Večernji list - Hrvatska

Na leđima uteg od 150 mil. kuna

Samo za nastup na SP-u Fifa će svakom savezu dati 10 mil. eura

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net

Neodlazak u Rusiju umnogome bi otežao rad nogometnom savezu u sljedeće dvije godine. Izgubilo bi se puno novca

Nakon poraza Hrvatske u Turskoj početkom rujna, šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker je u maniri najvećeg kockara posljednji novčić stavio na Antu Čačića. Vjerovao mu je da će nas odvesti na Svjetsko prvenstvo i na leđa mu natovario uteg od 150 milijuna kuna. Na žalost, igrao je Davor na crveno, a ispalo je crno. Zašto 150 milijuna kuna? Zato što bi toliko Hrvatski nogometni savez zaradio plasmanom u Rusiju.

SP je stvar prestiža

Naime, čelnici Fife odlučili su povećati iznose za sudionike SP-a pa će tako svaka reprezenta­cija koja se plasira u Rusiju dobiti oko 10 milijuna eura premije (osam milijuna za plasman plus dva milijuna za pripreme). Momčadi koje uđu u osminu finala dobit će dodatna dva milijuna eura, a četvrtfina­listi dodatnih sedam mi- lijuna eura. Reprezenta­cija koja osvoji prvenstvo ukupno će pak dobiti otprilike 50 milijuna eura! No, uzmemo li da bi Hrvatska na SP-u stigla do osmine finala, što je za momčad s Modrićem, Rakitićem i Mandžukiće­m u nekim normalnim situacijam­a realan doseg, HNS bi zaradio 12 milijuna eura. No to su samo nagrade Fife, bez desetaka milijuna kuna a koji se vrte kroz marketing i promociA ju, kroz bonuse od sponzorski­h ugovora, kroz ugostitelj­stvo, trgovinu... U svakom slučaju, odlazak na Svjetsko prvenstvo HNS-u bi donio barem 20-ak milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna. zaradila bi naravno puno i država, te prije svega i prodavači piva... Nažalost, sad je taj uteg na leđima Dalića i njegovih igrača. Prvo večeras protiv Ukrajine, a onda vjerojatno i u dodatnim kvalifikac­ijama. Put do Kremlja, na žalost, još je jako dug, iako smo po kvaliteti već trebali biti tamo.

Prijeti nam fijasko

A mogući večerašnji poraz donio bi još jednu lošu stvar za hrvatsku reprezenta­ciju. Novo Uefino reprezenta­tivno natjecanje Liga nacija starta već iduće godine, po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji, a ako Hrvatskoj zbog neuspjeha u kvalifikac­ijama dodatno padne koeficijen­t, dogodit će se da nećemo biti među 12 reprezenta­cija koje će igrati elitnu skupinu Lige nacija. Tako bi umjesto utakmica protiv Španjolske, Francuske, Njemačke, Portugala, Italije, Belgije, Engleske..., igrali u drugom razredu europskog nogometa, protiv Srbije, Sj. Irske, Slovenije, Danske, Švedske, Ukrajine, Turske, Slovačke... Bio bi to još jedan fijasko, jer teško bi takve utakmice rasprodava­le stadion.

Ako ne odemo na SP, gubimo i rejting, pa u Ligi nacija nećemo igrati s najboljim momčadima

 ??  ?? Davor Šuker će u slučaju neuspjeha teško ostati na čelu HNS-a
Davor Šuker će u slučaju neuspjeha teško ostati na čelu HNS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia