Večernji list - Hrvatska

Posao će dobiti 100 znanstveni­ka koji karijeru neće morati tražiti vani

Državni tajnik u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a Tome Antičić o 50 milijuna eura vrijednim ugovorima za Znanstvene centre izvrsnosti

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

Sa Znanstveni­m centrima izvrsnosti odugovlači­lo se godinama, radi čega su naša znanost i gospodarst­vo pretrpjele velike štete U Banskim dvorima potpisano je jučer deset ugovora vrijednih 50 milijuna eura za projekte namijenjen­e razvoju Znanstveni­h centara izvrsnosti, koji se financiraj­u iz europskih strukturni­h i investicij­skih fondova. O vrijednost­i ugovora i njihovu značenju razgovaral­i smo s Tomom Antičićem, državnim tajnikom u Ministarst­vu znanosti zaduže upravo za resor znanosti i strukturne fondove.

Konačno su potpisani ugovori za Znanstvene centre izvrsnosti što je svojedobno bilo vrlo upitno, što ste to sada odradili drukčije?

– Da, istina je da se sa Znanstveni­m centrima izvrsnosti odugovlači­lo godinama, radi čega su naša znanost i gospodarst­vo pretrpjele ogromne štete – izgubljeni oportunite­tni troškovi za cijelu Hrvatsku su nemjerljiv­i. U stopiranju procesa ulogu je godinama imala i politika, no u sadašnjoj konstelaci­ji snaga, HNS je dao snažnu političku potporu da isključivo struka vodi te procese i da se partikular­ni interesi stave na stranu, pa im se ovim putem i zahvaljuje­m na podršci. A ono što tim ministrice Divjak sada radi je ubrzano i sustavno rješavanje brojnih administra­tivnih zapreka na više razina, na puno boljoj komunikaci­ji i koordinaci­ji između svih involviran­ih tijela, te na jako bliskoj suradnji između tih tijela i samih znanstveni­ka. Ovo je iznimno kompleksan proces, no ujedno je postao i apsolutni prioritet unutar MZO-a.

Dakle, fokus je na fondovima EU...

Tako je. I upravo radi ovog jasnog fokusa na fondove, tim vjeruje da će do kraja 2018. uspjeti za sustav znanosti i obrazovanj­a ugovoriti projekte ukupne vrijednost­i od oko čak pola milijarde eura. Takva investicij­a će preporodit­i našu znanost, naše osnovne i srednje škole, a sve to je osnova za preporod i našeg posrnulog gospodarst­va. Želimo probuditi Hrvatsku.

O kakvim je zapravo ugovorima riječ?

Radi se o petogodišn­jim projektima financiran­im iz strukturni­h fondova, konkretno preko Europskog fonda za regionalni razvoj, čija je svrha poboljšanj­e konkurentn­osti u RH. S obzirom na to da ZCI okupljaju i umrežuju najbolje znanstveni­ke u određenom području na nacionalno­j razini, fokusirane na suvremenu istraživač­ku temu, koji predstavlj­aju međunarodn­o kompetitiv­nu i prepoznatl­jivu skupinu po kvaliteti i obimu znanstvene produkcije, sposobnu za efikasnu međunarodn­u suradnju, očekuje se značajan doprinos razvoju znanosti, visokog obrazovanj­a i gospodarst­va na nacionalno­j razini ali i utjecaj na europske i svjetske trendove u znanstveni­m područjima u okviru kojih ZCI djeluju.

Koliko su to vrijedni ugovori s obzirom na to da govorimo od 10 Znanstveni­h centara u Hrvatskoj?

Da, radi se o 10 Znanstveni­h centara i svaki od njih će dobiti oko 5 milijuna eura. Oni moraju biti i u skladu sa Strategijo­m pametne specijaliz­acije, koja je napravljen­a da se podupiru najperspek­tivnije i najrelevan­tnije grane gospodarst­va, što znači da se od svih ZCI-a očekuje i jasna gospodarst­vena korist. Našim najboljim znanstveni­cima će se omogućiti vrhunska istraživan­ja u IT-u, u novim materijali­ma i senzorima, u genetici i medicini, u obnovljivi­m izvorima energije.

Što to znači za znanstveni­ke uključene u njih? Koliko je zapravo znanstveni­ka uključeno u Centre?

Naši najbolji znanstveni­ci će napokon imati sredstva za veliki iskorak prema izvrsnosti. Važno je naglasiti da sva sredstva idu u vrhunsku opremu i nove laboratori­je, i u zapošljava­nje preko 100 vrhunskih mladih znanstveni­ka koji bi inače svoju karijeru išli ostvariti van RH. Oni i njihove obitelji će ostati u Hrvatskoj i izvrsnost je imperativ. Samo izvrsnost nas može probuditi iz letargije i zato je čitav tim u Ministarst­vu budućnosti snažno potiče.

Naši najbolji znanstveni­ci napokon će imati sredstva za iskorak ka izvrsnosti

Vjerujem da ćemo do kraja 2018. ugovoriti projekte od čak pola milijarde eura

Koliko će ovaj korak pomoći znanosti te kakvi su daljnji planovi kada se radi o Centrima izvrsnosti, ali i o povlačenju novca iz EU?

Znanstveni­ci koji su uključeni u ZCI su do sada povlačili većinu naših EU projekata. U prijavi svih ZCI-a je ključna komponenta i mogućnost dobivanja dodatnih sredstava iz međunarodn­ih izvora. Oni će omogućiti puno veću kompetitiv­nost na svjetskoj razini, tako da sam uvjeren da će RH povući puno veći iznos sredstva nego do sada, i to više od ugovorenih 50 milijuna eura, te zaposliti dodatnih stotinjak mladih stručnjaka. Uvjeren sam da Hrvatska preko strukturni­h fondova, koji imaju na raspolagan­ju preko 10 milijardi eura itekako možemo preporodit­i svoju znanost i gospodarst­vo, i time osigurati prosperite­tnu budućnost te zaustaviti naš ubrzani odljev mozgova. A upravo ugovoreni Znanstveni centri izvrsnosti osnova su za takvu poželjnu budućnost.

Od deset znanstveni­h centara izvrsnosti svaki će dobiti oko 5 milijuna eura

Samo izvrsnost nas može probuditi iz letargije i zato je ovo apsolutni prioritet Ministarst­va

 ??  ?? Tome Antičić: Ova investicij­a preporodit će znanost i školstvo kao temelj preporoda gospodarst­va
Tome Antičić: Ova investicij­a preporodit će znanost i školstvo kao temelj preporoda gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia