Večernji list - Hrvatska

Ševčenko novog doba! Od 2012. kada god je zabio Ukrajina ne gubi

- sport@vecernji.net Gradimir Đukarić

Od trinaest ukrajinski­h golova u kvalifikac­ijama za SP Jermolneko je zabio šest, te tri puta asistirao. Riječ je o sjajanom nogometašu

Mogao je to biti veliki propust trenera mlađih kategorija kijevskog Dinama. Nakon godinu dana provedenih u podmlatku kluba precrtali su tada 13-godišnjeg Andrija Jarmolenka procijeniv­ši da od njega neće biti ništa. Dječak slabije fizičke građe od svojih vršnjaka nije mogao do kraja izdržati čak ni dril na treninzima. – Izdržao sam godinu dana i vratio se kući u Černihiv, bio sam još slab, a ti su treninzi bili teški – prisjetio se kasnije Jarmolenko prve neslavne epizode u Kijevu. Četiri godine kasnije, Dinamo je stigao na vrijeme ispraviti pogrešku.

Dinamo ga skoro prekrižio

– Zaista se nadam kako će se pokazati dostojnim nositi Dinamov dres – kazao je dopredsjed­nik kluba Joszef Szabo pri potpisivan­ju ugovora s tada 18-godišnjim nogometaše­m. Njegova očekivanja Jarmolenko je ne samo ispunio nego i premašio, postao je klupska legenda. Doduše, ne legenda u rangu jednog Olega Blohina ili Andrija Ševčenka, ali njegovih devet godina službe, osam pehara i tri uzastopna priznanja za najboljeg ukrajinsko­g nogometaša godine (2013., 2014. i 2015.), ali i 137 golova, po čemu je četvrti strijelac u povijesti slavnog kluba, ostat će upisani u anale. Trebalo mu je samo pet minuta u premijeri u dresu Dinama da zabije gol Vorskli iz Poltave. Glas o novom Ševčenku brzo se pronio, tadašnji ukrajinski izbornik Oleksij Mihajličen­ko nije mogao ignorirati odlične igre krilnog napadača Dinama i prvi mu je poziv poslao samo godinu dana nakon debija u ukrajinsko­j ligi, mjesec i pol dana prije njegova 20. rođen- dana. Već prvi nastup u reprezenta­ciji (6:0 pobjeda protiv Andore u kvalifikac­ijama za SP 2010.) Jarmolenko je proslavio golom, a u idućih 71 zabio ih je još 30. Novi Ševčenko došao je u reprezenta­ciju taman na vrijeme da s originalni­m Ševčenkom barem nakratko dijeli svlačionic­u. – Ševčenko me puno toga naučio, objasnio mi je kako da razmišljam kao napadač i ispravio neke moje nedostatke – kazao je Jarmolenko.

Odmah iznad Ševe

Na vječnoj listi najboljih strijelaca reprezenta­cije ispred njega je samo aktualni ukrajinski izbornik (48 golova), ali Jarmolenko se može pohvaliti nešto boljim prosjekom realizacij­e od 0,44 gola po utakmici. Dakle, zabija gotovo u svakoj drugoj utakmici za reprezenta­ciju. Tvrdnja “zaustavite Jarmolenka i zaustavili ste Ukrajinu” dobiva na značaju uz podatak da je u jedine dvije utakmice u kvalifikac­ijama u kojima je ostao bez ikakvog napadačkog učinka (protiv Hrvatske u Zagrebu i Islanda u Reykjaviku) Ukrajina i izgubila. Drugi ukrajinski superstar Jevhen Konopljank­a, potvrdilo se iz dosadašnje­g iskustva, ne može spasiti Jermolenko­v loš dan. I to ne vrijedi samo za ovaj kvalifikac­ijski ciklus – od Eura 2012. baš svaku utakmicu u kojoj Jarmolenko nije zabio ili asistirao Ukrajina je izgubila, dok su utakmice u kojima je dao napadački doprinos završavale pozitivno za Ukrajince! Svjestan je toga i Andrij Ševčenko prije utakmice odluke koja se igra u Kijevu. –S raspoložen­im Jarmolenko­m imamo velike šanse – kaže Ševčenko, koji je dobar, zapravo odličan odnos s Jarmolenko­m zadržao do danas. Ukrajinski izbornik prošle jeseni je čak sugerirao svome bivšem klubu da s njim potpiše ugovor. - On je igrač kojeg obožavam, može igrati na oba krila i jako dobro koristi prostor - rekao je Ševčenko. No, Milan je zakasnio, uzela ga je Borussija Dortmund.

 ??  ?? Sjajan osjećaj za gol Andrija Jarmolenka donio mu je titulu najboljeg nogometaša Ukrajine i to tri godine zaredom. Laskavu nagradu je pokupio 2013., 2014. i 2015.
Sjajan osjećaj za gol Andrija Jarmolenka donio mu je titulu najboljeg nogometaša Ukrajine i to tri godine zaredom. Laskavu nagradu je pokupio 2013., 2014. i 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia