Večernji list - Hrvatska

U momčadi imaju bivšeg igrača Reala i brata NBA zvijezde

-

Kockasti, oprez! Skandinavc­i nam ne odgovaraju. Kovač je izgubio od Norvežana, Ćiro od Danaca, a Čačić od Islanđana Finska nogometna reprezenta­cija čak je 20 puta probala plasirati se na Europsko prvenstvo te još 15 puta na Svjetsko prvenstvo. Na svoju žalost, nisu uspjeli nijednom! No taj podatak ne smije zavarati, Finci su sve samo ne “plitak potok”. Pokazao je to i naš prvi međusobni dvoboj u Tampereu, koji smo dobili s 1:0, ali i sve druge utakmice koje je Finska odigrala u skupini. Uostalom, Finci su s 1:0 kod kuće pobijedili Island, a Ukrajina je jedva slavila s 2:1 u Tampereu te 1:0 u Odessi.

Vraća se Moisander

Tržišna vrijednost Finske prema Transferma­rktu iznosi 23,75 milijuna eura, što je malo u odnosu na Hrvatsku čiji igrači vrijede 317,2 milijuna. No, da Finci baš i nisu nogometni liliputanc­i, potvrđuje podatak da petorica reprezenta­tivaca igraju u klubovima liga petice. Kao najskuplji igrači u svlačionic­i izdvajaju se Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt, 4,5 mil, €), Përparim Hetemaj (Chievo, 4,2 mil. €) i Teemu Pukki (Brondby, 2,5 mil. €), no njihovo najzvučnij­e ime je 32-godišnji branič Niklas Moisander, kapetan Wedera iz Bremena. A Moisander se, baš kao i drugi “Nijemac”, Joel Pohjanpalo (Bayer Leverkusen), nakon ozljede vratio u reprezenta­ciju. Ni ostali finski nogometaši nisu “amateri”. Sauli Väisänen član je talijansko­g prvoligaša SPAL-a, dok Lod igra u Panathinai­kosu, Hämäläinen kod našeg Jozaka u Legiji, Lam je u Twenteu, Arajuuri u Brondbyju... A danski izbornik u kadru ima i jednog bivšeg igrača Real Madrida – Eeru Markkanena. Eero je u sezoni 2014./15. bio član kraljevsko­g kluba, koji ga je za 2,3 milijuna eura otkupio od AIK-a, ali Markkanen je na kraju igrao samo za drugu momčad, Real Madrid Castillu.

Igra za Chicago Bullse

Samo godinu kasnije kao slobodan igrač otišao je u finski Rovaniemen, a sada je član njemačkog drugoligaš­a Dinama iz Dresdena. Eero Markkanen dolazi iz poznate sportske obitelji, sin je bivšeg finskog košarkaško­g reprezenta­tivca Pekke Juhe Markkanena (129 nastupa) i bivše košarkašic­e Riikke Ellonen, ali još poznatiji kao stariji brat poznatog košarkaško­g reprezenta­tivca Laurija, člana Chicago Bullsa. Lauri Markkanen (213 centimetar­a) bio je jedna od zvijezda završenog Eurobasket­a i buduća je zvijezda NBA lige i svjetske košarke. Na Eurobasket­u je u prosjeku zabijao 19,5 koševa uz 5,7 skokova.

Vrijednost Finske prema Transferma­rktu iznosi 23,75 milijuna €, a Hrvatske čak 317,2

 ??  ?? Eero Markkanen Finski napadač u duelu s našim Perišićem
Eero Markkanen Finski napadač u duelu s našim Perišićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia