Večernji list - Hrvatska

Kujundžić: Zatražit ću od bolnica da zaustave ovrhe zbog 25 kn duga

Za manje dugove treba kontaktira­ti pacijente

- romana.kovacevic@vecernji.net Romana Kovačević Barišić ZAGREB

Državno odvjetništ­vo istražit će je li se KBC Zagreb udružio s odvjetničk­im društvom da bi ostvario nepripadaj­uću dobit

Negdje u sustavu postoje slabosti koje moramo riješiti, kaže Kujundžić i izražava žaljenje zbog brojnih ovrha KBC-a Zagreb Zbog masovnih ovrha koje KBC Zagreb pokreće protiv pacijenata, ministar zdravstva danas će bolničke ravnatelje pozvati da to ne rade. – U ponedjelja­k ću kontaktira­ti sve ravnatelje bolnica s dopisom u kojim ću ih zamoliti da se takve stvari ne događaju i da dugovanja, posebice ta mala, pokušaju riješiti bez ovrha, već redovnim putem. Neka se pacijente kontaktira ako imaju dugovanje – kazao nam je jučer ministar Milan Kujundžić. Na primjedbu kako se često događa da bolnice ne šalju račune iako same kažu pacijentim­a da će im račun stići na kućnu adresu, ministar dodaje: – Očito negdje u sustavu postoje slabosti koje moramo riješiti da nam se to više ne događa. Ne bih se bacio kamenom na jednu kuću, je li to jedna ili više bolnica, vidjet ću danas. Žao mi je što je do ovoga došlo – poručuje Kujundžić.

25 kuna naraslo na 700

Je li opravdana sumnja da se uprava najveće hrvatske bolnice s odvjetničk­im društvom udružila u zločinačku organizaci­ju s ciljem ostvarivan­ja nepripadaj­uće dobiti, odlučit će Državno odvjetništ­vo. Takvu je sumnju u svojoj kaznenoj prijavi iznio naš ugledni znanstveni­k iz Genosa, prof. Gordan Lauc, objavivši svoj slučaj na društvenoj mreži. On je, naime, u lipnju 2015. završio na Rebru zbog upale uha, a kako se to događalo u noćnim satima, nisu mu mogli naplatiti 25 kuna participac­ije, već su mu rekli račun poslati kući. Nisu ga poslali i on je na to zaboravio. “Sve do danas kada sam dobio rješenje o ovrsi prema kojem moram platiti tih 25 kuna participac­ije, zatezne kamate od cca 4 kune, ali i 688,13 kn troškova ovrhe”, objavio je prof. Lauc u petak i pozvao pritom sve sa sličnim iskustvima da se jave. Pokrenuo je lavinu reakcija. Mnogi od ljudi koji su reagirali iznijeli su slične slučajeve koji su im se dogodili i prilagali faksimile ovrha. Neki tvrde da su ovrhu dobili i za plaćeno, drugi da su u bolnici inzistiral­i da im dug odmah naplate, ali su na šalteru ustrajali da će im račun poslati kući. Osim u bolnici, mnogi su neočekivan­u ovrhu dobili zbog, kako kažu, neznanog im duga za tv pristojbu, teleoperat­ora itd.

Zaustavili naplatu

Inače, KBC Zagreb se i 2015. našao u sličnoj situaciji kad su stotinama pacijenata slali opomenu pred ovrhu za participac­ije. HZZO je tada zatražio da hitno prestanu s tom naplatom. Ravnatelj Rebra jučer je SMS-om poručio da je izvan Hrvatske, dok se iz HZZO-a nisu javljali.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia