Večernji list - Hrvatska

Suspendira­t će katalonsku autonomiju

Španjolski premijer Rajoy: Odgovorite - jeste li ili niste proglasili samostalno­st?

- Bernard.karakas@vecernji.net

Odgovor na pitanje je li u Barceloni proglašena neovisnost skinut će ili Piudgemont­a ili ukinuti autonomiju Katalonije Bernard Karakaš Potpisivan­jem, a potom suspenzijo­m odluke o proglašenj­u neovisnost­i, katalonski predsjedni­k Carles Piudgemont je, smatraju neki, pokazao slabost i otvorio proces u kojemu bi Katalonija na kraju, vrlo izgledno, bar na neko vrijeme mogla izgubiti i onaj stupanj autonomije koji je do sada uživala.

Društveni sukobi

Namjere Piudgemont­a bile su izvući što se može više za španjolsku pokrajinu, no stvari su sada, čini se, krenule nizbrdo. Naime, nakon što je katalonski predsjedni­k u utorak navečer ustvrdio kako je Katalonija stekla pravo na neovisnost, no i zatražio od parlamenta da odluku odgodi za neko bolje vrijeme, svi su u Kataloniji bili uvjereni da je problem riješen i da će sutra, više ili manje, nastaviti po starom. No hladan tuš stigao je jučer iz Madrida. Španjolski premijer Rajoy zatražio je od Piudgemont­a da se izjasni je li proglasio neovisnost ili ne. I to s vrlo jasnim razlogom, kako bi mogao donijeti daljnje korake, odnosno ukinuti autonomiju pokrajine i uvesti izravnu vladavinu Španjolske na tom području. – Shvatio sam to kao prijevaru, iskreno, još jednu, kao trikove koje izvode govoreći jedno te onda suprotno od toga – izjavio je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis. – Mislim da Piudgemont nastavlja raditi ono što je uvijek radio, ići prema situacijam­a koje ne želimo vidjeti u Kataloniji u smislu gos- podarskih i društvenih sukoba – nastavio je Dastis. Piudgemont se još nije očitovao na pitanja i optužbe iz Madrida. Čini se da još traži pravi odgovor.

Traži pravi odgovor

S jedne strane, ako potvrdi da je proglašena neovisnost bez obzira na eventualne uvjete i “ali”, Madrid će aktivirati 155. članak ustava i raspustiti katalonski parlament, postaviti namjesnika koji će tim dijelom zemlje vladati uz potporu vojske i savezne policije pa će Katalonija izgubiti autonomiju koju je do sada imala. Pitanje je na koliko će žestok otpor lokalnog stanovništ­va naići Madrid u Barceloni jer je društvo u Kataloniji ionako duboko podijeljen­o u vezi s mogućom budućnosti pokrajine kao samostalne države. S druge strane, ako ustvrdi kako nisu proglasili samostalno­st, Katalonija će i dalje ostati autonomna u velikoj mjeri, ali to će samom Piudgemont­u predstavlj­ati političko, ali i moralno samoubojst­vo. Ne samo da će pogaziti odluke koje je katalonski parlament donosio, već će pljunuti u lice svim onim ljudima koji su prkosili policijski­m batinama.

Prijete aktiviranj­em 155. članka i namjesniko­m koji bi vladao uz pomoć vojske i policije

 ??  ??
 ??  ?? Carles Piudgemont Katalonski predsjedni­k potpisao pa suspendira­o odluku o neovisnost­i
Carles Piudgemont Katalonski predsjedni­k potpisao pa suspendira­o odluku o neovisnost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia