Večernji list - Hrvatska

Varaždinsk­i kuhar Novak drugi u Europi

“Radio sam u Njemačkoj, ali izabirem Hrvatsku”

- Ivica.beti@vecernji.net

Zlatko Novak: Početna plaća kuhara u Njemačkoj jako je dobra plaća iskusnog kuhara kod nas, 1500 eura. No, dobrog posla ima i ovdje Ivica Beti Već u prvom razredu osnovne škole, kao sedmogodiš­njak, znao je da će, kad odraste, biti kuhar. Danas ima 28 godina i jedan je od najboljih hrvatskih chefova koji je kao član hrvatske kuharske reprezenta­cije na nedavno održanom međunarodn­om natjecanju Global Chefs Challenge u Pragu osvojio drugo mjesto. Od Varaždinca Zlatka Novaka i njegova pomoćnika Marina Samboleka bolji su bili samo predstavni­ci Italije. To je ujedno i najbolji rezultat Hrvatske na tom natjecanju.

Na kraju smjene pašteta

Zlatko Novak i njegov pomoćnik dobili su zadane namirnice. Za predjelo to su bili brancin i jakobove kapice, za glavno jelo teleći kare i guščja jetra, a za desert čokolada i voće. Zlatko je na tom natjecanju u Pragu već bio prije deset godina, no tada kao pomoćnik. Sad se vratio i osvojio srebro. Karijeru je započeo u hotelu Turist u kojem je za vrijeme srednje škole obavljao praksu. Nakon tri godine otišao je na jednu sezonu u Bol na Braču, a potom u Njemačku na tri i pol godine. Vratio se nakratko u Turist i potom počeo raditi u restoranu Bedem. – Može se i kod nas pronaći dobar posao. Dobro je otići vidjeti kako se radi vani i vratiti se s iskustvom. Početna plaća kuhara u Njemačkoj jako je dobra plaća iskusnog kuhara u Hrvatskoj. Početnička plaća u Njemačkoj je oko 1500 eura i vrlo brzo može se doći do 2000 eura. U Njemačkoj su i veće mogućnosti napredovan­ja, ali eto, bio sam, probao sam i ne bih mijenjao Hrvatsku jer ju volim – kaže Z. Horvat. Kao i mnogi kuhari, sebi priprema jednostavn­u hranu. – Nama je sve dobro, ponekad se dogodi da mi na kraju smjene najbolje sjednu pašteta ili topli sendvič – smije se. U Hrvatskoj se, smatra, premalo vodi briga o sezonskim namirnicam­a. – U Njemačkoj se svi restorani baziraju na sezonskom voću i povrću, a vjerujem da će se za koju godinu i u Hrvatskoj to više pratiti. Bit će s porastom standarda i sve više publike za druga, kvalitetni­ja jela osim pizze, roštilja ili hamburgera, koji će vidjeti da nije sve samo u tome da se dobije komadina mesa. Naša vizija u restoranu je da ponudimo tradiciona­lnu kuhinju na moderniji način, u modernijoj izvedbi i prezentaci­ji – dodaje. Među sedamdeset vrhunskih kuhara i slastičara iz cijele Europe bili su i predstavni­ci Hrvatske koji su se natjecali u tri kategorije. Na natjecanju Global Pastry Chef Challenge slastičark­e Sanja Grahek Buršić i pomoćnica Barbara Pol osvojile su treće mjesto, kao i juniori Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačeviće­m, oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci, na natjecanju Hans Bueschens Junior Chefs Challenge za kuhare mlađe od 23 godine.

U Maleziju samo prvaci

U pripremama su im pomogli članovi Hrvatske kulinarske reprezenta­cije, promotori kulinarstv­a Podravke te predsjedni­k Saveza Damir Crleni i izbornik Marinko Jurešić. Hrvatska se nije uspjela plasirati na završnicu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru. U Maleziju putuju samo prvaci, a to su u sve tri kategorije Talijani.

 ?? PRIVATNI ARHIV ?? Od Zlatka Novaka i njegova pomoćnika Marina Samboleka bolji su bili samo Talijani, koji će stoga u finale u Kuala Lumpur
PRIVATNI ARHIV Od Zlatka Novaka i njegova pomoćnika Marina Samboleka bolji su bili samo Talijani, koji će stoga u finale u Kuala Lumpur

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia