predsjedni­k prgav, nepredvidi­v i sklon istjerivan­ju svoje volje. Mnogi tvrde da je upravo Tillerson više puta bio meta takvih predsjedni­kovih poteza. Tako je u jeku nuklearno-raketne krize sa Sjevernom Korejom državni tajnik kazao kako su “otvoreni svi komunikaci­jski kanali između Pyongyanga i Washington­a. Nekoliko minuta potom Trump je na Twitteru napisao da “tajnik gubi vrijeme pokušavaju­ći pregovarat­i s malim čovjekom-raketom”. “Rex, štedi svoju energiju, a mi ćemo napraviti ono što treba”, napisao mu je Trump na Twitteru.

 ??  ?? Rex Tillerson odmah je organizira­o konferenci­ju za novinare
Rex Tillerson odmah je organizira­o konferenci­ju za novinare
 ?? REUTERS ?? Trump je sve pratio i odmah reagirao putem Twittera
REUTERS Trump je sve pratio i odmah reagirao putem Twittera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia