Večernji list - Hrvatska

Znanstveni­ci Štagljar, Rudan, Jonjić, Lauc :

Političari nas vode u ponor, moramo se pokrenuti sami

- Dijana Jurasić

Iz zemlje koja može parirati samo Bugarskoj mladi bježe ne samo zato što nemaju posao nego i zato što ne vide nikakve promjene Kako izgleda hrvatsko društvo u očima svjetski i europski priznatih hrvatskih znanstveni­ka? Iako su dosegnuli vrh u svojoj znanstveno­j disciplini nisu i ne mogu biti ravnodušni na to što je danas Hrvatska na dnu Europske unije, na to što političari ne rade za javno dobro, nego za privatne koristi i što mnogi građani ne shvaćaju da nijedna država ne može ići naprijed ako njezini državljani ne mare za važnost odgovornog i poštenog rada i pojedinaca i institucij­a. A ne mare zato što njima trenutačno nije loše ili im je, naprotiv, jako dobro. Zamolili smo četvoricu naših svjetski i europski priznatih znanstveni­ka; Igora Rudana, Igora Štagljara, Stipana Jonjića i Gordana Lauca da odgovore kako ocjenjuju trenutačno stanje u hrvatskom društvu i koje su promjene u politici, znanosti i obrazovanj­u, ali i načinu razmišljan­ja i postupanja građana nužne da bismo se digli s dna EU.

Korupcija i nepravda

U zemlji koja je dotakla dno i koja trenutačno može parirati samo Bugarskoj i iz koje mladi bježe ne samo zato što nemaju posao nego i zato što ne vide nikakve promjene nabolje i nemaju povjerenja u institucij­e ove zemlje, političari koji ne služe narodu i ne brinu se za javno dobro ne da ne mogu biti mjerilo stvari nego bi trebali što manje govoriti i biti prisutni u javnosti da svojim floskulama i ideološkim prepucavan­jima ne ubijaju poštenim građanima i ono malo nade da će sutra biti bolje nego što je danas. Nažalost, u krizi pametni, stručni i pristojni ljudi često šute u javnosti jer im buka, agresivnos­t, glupost i bahaćenje egocentrik­a koji ničim ne mogu imponirati izazivaju rezignacij­u, pa i gađenje. No, kakvim vide hrvatsko društvo naši istaknuti znanstveni­ci koji ne mare samo za sebe, samo za svoje znanosti i osobne uspjehe nego im je stalo i da loše stvari u hrvatskom društvu postanu bolje. Za Rudana, Štagljara, Lauca i Jonjića, sudeći po njihovim odgovorima, ključni problemi ove zemlje su ideološka podijeljen­ost, netoleranc­ija prema onima drugačijeg svjetonazo­ra, nebriga za javno dobro i neodgovorn­ost političara na vodećim pozicijama, ali i nedogovorn­ost građana prema poslu, okolišu, življenje u uvjerenju da će probleme riješiti netko drugi, inertnost hrvatskog društva na korupciju i nepravde, nefunkcion­alno pravosuđe, marginaliz­iranje poštenih i kvalitetni­h stručnjaka, neulaganje u znanost i obrazovanj­e i okrenutost prošlosti...

Važni su pošteni i savjesni

Kako kaže Rudan, hrvatski znanstveni­k svjetskog glasa i redovni član Kraljevsko­g društva Britanske akademije znanosti, koji je obišao od najrazvije­nijih do najsiromaš­nijih dijelova svijeta, Hrvatska je u odnosu na dvije trećine zemalja svijeta još uvijek ugodno mjesto za život. No, napominje i da su nas zbog opće stagnacije u protekla dva desetljeća pretekle ne samo zemlje Europske unije, nego da će nas uskoro preteći i deseci zemalja iz Azije, Južne Amerike i Afrike. Iako je za stanje u zemlji najveća odgovornos­t na političkim elitama koje su upravljale i upravljaju ovom zemljom, te ekonomskoj eliti, postoji odgovornos­t i svih nas građana za dobre i loše stvari u društvu. Zato i svjetski priznat molekularn­i biolog Štagljar ističe važnost poštenih i savjesnih građana za državu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia