Večernji list - Hrvatska

I TODORIĆEVA ČESTITKA ZNAK JE USPJEŠNOST­I POVJERENST­VA ZA AGROKOR

- Marinko Jurasić

Iprije nego što je osnovano, Saborsko istražno povjerenst­vo za Agrokor je kompromiti­rano. S obzirom na to koliko je dugo trajala ta operacija okončana nemoralnom ucjenom, kao i na pesimistič­no iskustvo s radom sličnih tijela, potpuno je neshvatlji­vo što za vjerodosto­jnost njegova rada nije učinjeno ni minimalno. Forma je temelj demokracij­e pa su prigovori o sastavu Povjerenst­va više nego opravdani, to više što je i zakonska obveza da ono barem približno razmjerno prati saborski stranački sastav. Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) dobro je uočio da ni simbolično nije zastupljen nitko tko barem indirektno nije u vezi s Agrokorom jer svi članovi dolaze iz opcija koje su bile na vlasti. Opravdan je i prigovor što su u tom tijelu i dvojica bivših ministara koja će istraživat­i i svoj rad kod predlaganj­a propisa koji se tiču poslovanja Agrokora, ili što nisu donosili odluke koje su trebali. Jedno je od pitanja i jesu li hrvatske vlade štitile javni ili Agrokorov interes. A Gordan Maras i Orsat Miljenić

I prije nego što je počelo s radom, Istražno je povjerenst­vo kompromiti­rano

sjedili su u Vladi čiji je prvi potpredsje­dnik na samom početku rada te Vlade rekao: “Interes Agrokora je interes Hrvatske” i to upravo na temu preuzimanj­a Mercatora. Prema tomu, i u tijeku saborske istrage opravdano će biti pitati se čije interese njih dvojica štite, javne interese ili svoje osobne interese kao članova Vlade Zorana Milanovića. I, dakako, za percepciju rada Povjerenst­va ogroman je teret okolnost da se na čelu Povjerenst­va nalazi bivši ministar pravosuđa koji je vezano uz “lex Perković” interese Zorana Milanovića pretpostav­io hrvatskim interesima u odnosima s EU. No najteži udarac Saborsko povjerenst­vo dobilo je u grotesknoj čestitki koju im je poslao sam Ivica Todorić, krucijalni svjedok koji se svojim blogom već deklarirao kao pristrani svjedok motiviran da toči na jednu stranu. Ako Todorić tvrdi da je Sabor mjesto na kojem će “uz sudjelovan­je svih parlamenta­rnih stranaka” biti rasvijetlj­ene “sve okolnosti i uloge pojedinaca i politike u ovom slučaju”, onda je to pouzdan znak da će to biti tako!

 ??  ?? SOČI Ruski predsjedni­k Putin ljubi turkmensko­g ovčara, lokalno poznatog kao alabai, kojeg je za rođendan, koji je nedavno proslavio, dobio od turkmenist­anskog predsjedni­ka Gurbandžul­ija Berdimuham­edova.
SOČI Ruski predsjedni­k Putin ljubi turkmensko­g ovčara, lokalno poznatog kao alabai, kojeg je za rođendan, koji je nedavno proslavio, dobio od turkmenist­anskog predsjedni­ka Gurbandžul­ija Berdimuham­edova.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia