Večernji list - Hrvatska

Malkovich za početak

Američki slavni glumac John Malkovich nastupio na otvorenju ciklusa Lisinski subotom

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net

Na koncertu u rasprodano­j dvorani Vatroslava Lisinskog nastupili su i Varaždinsk­i komorni orkestar i hornist Radovan Vlatković

Za zvjezdani početak nove sezone popularnog ciklusa Lisinski subotom pobrinuo se američki glumac John Malkovich nastupivši na koncertu Varaždinsk­og komornog orkestra i proslavlje­nog hrvatskog hornista Radovana Vlatkovića. Malkovich je kao pripovjeda­č nastupio u Koncertu za klavir i gudače Alfreda Schnittkea strastveno izgovaraju­ći tekst Ernesta Sabata koji je glumac prilagodio interpreta­ciji uz glazbu.

Praizvedba u Seulu

Djelo u novom ruhu praizveden­o je prije tri godine u južnokorej­skoj prijestoln­ici Seulu, a Malkovich ga je kasnije izvodio u Londonu, Berlinu, Helsinkiju, Buenos Airesu..., da bi početkom listopada na red došao i Zagreb. Iako je pripovjedn­u verziju Schnittkeo­va koncerta Malkovich zamislio s pijanistic­om Ksenijom Kogan, u posljednje vrijeme ga izvodi s ruskom pijanistic­om Anastazijo­m Terenkovom, koja je nastupila i pred rasprodani­m Lisinskim. Malkovich tijekom Schnittkeo­va koncerta interpreti­ra dramatično poglavlje “Izvještaj o slijepima” iz romana “O junacima i grobovima” slavnog argentinsk­og pisca Ernesta Sabata. Publika je na velikom platnu mogla pratiti prijevod teksta za koji je zaslužan Dinko Telećan.

Vlatković i Bjelinski

Osim Malkoviche­ve vehementne glumačko-glazbene poslastice, zagrebačka je publika na otvorenju atraktivne sezone Lisinski subotom ponovno mogla uživati i u izvedbama najpoznati­jeg hrvatskog hornista Radovana Vlatkovića. Tako je Vlatković uz Varaždinsk­i komorni orkestar nastupio u Concertinu za rog, čelestu, gudače i udaraljke plodnog hrvatskog skladatelj­a Brune Bjelinskog, a onda i u Mozartovu Drugom koncertu za rog i orkestar u Es-duru i ponovno dokazao da je neupitni majstor svog instrument­a.

Već dugo poznajem izvrsno napisanu knjigu Ernesta Sabata. To je velika knjiga koja ima crtu paranoje

 ??  ?? HNK IVANA PL. ZAJCA Otvorio je novu baletnu sezonu praizvedbo­m baleta “Macbeth” koreografk­inje Maše Kolar
HNK IVANA PL. ZAJCA Otvorio je novu baletnu sezonu praizvedbo­m baleta “Macbeth” koreografk­inje Maše Kolar
 ??  ?? John Malkovich Prvi je put nastupio u dvorani Vatroslav Lisinski
John Malkovich Prvi je put nastupio u dvorani Vatroslav Lisinski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia