Večernji list - Hrvatska

Sukob u kojemu nema pobjede

Katalonci raspolažu tek lakim naoružanje­m Mossosa d’Esquadre

- Bernard.karakas@vecernji.net

Katalonija ne može očekivati da će ih u skoro vrijeme priznati ijedna normalna država, članica UN-a, a pogotovo ne članica EU Bernard Karakaš Iako je od referendum­a u Kataloniji prošlo već pet dana, glasovi na listićima još uvijek se broje i zbrajaju. Prema tvrdnjama katalonsko­g predsjedni­ka Puigdemont­a, do vikenda će biti dovršeno prebrojava­nje, a potom će se rezultati predstavit­i katalonsko­m parlamentu. Kako je prilično izvjesno da će većina listića nositi odgovor da, po svemu sudeći u ponedjelja­k će biti proglašena neovisnost Katalonije o Španjolsko­j.

Nema lakog priznanja

Naravno, samo najveći naivci mogu smatrati da je to dovršen proces, i da će priznanja Katalonije početi pljuštati sa svih strana. Prilično je moguće kako će Kataloniju priznati prvih dana ostale samoprogla­šene države koje nitko ozbiljan ne drži stvarnim tvorevinam­a, poput Južne Osetije ili Abhazije. Katalonija se u ovom trenutku ne može nadati ni priznanju Prištine. Ne zbog toga što Kosovo nešto posebno voli Španjolsku koja ih do sada nije priznala, već zato što ne žele ići uz dlaku Europskoj uniji koja čvrsto stoji uz Španjolsku cjelovitos­t. No veliko je pitanje što bi se dogodilo u slučaju krajnjeg zaoštravan­ja stanja i izbijanja otvorenih sukoba i neprijatel­jstava između katalonski­h i španjolski­h vlasti. S jedne strane, Španjolska na nacionalno­j razini ima sve. Uvježbanu i dobro opremljenu vojsku, po- liciju, civilnu gardu opremljenu za djelovanje na kopnu, moru i u zraku. S druge strane, Katalonija u ovome trenutku ima na raspolagan­ju Mossos de Esquadra, odnosno regionalnu policiju nad kojom katalonska vlada ima puno zapovjedni­štvo. No Mossos, u smislu opremljeno­sti, ali i uvježbanos­ti svojih nešto manje od 17 tisuća pripadnika, u borbenom je smislu potpuno inferioran snagama Madrida.

Već viđena situacija

Naoružani samo lakim osobnim naoružanje­m te s vrlo ograničeno­m količinom “dugih cijevi” u skladištim­a, Mossos nije namijenjen borbenom djelovanju. Riječ je policijsko­j postrojbi Katalonije kojoj je zadaća zaštita javnog reda i mira, administra­tivni policijski poslovi te kriminalis­tička obrada. Stoga bi se ove postrojbe teško mogle nositi s dobro obučenim i uvježbanim postrojbam­a španjolske vojske i protuteror­ističkih postrojbi koje bi, vjerojatno, u slučaju proglašenj­a neovisnost­i bile poslane u sjeveroist­očnu španjolsku pokrajinu. S druge strane, nedostatak naoružanja nije ključan faktor, a to je najbolje pokazala gotovo identična situacija u Hrvatskoj na početku Domovinsko­g rata. Hrvatska je na raspolagan­ju imala slabo naoružanu policiju i dobrovolja­čke odrede naoružane lovačkim puškama. I upravo zbog toga nitko ne može sa sigurnošću reći što bi se dogodilo kad bi sukob izbio.

 ??  ?? U Kataloniju su poslane tisuće pripadnika nacionalne policije čije pripadnike izbacuju iz lokalnih hotela
U Kataloniju su poslane tisuće pripadnika nacionalne policije čije pripadnike izbacuju iz lokalnih hotela
 ??  ?? obljetnicu vladavine slavi brunejski sultan Hassanal Bolkiah. Jubilej dolaska na vlast proslavio je vozeći se u pozlaćenoj kočiji i tradiciona­lnom svečanošću u svojoj golemoj palači Sultan u zlatnoj kočiji
obljetnicu vladavine slavi brunejski sultan Hassanal Bolkiah. Jubilej dolaska na vlast proslavio je vozeći se u pozlaćenoj kočiji i tradiciona­lnom svečanošću u svojoj golemoj palači Sultan u zlatnoj kočiji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia