Večernji list - Hrvatska

Svjedočit će i šefovi policije, ali i DORH-a

HDZ-ovi članovi Povjerenst­va kažu da će pozvati i Miljenića

- Iva Puljić-Šego, Tea Romić ZAGREB

Povjerenst­vo može raditi najviše šest mjeseci i u tom periodu treba ispitati brojne svjedoke iz svijeta politike i biznisa Saborsko istražno povjerenst­vo o Agrokoru konačno je jučer osnovano, predsjedni­k je SDPovac Orsat Miljenić i on će već danas okupiti preostale članove; HDZ-ovce Brkića, Babića, M. Jelkovac i Borića, SDP-ovca Marasa, mostovca Grmoju, HNS-ovca Ćuraja i Lovrinović­a iz Promijenim­o Hrvatsku kako bi dogovorili hodogram Povjerenst­va koje s radom počinje 30. listopada.

Izabrani i ustavni suci

Miljenić kao prvog svjedoka želi pozvati Ivicu Todorića, vlasnika Agrokora, no bude li u međuvremen­u izdan nalog za uhićenje Todorića, budući da se protiv njega vodi istraga, teško je očekivati da će se Todorić vratiti u Hrvatsku i pojaviti kao svjedok budući da je već dulje vrijeme izvan zemlje. Osim Todorića, kao svjedoci trebali bi biti pozvani i Agrokorovi menadžeri. Protiv osnivanja Povjerenst­va glasalo je 11 zastupnika (troje iz Neovisnih za Hrvatsku, tri iz Živog zida te pet iz Mosta), 13 ih je bilo suzdržano (među njim omaškom pri glasanju i HDZ- ovac Babić) jer su nezadovolj­ni što u Povjerenst­vu nije zastupljen­o više manjih stranaka. Maksimalni rok rada Povjerenst­va je šest mjeseci i u tom periodu ono kani ispitati brojne svjedoke. Usporedo s osnivanjem Povjerenst­va jučer su izglasani i ustavni suci – Arlović, Šeparović i Selanec – jer je SDP izbor ustavnih sudaca vezao uz Povjerenst­vo.

Kako je nastao Agrokor

Među HDZ-ovim članovima Povjerenst­va čuje se da oni smatraju kako kao svjedoke treba pozvati sve bivše premijere, sve ministre financija i gospodarst­va, sve čelnike HBOR-a, Hanfe, Porezne uprave, ali i sve glavne državne odvjetnike, ministre unutarnjih poslova, ravnatelje policije radi svih istraga koje su se dosad vodile (ili od kojih se odustalo) u slučaju Agrokor. Svi pozvani svjedoci imaju obavezu doći pred Povjerenst­vo. HDZ će navodno kao svjedoka pozvati i samog Miljenića, a bude li tako, u trenutku svjedočenj­a zamijenit će ga potpredsje­dnik Povjerenst­va. Svjedok bi trebao biti i SDP-ovac Maras jer je bio član Nadzornog odbora HBOR-a koji je kreditirao Agrokor. Sve odluke unutar povjerenst­va o svjedocima koje kane pozivati donosit će se većinom glasova članova (većinu ima HDZ). Cilj je istražnog povjerenst­va utvrditi sve o nastanku Agrokora, njegovoj današnjoj poziciji

Povjerenst­vo se sastaje danas da dogovori hodogram, a s radom počinje 30. listopada

na tržištu, nastanku njegovih poslovnih problema, ulozi tržišnih regulatora, Vladinu angažmanu u predlaganj­u zakona značajnih za poslovanje Agrokora, kao i mogućem sukobu interesa osoba u Vladi... Međutim, nijedno povjerenst­vo u tom smislu nikad nije ništa istražilo, riječ je više o političkoj pozornici.

 ??  ?? Šefovi klubova SDP-a i HDZ-a, Bauk i Bačić, napokon su se dogovorili
Šefovi klubova SDP-a i HDZ-a, Bauk i Bačić, napokon su se dogovorili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia