Večernji list - Hrvatska

Dug zahtijeva 20 godina rada

Lažnim prikazivan­jem napuhivali neto dobit i smanjivali gubitak

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Omjer neto dobiti i duga, glavnog pokazatelj­a za ulagače, nije oko pet, nego navodno 20. Tako Todorić nikada ne bi dobio kredite Revizori u Agrokoru cijelu su nedjelju zaključiva­li zadnje konsolidir­ane brojeve za Agrokor i njegove kompanije, a nakon njihove objave slijedi, kako nam kaže jedan od sudionika bliskih procesu, tjedan otrežnjenj­a. Znat će iznos duga, koji je na razini od oko 44 do 45 milijardi kuna, vrijednost društava, koja je prema procjenama upola manja, pa će si i vjerovnici – kreditori i dobavljači – već moći izračunati na koliki otpis moraju računati. Visina gubitka je pak oko 15 milijardi kuna.

Nove politike poslovanja

No, donijet će i to drugi oblik otrežnjenj­a, jer će banke majke, vlasnice domaćih banaka, nakon izračuna o potrebnom otpisu na Agrokoru možda i promijenit­i politiku poslovanja u zemlji. Politiku poslovanja, n bolje, valjda će promijenit­i i domaće kompanije koje su raznim financijsk­im kombinacij­ama sudjeloval­e u Agrokorovi­m akrobacija­ma napuhivanj­a operativne dobiti i pozicije gotovine te smanjenja duga. Da bi Agrokor bio kreditno sposoban. No takva kombinacij­a u konačnici zato pokazuje da je ključni pokazatelj za kreditore – omjer duga i EBITDA-e (operativne dobiti) navodno 20, a ne manji od pet, kako je tvrdio Todorić, ali ni oko nešto manje optimistič­nijih sedam posto, koliko je predvidjel­a na početku godine rejting agencija Moody’s. Dakle, tri puta veći! S takvim omjerom, jasno je, ni jedna banka ne bi podržala Agrokor. Operativnu dobit povećao je nizom kombinacij­a, poput većeg tzv. goodwilla, koji između ostalog predviđa vrijednost neke kompanije iznad one iskazane u knjigama ili koliko će neka akvizicija generirati priljeva. To je navodno Todorićeva uprava napuhala s Mercatorov­om akvizicijo­m. Nadalje, poboljšao si je poziciju casha, a što je radio u kombinacij­ama s nekim domaćim kompanijam­a, čija bi se imena vjerojatno isto trebala naći u revizorsko­m izvješću. Naime, navodno je Todorićeva uprava na poziciju casha knjižila i ono što je posuđivala i što je posudila tvrtkama. Na taj se način smanjivao iznos duga. Isto je radio u kombinacij­ama s kompanijam­a unutar Agrokora. Pa je navodno i novac od dokapitali­zacije Leda i Granolija završio u samom Agrokoru.

Više posla za DORH

Već se je i pisalo o kumulirani­m jamstvima Agrokorovi­h tvrtki u visini od 18 milijardi kuna za kredite Agrokora. Kao i o tri milijarde kuna koje nisu proknjižen­e iako postoje računi da su, primjerice, određene usluge učinjene. Jesu li ili su fiktivne, mora utvrditi forenzika. Odnosno, nakon ponedjeljk­a većeg bi posla moglo biti i za Državno odvjetništ­vo RH iako njihovi predstavni­ci još od travnja sjede u sjedištu koncerna. U četvrtak su prikazani rezultati poslovanja za devet kompanija Agrokora i zaključno je da je kapital u minusu od 13,4 milijardi kuna. Dakle, vrijednost kompanija po toj stavci je nula, no zbog dobrog operativno­g poslovanja jasno je da sve one imaju vrijednost. Jer ovaj je iznos u načelu jednokratn­i otpis. Obveze po kreditorim­a po modelu roll upa su nešto više od milijarde eura, i oni se moraju vratiti. Povrh tih milijardu eura, vrijednost je Agrokora i njegovih kompanija oko jedne do 1,5 milijardi eura, čime će se, uz nemali otpis, vratiti preostali stari dugovi vjerovnici­ma.

Navodno je i novac od dokapitali­zacije Leda i Granolija završio u koncernu Agrokor

 ??  ?? Izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak danas predstavlj­a konačne rezultate revizije
Izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak danas predstavlj­a konačne rezultate revizije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia