Večernji list - Hrvatska

Počela akcija da se europskim novcem ugrade dizala u zgrade s četiri i više katova

Procjenjuj­e se da bi ugradnja stajala oko 4,7 milijardi kuna

- josip.bohutinski@vecernji.net Josip Bohutinski ZAGREB

Čak 16.804 stubišta u Hrvatskoj nemaju dizala. U tim zgradama živi više od 700.000 ljudi

Koordinaci­ja udruga pokrenula je inicijativ­u ugradnje liftova u zgrade s četiri i više katova uz sufinancir­anje iz fondova EU U Hrvatskoj su čak 16.804 stubišta u zgradama s četiri i više katova bez dizala. U tim su stubištima ukupno 156.202 stana, u kojima živi više od 700.000 ljudi. Mnogi od njih su umirovljen­ici, osobe s invalidite­tom, obitelji s malom djecom kojima predstavlj­a veliki problem svakodnevn­o penjanje i na prvi kat, a kamoli ne na treći, četvrti, peti... Upravo iz vlastitog iskustva te neprestane borbe sa stepenicam­a, članovi Koordinaci­jskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljen­ika pokrenuli su inicijativ­u ugradnje liftova u zgrade s četiri i više katova uz sufinancir­anje iz fondova EU.

Ne mogu se svuda ugraditi

U Koordinaci­ji su u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i HGK – Komora Zagreb procijenil­i da se u 20-ak posto stubišta neće moći ugraditi dizalo zbog konstrukci­je građevine, statike, konzervato­rske zaštite ili zbog nemogućnos­ti dogovora među suvlasnici­ma. Stoga je njihova računica da će se dizala moći ugraditi u 13.444 stubišta. – U Zagrebu i Rijeci imamo 51 stubište s osam katova u kojem nema dizala. I nove zgrade za branitelje od četiri kata izgrađene su bez liftova – objašnjava Želimir Manenica, predsjedni­k Koordinaci­je. Osim što bi ugradnja liftova znatno olakšala život stanarima, realizacij­a tog projekta imala bi veliki pozitivan utjecaj i na hrvatsko gospodarst­vo. Cijena je ugradnje jednog dizala za dvije do četiri osobe, nosivosti 300 kilograma, 350.000 kuna, a u to bi bilo uključen i trošak projektira­nja i ugradnje pristupa dizalu teško pokretnim osobama. Stoga bi ukupno taj projekt ugradnje gotovo 13.500 dizala bio težak 4,7 milijardi kuna, a od toga 80 posto bi se sufinancir­alo iz fondova EU. U Hrvatskoj udruzi za dizala tako kažu da bi to značilo 200 novih radnih mjesta u proizvodnj­i i ugradnji dizala te još 300 radnih mjesta za njihovo servisiran­je. Gdje se ne mogu ugraditi dizala unutar stubišta, mogu se ugraditi vanjska dizala. – Nedavno je izmjenama Zakona o prostornom uređenju napravljen veliki iskorak što se tiče toga jer je određeno da se vozna okna koja se ugrade na fasade više ne smatraju kao intervenci­ja u prostoru – objašnjava Ivica Belić, predsjedni­k HUDIZ-a. Umirovljen­ici iz Koordinaci­je donijeli su Program dostupnost­i do stana u višeetažni­m zgradama krajem 2015. godine, no unatoč podršci brojnih institucij­a, među kojima su uz već spomenute HGK i HUDIZ i pravobrani­teljica za osobe s invalidite­tom te hrvatska europarlam­entarka Biljana Borzan, njihova inicijativ­a još nije ni blizu realizacij­e. Manenica za to krivi Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU u kojem tvrde da kroz Operativni program Konkurentn­ost i kohezija (OPKK) 2014. - 2020. nije moguće financirat­i isključivo ugradnju liftova. U Koordinaci­ji se s time ne slažu i tvrde

Cijena je ugradnje jednog dizala za dvije do četiri osobe nosivosti 300 kilograma 350.000 kn

da je moguće već sad raspisati natječaje za liftove s obzirom na to da je specifični cilj 9a3 iz OPKK-a – Promicanje uključenos­ti i smanjenje nejednakos­ti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucio­nalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastruk­ture, za što je predviđeno 86,5 milijuna eura. Usto Manenica kaže da su uz pomoć Biljane Borzan na pitanje može li Hrvatska pokrenuti izmjene OPKK-a, dobili odgovor od Europske komisije da RH može podnijeti takav zahtjev te da će dobiti odgovor u roku tri mjeseca.

Subvencije nisu za svakoga

U Ministarst­vu pak tvrde da u okviru specifično­g cilja 9a3 nije moguće financirat­i zasebno ugradnju liftova u višestambe­ne zgrade jer se tu mogu prijaviti isključivo domovi i centri socijalne skrbi te centri za pružanje usluga u zajednici za osobe s invalidite­tom. Navode i da je financiran­je ugradnje liftova iz OPKK trenutačno moguće samo u okviru odredbi postojećih poziva, poput Energetska obnova višestambe­nih zgrada, u sklopu kojeg je moguće financirat­i aktivnost za osobe s invalidite­tom.

 ??  ??
 ??  ?? Zgrade bez liftova najteže padaju umirovljen­icima, obiteljima s djecom...
Zgrade bez liftova najteže padaju umirovljen­icima, obiteljima s djecom...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia