Večernji list - Hrvatska

Može li itko spriječiti Cedu da uzme i peti naslov uzastopce?

U ligi će igrati 20 stranaca, od čega je čak 11 američkih braniča

- Drazen.brajdic@vecernji.net

HT Premijer ligu igrat će i tri hrvatska ABA ligaša, ali i Split izbornika Skelina koji se jedini odlučio za igranje u drugoj regionalno­j ligi Dražen Brajdić

Zagrebačko­m utakmicom Cedevite i Zadra (18 sati), danas započinje Prvenstvo Hrvatske za košarkaše. Prva liga od ove će se godine zvati Premijer ligom, a drugi rang natjecanja Prvom ligom, no atraktivni­ja imena zacijelo neće pomoći klupskoj košarci da izgleda kvalitetni­je. Doduše, valja reći da će najjače natjecanje nakon punih 13 godina ponovo imati glavnog sponzora pa će se liga od 13 klubova zvati Hrvatski Telekom Premijer liga. Taj ugovor trajat će tri godine, a utakmice domaćeg prvenstva vrtjet će se na drugom programu HRT-a i na kanalima Arene sport.

Jedino Cedevita tri natjecanja

Baš kao i prethodne četiri sezone, kada su osvajali naslov prvaka, i ove će sezone prvi favoriti biti košarkaši Cedevite i za taj klub sve osim dva domaća trofeja bio bi neuspjeh. No, najveći prvakovi konkurenti nadaju se da bi lider negdje mogao posrnuti jer će i ove godine igrati paralelno tri natjecanja i to sa samo 17 igrača. Posve drugačija situacija je u klubu koji u istom gradu obitava 500 metara dalje. KK Zagreb još je prije pet godina, kao državni prvak, igrao Euroligu, a sada jedva postoji. Neposredno pred početak Prvenstva mravi su ostali bez dugogodišn­jeg trenera Danijela Jusupa, a prije toga i bez svog najboljeg i najperspek­tivnijeg igrača Luke Božića koji je pojačao Zadar. No, otišli su i mnogi drugi važni igrači (Marčinkovi­ć, Batur) koji s klubom vode spor jer im duguje za višegodišn­ju vjernost. Cibona će i ove godine, s novim trenerom i novim Amerikanci­ma, biti glavni kandidat za mjesto u finalu doigravanj­a. Vukovi imaju dva Amerikanca, dvostruko manje nego Cedevita (4), ali jednako koliko i Škrljevo i Jazine, koje u 1. kolu dočekuju upravo Cibonu. Kako im imenu i dolikuje, Jazine će igrati u kultnoj dvorani Jazine koja bi ovom prilikom mogla biti puna. Jer, na utakmicu se spre- maju doći stariji naraštaji zadarskih navijača koji ne pohode Višnjik jer su nezadovolj­ni stanjem glavnog gradskog kluba.

Milano kod nas traži filijalu

Mi smo nezadovolj­ni brojem Amerikanac­a na bekovima. Od 20 stranaca čak je 11 američkih braniča i kako onda da Hrvatska stvori svoje bekove, ponajprije razigravač­e, ako klubovi tako olako posežu za američkim rješenjima. Nakon što je Jolly odustao od natjecanja, HT Premijer liga ostala je na 13 klubova, a kako će ih sljedeće sezone biti 12 na kraju ove sezone ispast će tri kluba. A upast će dva najbolja između 12 takozvanih prvoligaša, među kojima su i dojučerašn­ji prvoligaši Kvarner 2010 i Gorica. Posebnost ovogodišnj­eg natjecanja svakako je i to što će za Osijek Vrijednosn­ice igrati ponajveći izraelski talent Tomer Levinson (17, 206 cm) jer je netko u Izraelu procijenio da će se taj mladac dobro razvijati u rukama trenera Vladimira Krstića. Da bi Hrvatska mogla biti plodno tlo za razvoj igrača, vjeruje i glavni menadžer Milana Livio Proli, koji priželjkuj­e suradnju s hrvatskim (ili srpskim) klubom u koji bi slali svoje mlade igrače da se razigraju.

Izraelci su procijenil­i da će se njihov dragulj dobro razvijati u Osijeku u rukama trenera Krstića

 ??  ?? Napustio onemoćali KK Zagreb i pojačao financijsk­i nestabilni KK Zadar – Luka Božić
Napustio onemoćali KK Zagreb i pojačao financijsk­i nestabilni KK Zadar – Luka Božić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia