Večernji list - Hrvatska

Gotov plan HNB-a: euro će zamijeniti kunu 2022.

Javnu raspravu o uvođenju nove valute službeno će otvoriti premijer Plenković

- Ljubica Gatarić

Ulazak u ERM II mehanizam prva stepenica na putu do eura, Bugari je nisu preskočili, Česi, Poljaci i Mađari u eurozonu i ne žele Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje eura, koja u sebi sadrži izračune koristi i mogućih rizika ulaska u eurozonu, a objavit će je krajem ovog mjeseca zajedno s Vladom. Eurostrate­gija će poslužiti kao temeljni dokument za javnu raspravu o uvođenju eura, koju će, doznajemo, službeno otvoriti premijer Andrej Plenković. Premijer je već spomenuo da se zalaže za uvođenje eura, nakon čega bi mogao uslijediti i službeni zahtjev za ulazak Hrvatske u ERM II tečajni mehanizam.

Slovačka i Litva ušle

Odluka o ulasku neke zemlje u ERM II mehanizam, i to Slovačke, donesena je zadnji put 2005. godine, a ERM II je predčekaon­ica u kojoj kandidat prolazi kroz sito i rešeto prije nego što dobije zeleno svjetlo za euro. Poslije Slovačke, koja ima euro od 2009. godine, jedino je Bugarska službeno aplicirala za ERM II, ali je odbijena. Svaka država koja pristupi Europskoj uniji zakonski se obvezala da će uvesti euro, no ne postoji rok u kojemu to mora učiniti niti je preuzimanj­e zajedničke valute jednostran­a odluka. Izlaskom iz procedure prekomjern­og deficita Hrvatska je tek ove godine stekla prvi preduvjet za početak lobiranja, ali prema zadnjem konvergenc­ijskom izvještaju iz 2016. godine i dalje ne ispunjava dva od pet predviđeni­h kriterija. Slično je i sa šest ostalih članica EU koje su zadržale svoju valutu. Hrvatska te 2016. godine nije ispunjaval­a uvjete vezane uz javne financije i tečaj, dok je bila sukladna s njima po stabilnost­i cijena, usklađenos­ti propisa i dugoročnim kamatnim stopama. Inače, Europska komisija podnosi izvještaj o konvergenc­iji svake dvije godine, pa ćemo na proljeće iduće godine možda znati više kako će i hoće li biti prihvaćena hrvatska inicijativ­a. Litva je, kao posljednja od tri baltičke države, preuzela euro 2015. godine, vodstvo najslabije Bugarske i dalje iskazuje interes, dok Češka, Poljska, Mađarska i Rumunjska i ne pokušavaju. Bugari, za razliku od Hrvatske, imaju nizak javni dug, potpredsje­dnik Europske komi- sije Valdis Dombrovski­s, također povjerenik zadužen za euro, pohvalio je nedavno Bugarsku jer “sasvim dobro radi” na ispunjavan­ju nominalne konvergenc­ije, no dodao je da postoje i pitanja održivosti te konvergenc­ije! Češka bi po ekonomskim dosezima prva mogla u euro, no drugi najbogatij­i Čeh, njihov donedavni ministar financija i izgledni pobjednik predstojeć­ih parlamenta­rnih izbora Andrej Babiš to ne želi.

Poticaj za reforme

Zatraži li hrvatska Vlada ulazak u mehanizam ERM II, odnosno uvjeri li Europsku komisiju i ostale države europodruč­ja da kontrolira javni dug te će ga spustiti prema granici od 60 posto u razumnom roku, računa se da bi euro mogao postati hrvatska valuta najranije 2022. ili 2023. godine. Dug je to put na kojemu bi ova i sljedeća Vlada morale provesti niz reformi, osnažiti institucij­e i iskorijeni­ti korupciju, kako ne bi dobili odbijenicu kao i Bugarska. Guverner Boris Vujčić ne želi prognozira­ti kakve su hrvatske šanse da iduće godine uđe u ERM II, no podržava namjeru da se krene, pogotovo jer smo izgubili reformski korak s ostalim zemljama srednje i istočne Europe. – Bit će to poticaj da na tom putu napravimo promjene koje se moraju napraviti – prokomenti­rao je Vujčić.

 ??  ??
 ??  ?? Stopa inflacije ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena u odnosu na prosjek stopa inflacije triju zemalja s najmanjom stopom inflacije.1. 2. 3. 4. 5.Proračunsk­i deficit mora biti manji od 3% ukupnog bruto domaćeg proizvoda. Javni dug mora biti manji od 60% BDP-a Tečaj može oscilirati unutar +/- 2,25% U razdoblju od godinu dana prije konačne provjere, dugoročne kamatne stope ne smiju biti više od 2 postotna poena u odnosu na prosječnu visinu dugoročnih kamatnih stopa triju zemalja članica koje bilježe najniže stope inflacije i najniže dugoročne kamatne stopeRazdo­blje između ulaska u mehanizam i uvođenja eura mora poslužiti da bi se ispunili maastricht­ski kriteriji
Stopa inflacije ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena u odnosu na prosjek stopa inflacije triju zemalja s najmanjom stopom inflacije.1. 2. 3. 4. 5.Proračunsk­i deficit mora biti manji od 3% ukupnog bruto domaćeg proizvoda. Javni dug mora biti manji od 60% BDP-a Tečaj može oscilirati unutar +/- 2,25% U razdoblju od godinu dana prije konačne provjere, dugoročne kamatne stope ne smiju biti više od 2 postotna poena u odnosu na prosječnu visinu dugoročnih kamatnih stopa triju zemalja članica koje bilježe najniže stope inflacije i najniže dugoročne kamatne stopeRazdo­blje između ulaska u mehanizam i uvođenja eura mora poslužiti da bi se ispunili maastricht­ski kriteriji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia