Večernji list - Hrvatska

Dolazi li papa Franjo u Hrvatsku proglasiti Stepinca svecem?

Očito je da se htjelo doći do zajedničko­g mišljenja o Stepincu i da se možda našao kompromis

- ZAGREB Silvije Tomašević

Kada Vatikan priopći da se razgovaral­o o konkretnoj temi, ovaj put o kanonizaci­ji Stepinca, to znači da se bliži čas objave papine odluke U priopćenju ureda za tisak Svete Stolice o razgovoru pape Franje i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kaže se kako se razgovaral­o i o radu mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka na zajedničko­j ponovnoj analizi lika blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Kada se, osim uobičajeni­h fraza o srdačnim razgovorim­a i dobrim odnosima između Svete Stolice i Hrvatske i o pozitivnom prilogu Crkve životu zemlje, doda kako se razgovaral­o o nekoj konkretnoj temi, a u ovom slučaju o kanonizaci­ji kardinala Stepinca, to znači da se bliži trenutak javne objave papina mišljenja. I vatikanska priopćenja sadrže neizrečene, ali shvatljive poruke. Dakle, u priopćenju se kaže kako se razgovaral­o o radu mješovite komisije Hrvatske biskupske konferenci­je (HBK) i Srpske pravoslavn­e crkve (SPC) “radi zajedničko­g ponovnog tumačenja lika blaženog kardinala Alojzija Stepinca”. Dvije se osnovne stvari mogu razabrati iz te rečenice. Prvo, da se htjelo doći do zajedničko­g mišljenja o Stepincu i, drugo, da se možda našao neki kompromis. Taj kompromis može biti različit, od toga da SPC kaže “idite dalje sa svojim kanonizaci­jom, ali mi ostajemo pri našoj ocjeni Stepinca”, ili da se kaže kako je Stepinac bio žrtvom komunistič­kog režima, ali u vrijeme NDH nije učinio dovoljno za nehrvatske narode, pa do toga da nema nikakvog zajedničko­g “tumačenja Stepinčeva djelovanja”, ali će ga Katolička crkva ipak proglasiti svecem.

Papa bira trenutak

U svakom slučaju, papa Franjo će prije nego bude javno obznanio svoje mišljenje o radu mješovite hrvatsko-srpske komisije o njemu, osim hrvatskih biskupa, obavijesti­ti i SPC. To je sasvim normalno budući da su i oni sudjeloval­i u njezinu radu. Plenković je novinarima kazao kako je stekao dojam da je odlu- ka o kanonizaci­ji blizu te kako je ponovio poziv svojih prethodnik­a papi Franji da pohodi Hrvatsku. I glede papina pohoda Hrvatskoj kaže kako je “stekao dojam da bi se to moglo dogoditi uskoro, a na papi Franji je da odabere najprimjer­eniji trenutak za to”. Bilo bi, dakako, odlično kada bi papa Franjo došao u Hrvatsku proglasiti kardinala Stepinca svecem. U priopćenju Svete Stolice još se kaže kako su razmijenje­na i druga mišljenja od zajedničko­g interesa kao što su “budućnost europskog projekta”, te o regionalni­m pitanjima “s posebnom pažnjom na stanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovin­i”. Dakle, Svetoj Stolici važno je i ono što se događa u BiH, a posebno hrvatskom narodu.

Razgovor s biskupima

Plenković je razgovarao i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, koji je najavio svoj posjet Zagrebu od 29. do 31. listopada ove godine. Parolin će 30. listopada blagoslovi­ti Veliku dvoranu (Aula Magna) Hrvatskoga katoličkog sveučilišt­a te održati

Možda neće biti “zajedničko­g čitanja”, a Katolička crkva ipak će beatificir­ati Stepinca Kardinal Pietro Parolin posjetit će Zagreb od 29. do 31. listopada i održati Lectio magistrali­s

Lectio magistrali­s. Taj govor je važan, kao i njegovi susreti s hrvatskim biskupima. Postoji mogućnost i da se tih dana dozna nešto više o mogućem posjetu Franje Hrvatskoj. Je li tijekom razgovora u Vatikanu, pitao sam Plenkovića, bilo govora o hrvatsko-slovenskom pogranično­m sporu u Savudrijsk­oj vali, budući da su slovenski premijer i predsjedni­k tim pitanjem opsjedali vatikansku diplomacij­u. Plenković je odgovorio kako nije on, već Parolin postavio to pitanje i sa zanimanjem čuo hrvatsko stajalište. Vatikan ne želi svađe između dvije države koje je priznao istoga dana i prije država EU. A Plenković je naglasio kako hrvatska strana želi da se taj bilateraln­i spor što prije riješi. U svakom slučaju, Plenkoviće­v posjet Vatikanu bio je više nego koristan i ni u kojem slučaju nije nalikovao na one prečeste odlaske papi na slikanje i rukoljube.

 ??  ?? Posjet premijera Plenkovića nije nalikovao na prečeste odlaske papi na slikanje i rukoljube
Posjet premijera Plenkovića nije nalikovao na prečeste odlaske papi na slikanje i rukoljube
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia