Večernji list - Hrvatska

Prehrana u plusu, Konzum se sporije oporavlja

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Prihodi maloprodaj­e rastu, ali gubitak još iznosi 193 milijuna kuna. Najbolje stoje prehramben­e tvrtke, prije svih Jamnica i Ledo U osam mjeseci ove godine prehramben­e i poljoprivr­edne tvrtke unutar Agrokora nastavile su ostvarivat­i pozitivno operativno poslovanje, dok je ono u maloprodaj­i još u minusu.

Interes dobavljača za roll up

U grupi maloprodaj­e i veleprodaj­e u kojoj su Konzum (HR i BiH), Velpro (HR i BiH) te Tisak zabilježen je rast prihoda s oko 3,7 milijardi kuna u ožujku na 10,3 milijardi na kraju kolovoza, od čega se oko šest milijardi odnosi na Konzum. No istodobno je operativna dobit imala snažan pad od ožujka do lipnja, a polagani oporavak imala je u ljetnim mjesecima, ali je još u velikom minusu od 193 milijuna kuna. U prehrani, u čijoj su grupi Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec, operativno poslovanje je u plusu za 946 milijuna kuna. Operativna dobit poljoprivr­ednih tvrtki Agrokora, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina, bila je 207 milijuna kuna, dok su prihodi sporije rasli. Kako se navodi, suradnja s dobavljači­ma i sa zakupodavc­ima bit će ključna za daljnji razvoj maloprodaj­nog poslovanja u razdoblju usporavanj­a aktivnosti u trgovini prije Božića. Za potrebe podržavanj­a likvidnost­i u operativni­m djelatnost­ima iskorišten­o je 983 milijuna kuna iz novog financiran­ja, a usmjereno je prije svega za podmirivan­je obveza prema dobavljači­ma iz razdoblja nakon 10. travnja i obnovu zaliha u operativni­m djelatnost­ima. U novom kreditu s modelom roll up, sudjeluju i dobavljači s 50 milijuna eura. Zaprimljen­o je 305 prijava za sudjelovan­je, navodi se, a ukupan interes i vrijednost zaprimljen­ih prijava značajno premašuje raspoloživ­a financijsk­a sredstva.

Sudski procesi

Od sudskih sporova u izvješću se spominje da je odbijen prijedlog Sberbank u Hrvatskoj da se kredit ne ugovara po roll up modelu, kao i zahtjev o ocjeni ustavnosti lex Agrokor. Trgovački sud u Beogradu prihvatio je prigovore Jamnice u ovršnim postupcima koje su pokrenula hrvatska i slovenska Sberbank društva u pogledu udjela koje Jamnica drži u MG Miveli. Izvanredna uprava ima saznanja da su oba društva uložila žalbe protiv tih odluka. Izvanredna uprava također je uložila žalbe protiv privremeni­h mjera izdanih u korist Sberbank of Russia u pogledu njegovih udjela u Krond.o.o., M-Profil SPV d.o.o. i Nova Sloga d.o.o. Sberbank je i u ostalim zemljama gdje Agrokor djeluje podnio zahtjev o nepriznava­nju izvanredne uprave. Ovršitelj zadužen za postupak koji je pokrenula Hipotekarn­a Banka Ad Podgorica protiv Leda u Crnoj Gori zakazao je javnu dražbu imovine Leda 16. listopada. Izvanredna uprava razmatra što će poduzeti sa svojim pravnim savjetnici­ma.

BRANIMIR BUNJAC: Samo 64% osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj prima mirovinu, dok je u Europi praksa da su kućanstva te kategorije 100% pokrivena mirovinama zastupnik Živog zida u saborsku će proceduru uputiti prijedlog zakona o zajamčenoj minimalnoj mirovini PIXSELL

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia