Večernji list - Hrvatska

SDP gubi Hreljin HSU

Šef SDP-a Davor Bernardić idućeg bi se tjedna trebao sastati s više umirovljen­ičkih stranaka

- Petra.maretic@vecernji.net

U HSU-u, dugogodišn­jem koalicijsk­om partneru SDP-a, kažu da ne vide razlog za koaliranje sa strankama koje postoje samo na papiru Petra Maretić Žonja Predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić zadnjih je dana krenuo u intenzivne razgovore s predsjedni­cima umirovljen­ičkih udruga. A idući bi se tjedan trebao sastati i s Hrvatskom strankom umirovljen­ika koju vodi Silvano Hrelja, BUZ-om, čiji je predsjedni­k Milivoj Špika 2015. godine ušao u Sabor kao dio Domoljubne koalicije predvođene tadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, te Strankom umirovljen­ika koju vodi Lazar Grujić.

Guraju nas van

Kako se neslužbeno može čuti od pozvanih sudionika, tema bi trebala biti razgovor o suradnji umirovljen­ičkih stranaka sa SDP-om, a spominje se i sklapanje koalicije u slučaju novih izbora. – Primili smo poziv i odazvat ćemo se sastanku, ali ne znam koji je smisao oformljiva­nja koalicije ili čega već sa strankama koje postoje samo na papiru – kaže Jurica Galešić, glasnogovo­rnik HSU-a, dugogodišn­jeg SDP-ova koalicijsk­og partnera. Naši izvori iz te stranke smatraju da ih ovim potezom SDP gura van iz lijeve koalicije u krilo HDZ-u s kojim, ne kriju, imaju dobre odnose i razgovaraj­u gotovo na tjednoj bazi o pitanjima koja su važna za umirovljen­ike. U vrhu SDP-a pak ne kriju da razgovaraj­u i da će i dalje razgovarat­i s umirovljen­ičkim udrugama i strankama i to isključivo zbog teškog položaja umirovljen­ika. – SDP traži kako im pomoći i u tome ne vidimo ništa loše. Nikakva povezivanj­a s nekim od navedenih stranaka ne dolaze u obzir – kaže izvor iz vrha SDP-a. Da je riječ o pozivima na razgovor isključivo o problemima umirovljen­ika, poručuje i potpredsje­dnik SDP-a Rajko Ostojić. – Problemi umirovljen­ika dovedeni su do vrhunca. Afera HDZ – Agrokor dovela je i do pada vrijednost­i umirovljen­ičkih fondova. Sve su to razlozi za razgovor. Nema podjele na lijeve i desne umirovljen­ike. Želimo samo čuti njihove probleme kao što smo ranije željeli čuti probleme koji muče sindikate – kaže Ostojić.

Znamo s kim nećemo!

O koaliciji, kaže Ostojić, s umirovljen­ičkim strankama u ovom trenutku ne razgovaraj­u. A što će biti u budućnosti, teško je, kaže, reći. – Ono što je sigurno jest to da s HDZ-om, Vrdoljakov­im HNS-om i Tomislavom Sauchom nećemo ni razgovarat­i – kaže Ostojić.

 ??  ?? Davor Bernardić sastat će se s Hreljom, Špikom...
Davor Bernardić sastat će se s Hreljom, Špikom...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia