Večernji list - Hrvatska

Bošnjakov štih ‘zone sumraka’

Autentično splitska premijera “Ubojstva u klubu Quasimodo”

- Maja Pejković Kaćanski

U napetoj triler-komediji Elvisa Bošnjaka život i smrt postaju dva identiteta u kojima tri lika žude za idealom ljepote kultura@vecernji.net Kazalište PlayDrama i HNK Zadar večeras će na maloj Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu premijerno izvesti predstavu “Ubojstvo u klubu Quasimodo” dramatičar­a Elvisa Bošnjaka, koja je u režiji Nenni Delmestre u travnju praizveden­a u zadarskom kazalištu. – Riječ je o vrlo zanimljivo­m komadu, tekst je apsolutno drukčiji od svega onoga što je Elvis Bošnjak do sada napisao. Toliko je pun potencijal­a da bi se, kad bi se preveo, mogao igrati po cijelom svijetu. Predstava ima i štih “zone sumraka” – otkriva uoči splitske premijere Alen Liverić, jedan od troje glavnih protagonis­ta. Naglašava da mu je veliki užitak raditi s Justinom Vojaković Fingler i Elvisom Bošnjakom, s kojim se prije dvadesetak godina upoznao u Rijeci.

Fragmenti života i sna

U ovom komadu, u kojem život i smrt postaju dva identiteta u kojima likovi žude za idealom ljepote, nema golotinje, ali troje se glumaca razgolićuj­e, što je puno “opasnije”. – Pod maskom trilera Elvis Bošnjak piše o nedokučivi­m fragmentim­a života... ili sna... ili smrti? Svoj tekst uranja u svijet u kojem više ne treba razmišljat­i o idejama, jer ideali su mrtvi... Vjera, domovina, čovječanst­vo više nisu razlozi za umiranje. Ako nema razloga za umiranje, ima li razloga za život? Ovaj tekst ne bavi se odgovorima, on samo naslućuje, samo kroz maglu dodiruje... temu čežnje... one čežnje za nečim što nikad nije bilo – napisala je redateljic­a Nenni Delmestre. U napetoj triler-komediji u klubu Quasimodo iza šanka leži plavuša pokrivena stolnjakom. Viri tek pramen plave kose i ruka u kojoj je crvena kravata. Vlasnik kluba Joe budi se s pištoljem u ruci. Njegov prijatelj, također Joe, sinoć je negdje izgubio svoju crvenu kravatu. Ni jedan ni drugi ne sjećaju se plavuše, ali očito je da ju je jedan od njih dvojice ubio.

Tko je kriv za zločin?

Tko je to napravio i zašto? Tko je ta plavuša? I dok tako pokušavaju rekonstrui­rati proteklu noć, Joe 1 i Joe 2 susrest će se s izazovom razotkriva­nja vlastita životnog stanja i najdubljih žudnji... Scenografi­ju i kostimogra­fiju potpisuje Lina Vengoechea, a oblikovanj­e svjetla Ivo Nižić. Predstavom “Ubojstvo u klubu Quasimodo” u HNK Split počinje ovogodišnj­a sezona tijekom koje ćemo gledati pet dramskih premijera, dvije operne i jednu baletnu premijeru.

U prvom prizoru u klubu iza šanka leži plavojka s crvenom kravatom u ruci

 ?? IVO ČAGALJ/ PIXSELL ?? Mrtvi ideali Pod maskom trilera Elvis Bošnjak svoj tekst uranja u svijet u kojem više ne treba razmišljat­i o idejama jer ideali su mrtvi
IVO ČAGALJ/ PIXSELL Mrtvi ideali Pod maskom trilera Elvis Bošnjak svoj tekst uranja u svijet u kojem više ne treba razmišljat­i o idejama jer ideali su mrtvi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia