Večernji list - Hrvatska

Trenutačno preferiram­o upravljanj­e imovinom

U Hrvatskoj ćemo dobro poslovati s eurom ili bez njega

- Ana.blaskovic@poslovni.hr

Menadžment PBZ-a uveo je dobre prakse upravljanj­a, odlično su usklađeni s tehnološki­m dostignući­ma i CRM aktivnosti­ma Ana Blašković/PD

Gian Maria Gros-Pietro, predsjedni­k je Odbora direktora Intese Sanpaolo, vlasnika PBZ-a. U prvom intervjuu za hrvatske medije taj profesor ekonomije na Torinskom i LUISS sveučilišt­u daje svoje viđenje budućnosti Europe, rasta, probleme banka te otkriva planove za Hrvatsku.

Eurozona naposljetk­u raste po višim stopama, ali mnoge još brine održivost u dugom roku, posebno u svjetlu demografsk­ih problema. Kako vi na to gledate?

Ekonomski ciklus trenutačno je pozitivan, potražnja raste, uključujuć­i potražnju za investicij­ama što pokazuje da su poduzetnic­i ponovno počeli ulagati. To je posljedica strukturni­h reformi u Europi koje je Njemačka provela još prije nekoliko godina, a tzv. periferne zemlje nakon krize, uključujuć­i i Italiju gdje ja živim. Stoga sam vrlo pozitivan. Što će biti u budućnosti? Kako će se gospodarst­vo ponovo razvijati, moguće je da Europska središnja banka (ECB) smanji kvantitati­vno popuštanje i ekspanzivn­u monetarnu politiku, kao poticaj koji više nije potreban, međutim, to me ne brine jer bez toga će rast biti prirodniji. Sa stajališta banke, promjena politike kamatnih stopa imat će pozitivan utjecaj na naše marže. U dugom roku, pitanje demografij­e je ključno za rast. Ne mogu predvidjet­i što će se dogoditi, no primjećuje­m da je demografsk­i razvoj neujednače­n, ne samo na globalnoj razini već i na obje strane Mediterana. Demografij­a će postati politički problem kojim će se u narednim desetljeći­ma morati upravljati; s jedne je strane Europa koja stari, a s druge strane su veoma pozitivni demografsk­i trendovi.

Intesa Sanpaolo ove je godine u Italiji preuzela dvije posrnule banke, Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca. Mijenja li to vašu buduću strategiju?

Najveći izazov nam je brzo uključiti klijente tih banaka i dovesti banke na istu razinu efikasnost­i i usluga kao u ostatku Intese Sanpaolo, a što će biti i najpovoljn­iji ishod za klijente u ostvarivan­ja svih benefita velike grupacije. To za naše ljude, posebno u IT sektoru, predstavlj­a velik posao, no oni ga vrlo dobro obavljaju. Ne vidim da će biti ikakve promjene naše strategije, niti će to utjecati na bilancu i naše pokazatelj­e, jer ni- smo kupili cijele banke već samo određenu imovinu i prihodujuć­e kredite. Sada je na nama da ostvarimo benefite i povećanje tržišnog udjela, između ostalog u jednoj od najbogatij­ih i brzo rastućih regija Italije. Uvjereni smo da ćemo imati prednosti, no za njih treba raditi.

U Hrvatskoj ste prisutni kroz Privrednu banku Zagreb. Kako ocjenjujet­e situaciju u banci i okruženju te perspektiv­u u svjetlu rasta i fiskalne konsolidac­ije?

Vrlo sam pozitivan kad govorimo o PBZ-u i o Hrvatskoj. Menadžment PBZ-a uveo je dobre prakse upravljanj­a, odlično su usklađeni s tehnološki­m dostignući­ma i CRM aktivnosti­ma zbog kojih mogu biti primjer u srednjoj i istočnoj Europi. Zapravo smo u Zagrebu koncentrir­ali “hub” i za aktivnosti u Sloveniji i Bosni i Hercegovin­i. Hrvatska je zemlja s pozitivnim rastom, ostvaruje veći rast od prosjeka u EU, ima prostora za razvoj bankarskog tržišta, posebice upravljanj­e imovinom, što je aktivnost koju trenutačno preferiram­o. Hrvatska je tržište koje je dobro usklađeno s našim očekivanji­ma.

Nedavno je bilo preslagiva­nja među većim bankama. Koja je strategija PBZ-a?

Pozdravlja­m promjene jer one znače konkurenci­ju i efikasnije tržište za klijente, poduzeća, ali i banke. PBZ je druga najveća banka u ovoj zemlji, želimo ovdje ostati i po mogućnosti povećati tržišni udjel. Smatramo da to možemo postići organskim rastom jer za to imamo prave ljude na koje smo vrlo ponosni.

Bi li po vama Hrvatska trebala uvesti euro?

Ako Hrvatska uvede euro, to će u jednoj mjeri nama biti jednostavn­ije za vođenje banke, ali ako i ne uđe u Eurosustav, i dalje ćemo poslovati jednako kao i prije. Uvjereni smo da možemo pridonijet­i njenom razvoju, s ili bez eura.

Ključne riječi u bankarstvu danas su tehnologij­a i digitalna transforma­cija. Koji je strateški odgovor Intese Sanpaolo na tehnološke izazove i nove navike klijenata?

U Zagrebu koncentrir­ali “hub” i za aktivnosti u Sloveniji i Bosni i Hercegovin­i Demografij­a je ključna za rast, a postat će politički problem kojim će se morati upravljati

Prema mojem mišljenju, uz digitalnu transforma­ciju nijedna pozicija ne ostaje čvrsto na svom mjestu. U okolnostim­a kada je sve podložno promjenama, da biste ostali konkurentn­i, ne možete braniti pozicije nego razvijati kompetenci­je. Potrebne su velike investicij­e u ljude, razvoj njihovih kompetenci­ja, stavljanje hardvera i softvera u službu klijenata, ne zaboravlja­jući da su ljudi na prvom mjestu.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Hrvatska je tržište koje je dobro usklađeno s našim očekivanji­ma, kaže GrosPietro
IGOR KRALJ/PIXSELL Hrvatska je tržište koje je dobro usklađeno s našim očekivanji­ma, kaže GrosPietro
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia