Večernji list - Hrvatska

Iračka vojska oslobodila središte Havidže od terorista ISIL-a

-

kako je 2001. godine na povratku iz Japana svratio u Sjevernu Koreju gdje je saznao kako ta država već posjeduje nuklearnu bombu.

Sankcije bez uspjeha

To mu je kaže osobno potvrdio tadašnji sjevernoko­rejski vođa Kim Jong-il. – Kada je to bilo? 2001.! Sada je već 2017., njihova zemlja je živjela pod trajnim sankcijama i, umjesto nuklearne bombe, sada imaju hidrogensk­u bombu – kazao je Putin aludirajuć­i na činjenicu da sankcije nisu dale željene rezultate. Ruski predsjedni­k dodao je kako se ne želi miješati u politiku američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa kad je odnos prema Sjevernoj Koreji u pitanju, no upozorava da svaka represija i agresivni pritisak na tu zemlju uvijek rezultiraj­u jačanjem tamošnjeg režima. U sklopu ruske diplomatsk­e ofenzive vezane uz pitanje odnosa s Pyongyango­m, Vladimir Putin nije izostavio ni mogućnost vojne intervenci­je protiv režima Kim Jong-una, istaknuvši kako nije uvjeren bi li takva akcija imala željene rezultate. – Može li se pokrenuti globalni udar na Sjevernu Koreju kako bi ju se razoružalo? Da. Bi li postigao cilj? Ne znamo. Tko zna što oni tamo imaju i gdje. Nitko to ne zna sa stopostotn­om sigurnošću jer je to zatvorena zemlja – kazao je Putin.

Potpuna nepoznanic­a

Putin je rekao da Rusija ima više razloga biti zabrinuta zbog programa projektila Pyongyanga jer je sjevernoko­rejski poligon za testiranje smješten samo 200 kilometara od ruske granice i ponovio svoj poziv da se diplomacij­i dopusti da odradi svoju ulogu te da sve strane utišaju ratobornu retoriku. Dodatne sankcije ne vodi nikamo, rekao je Putin i istaknuo da oko 40 tisuća sjevernoko­rejskih državljana trenutačno radi u Rusiji. – Ti radnici redovito šalju dio svojih plaća sjevernoko­rejskim vlastima – zaključio je Putin. Iračka vojska u četvrtak je priopćila da je oslobodila središte Havidže, jednog od dvaju posljednji­h uporišta terorista ISIL-a u Iraku, istaknuvši da “nastavlja napredovat­i” kako bi u cijelosti oslobodila to područje. Vojne, policijske i paravojne snage koje su sudjeloval­e u bitki za oslobađanj­e Havidže “oslobodile su čitavo središte grada te i dalje napreduju”, ističe u priopćenju general Amir Jaralah koji vodi operacije. Ovaj uspjeh u bitki za Havidžu, koja je počela 21. rujna, događa se u vrijeme kada iračke snage nastavljaj­u borbu na drugoj bojišnici, u pustinji na zapadu zemlje, uz granicu sa Sirijom. Na tom području džihadisti još drže samo dva mjesta, Ravu i Al-Kaim.

 ??  ?? Vladimir Putin sve je aktivniji kad je riječ o Sjevernoj Koreji
Vladimir Putin sve je aktivniji kad je riječ o Sjevernoj Koreji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia