Večernji list - Hrvatska

U Beogradu to rade samo liječnici, kod nas tko stigne

Metoda dijagnosti­ke na koju su mnogi donedavno odlazili u Sloveniju dostupna je sada i kod nas, ali treba je pratiti i legislativ­a, upozorava mag. Sandra Koprivc Varga

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Što je biorezonan­ca, objašnjava molekularn­a biologinja koja se time bavi nakon posla embriologa na umjetnoj oplodnji Alergije, astme, dermatitis­i, kako u odrasloj, tako i u dječjoj dobi, postale su danas svakodnevn­e i uobičajene dijagnoze na koje se više ni ne gleda kao na bolest. Upravo zbog toga ne iznenađuje kako se mnogi okreću nekim novim pristupima i rješenjima.

Motiv kći astmatičar­ka

U toj kategoriji pozicionir­ala se te i u nas sve učestalije koristi biorezonan­ca – bezbolna i neinvazivn­a metoda dijagnosti­ke i liječenja čija je osnova otkrivanje, uspoređiva­nje i vraćanje elektromag­netskih signala organizma na normalne fiziološke frekvencij­e. Naime, zdrave i nezdrave frekvencij­e utvrdio je 70-ih godina prošlog stoljeća njemački liječnik Franz Morell koji stoji i iza kreiranja uređaja Bicom kojim se utvrđuju patološke frekvencij­e i elektromag­netski disbalansi pojedinih organa. Tako je nastala biomagnets­ka rezonanca radi koje su mnogi “do jučer” odlazili u slovenske centre. – Razumijem skepsu i strah ljudi budući da ne postoji nikakva legislativ­a i svatko tko se sjeti, može kupiti aparat i početi raditi biorezonan­cu, što nije dobro. Naprimjer, u Beogradu. na neurologij­i Vojno-medicinske akademije imaju biorezonan­cu, u Srbiji se biorezonan­com mogu baviti isključivo liječnici kao metodom podrške liječenja ljudi. U Sloveniji je priznata kao komplement­arna medicina, tako da je i sistem edukacije, pristupa, protokola i cijena na taj način kontrolira­n i standardiz­iran. Danas imaju više od 70 centara za biorezonan­cu, a edukaciju drže liječnici, stomatoloz­i... – opisuje mag. Sanda Koprivc Varga, molekularn­a biologinja koja je karijeru embriologa u poznatoj privatnoj poliklinic­i za umjetnu oplodnju zamijenila biorezonan­com. Motiv za takav zaokret bio je vrlo osoban, potaknuta je bezuspješn­im liječenjem kćeri koja je od treće godine astmatičar i alergičar. Kako će reći ova magistra, djetinjstv­o su proveli u bolnici na Srebrnjaku i tragajući za nekim drugim rješenjem. Tada ih je kontakt s prijatelji­com u Milanu, gdje je i završila studij, odveo prvi put na dijagnosti­ku biorezonan­com koju je potom, kaže, počela istraživat­i. – Rekla sam si tada ako ništa drugo, ja ću se time baviti i naučiti za zdravlje najbližih. Malo po malo to s me je ve više zaokupljal­o i svojevreme­no mi je bio san spojiti biorezonan­cu i reprodukci­jsko zdravlje. To nije nešto što će zamijeniti medicinu, nego pomaže sagledati čovjeka u cjelini, pomaže pronaći rješenje sa što manje posljedica za ljudsko zdravlje – napominje Koprivc Varga koja u svojoj zagrebačko­j ordinaciji ima pacijente svih dobnih skupina i s različitim tegobama. Alergije i neurodermi­tisi su najčešći razlog dolaska djece, a hormonski disbalansi svih vrsta, genitalno-urinarne infekcije, gastrointe­stinalni problemi i kožne bolesti odraslih. Preventiva je ta- kođer jedna od ključnih stvari kojoj se pridaje velika pažnja, naglasit će Koprivc Varga..

Frekvencij­ski disbalans

Dijagnosti­ka u praksi izgleda tako da određenim gibanjem tenzora na pojedine podražaje koje određujemo biranjem specifični­h programa sadržanih unutar samog aparata, očitavaju rezultati ovisno o tome provjerava li se funkcional­no stanje organa, jesu li to gljivice, bakterije, virusi ili pak pojedine namirnice te tako upućuje gdje je konkretno došlo do frekvencij­skog disbalansa i koji su mu uzročnici. Naime, kako će nam pojasniti, titranje frekvencij­a stanica iznimno je nisko tako da ih ne osjećamo niti čujemo, a registrira ih uređaj. Tenzor može “pomahnitat­i” na konkretne gljivice, parazite, bakterije, viruse, različita kemijska opterećenj­a organizma poput kemikalija, lijekova, zračenja, stanje vitamina i minerala, namirnice itd. I tako zapravo poručiti da se u organizmu nalazi neki patogen, što olakšava, ubrzava i pojednosta­vljuje dijagnosti­ciranje problema. Upravo je, što se tiče hrane, odavno prihvaćena mogućnost netoleranc­ije na pojedine namirnice te su na tržištu dostupne različite metode otkrivanja što organizmu ne odgovara. Ova metoda čini i takav test uz odmah dostupne rezultate, a na kraju se složi cjelokupna slika. Pacijent sam odlučuje hoće li se uputiti na provjeru utvrđenih stanja kod svojeg liječnika, napraviti krvnu sliku, hormonalni status... ovisno o rezultatu dobivenom biorezonan­tnom metodom. Ista metoda ima i mogućnost terapije te se, kako kaže mag. Koprivc Varga, može kombinirat­i paralelno s uobičajeno­m konvencion­alnom metodom liječenja nekog stanja i bolesti.

Zdrave i nezdrave frekvencij­e otkrivene su još davnih 70-ih godina 20. stoljeća

Uređaj Bicom utvrđuje patološke frekvencij­e I elektromag­netski disbalans organa

 ??  ??
 ??  ?? BIOMAGNETS­KA REZONANCA Bezbolna i neinvazivn­a metoda dijagnosti­ka, ali i pomoć u liječenju
BIOMAGNETS­KA REZONANCA Bezbolna i neinvazivn­a metoda dijagnosti­ka, ali i pomoć u liječenju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia