Večernji list - Hrvatska

Domaćem i uvoznom radniku za isti rad ista plaća diljem EU

Naše tvrtke koje radnike šalju u Njemačku moraju ih platiti kao da su Nijemci

- ljubica.gataric@vecernji.net Ljubica Gatarić

Hrvatska i ostale jugoistočn­e zemlje nisu uspjele u namjeri da zaustave promjene

Više od 39 tisuća hrvatskih radnika rade kao izaslani radnici u nekoj članici EU. Poslodavci kažu da će deseci tisuća ostati bez posla Hrvatska i desetak drugih članica s jugoistoka Europe nisu uspjele zaustaviti izmjenu Direktive o upućivanju radnika, koja je krajem ovoga mjeseca uvrštena na dnevni red Europskog parlamenta. Direktiva će obvezati tvrtke iz jedne članice koje posluju u drugoj članici EU da svoje radnike plaćaju prema tamošnjim plaćama. Domaće građevinsk­e tvrtke koje rade u Njemačkoj svojim će radnicima uz njemačke plaće morati isplaćivat­i i sve ostale naknade uz plaće koje isplaćuju njemački poslodavci.

U šoku hrvatski građevinar­i

Promjenu Direktive iz 1996. godine potaknule su Njemačka i Francuska, a oštro joj se protive države članice s jugoistoka Europe koje borbu protiv “socijalnog antidumpin­ga” iščitavaju kao udar na svoje tvrtke. Protivnici izmjena za sada su tek usporili prihvaćanj­e novih pravila koja se odnose na više od 39 tisuća hrvatskih radnika koji rade kao izaslani radnici u nekoj članici EU. Prema podacima Europske komisije, Hrvatska ima najbrži rast broja izaslanih radnika, 2013. godine bilo ih je 10 tisuća, 2014. oko 27 tisuća, a 2015., zadnje za koju postoje podaci – 39 tisuća. Ako se broj izaslanih radnika povećavao sličnom dinamikom, ove bi ih godine moglo biti oko 50 tisuća. Uglavnom su to građevinsk­i radnici u Njemačkoj koji rade na poslovima koje su ugovorile domaće tvrtke Ingra, Dalekovod, Viadukt, Đuro Đaković, ali ima i drugih. Europska komisija ističe da je 2015. unutar prostora EU bilo oko dva milijuna izaslanih radnika koji su većinom radili u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji. Većinom su dolazili iz mnogoljudn­e Poljske, no nakon Poljaka slijede Nijemci i Francuzi, Slovenci, Španjolci, Slovaci... Nakon Njemačke, Slovenija i Austrija najčešća su odredišta hrvatskih izaslanih radnika. No, i mi smo primatelji­ca izaslanih radnika, a njihov se broj 2015. godine kretao oko 7200. Većinom su dolazili iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Poljske i Italije. Slično kao što Direktiva obvezuje hrvatske tvrtke da isplaćuje njihove plaće, slovenske i njemačke tvrtke koje dobivaju poslove u Hrvatskoj trebale bi svojim izaslanim radnicima isplaćivat­i hrvatske plaće. Kako će to izgledati u praksi, tek treba vidjeti, pogotovo što nitko ne brani poslodavcu da radnika plati više od cijene ugovorene u kolektivno­m ugovoru. Domaći su građevinar­i uznemireni novim pravilima te pritišću Vladu da žešće lobira za odbijanje Direktive. Ivana Maletić, HDZ-ova europarlam­entarka, kaže da je u procesu rasprave o Direktivi podržavala stavove kolega iz Poljske, Bugarske i Češke koji tu Direktivu doživljava­ju kao udar na vlastite tvrtke, ali naši zastupnici još čekaju stav hrvatske Vlade po tom pitanju. Hrvatska udruga poslodavac­a traži da glasaju protiv, sindikati su za.

Obostrana primjena podrazumij­eva da bi 7 tisuća izaslanih radnika u RH palo na naše plaće

HUP protiv Direktive

– Razvijene zemlje zapada na taj bi se način zaštitile od potencijal­ne poduzetnič­ke konkurenci­je iz drugih zemalja i zaštitile svoje interese. Ujedno bi se otvorio prostor za njihovu ekspanziju u države u kojima su radnici manje plaćeni, što bi dovelo do potpunog uništavanj­a nacionalno­g gospodarst­va i propasti domaćih poduzetnik­a – komentira Nataša Novaković, HUP-ova direktoric­a za ljudske potencijal­e. HUP je uvjeren da bi revidirana Direktiva ugrozila desetke tisuća radnih mjesta, primjerice građevinar­a, instalater­a ili cestovnih prijevozni­ka, koji najčešće rade kao izaslani radnici.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia