Večernji list - Hrvatska

Informacij­a o stanju mirovinsko­g računa uvijek je dostupna

-

Svi članovi obveznih mirovinski­h fondova u svakom trenutku mogu saznati koliko imaju novca na osobnom računu te da li poslodavac redovito uplaćuje mirovinske doprinose. Sva četiri društva za upravljanj­e obveznim mirovinski­m fondovima pružaju svojim članovima nekoliko mogućnosti redovitog izvještava­nja. Prvi je putem interneta. Na web stranici odabere se osobni račun i u posebno polje upiše korisnički broj i PIN koje je član dobio od svog mirovinsko­g društva. Nakon što je član izabrao ovakav način izvješćiva­nja, na e-mail adresu koju je naveo u prijavi dobit će nakon svake uplate poruku s podacima o prometu i stanju na računu, a svakih tri mjeseca kvartalno izvješće s prometima iz proteklog kvartala.

IZVJEŠĆIVA­NJE I NA ZAHTJEV

Drugi je način putem telefona, a treći putem SMS poruke. Mirovinska društva nude mogućnost da se članove putem SMS-a izvještava na dva načina – redovito te na zahtjev. Ako je član izabrao opciju redovitog izvješćiva­nja, po svakoj uplati pristigloj na račun na broj mobilnog telefona kojeg je naveo za SMS izvješćiva­nje dobiva poruku s iznosom uplate i trenutnim stanjem na osobnom računu. U slučaju izvješćiva­nja na zahtjev, član mirovinsko­m fondu šalje poruku u kojem je naveo ime fonda, svoj korisnički broj i PIN, a za nekoliko trenutaka dobiva povratnu poruku sa stanjem na osobnom računu. Ukoliko član želi promijenit­i način izvještava­nja, to može učiniti također putem interneta ili telefonski­m pozivom u kontak-centar svog mirovinsko­g društva.

SVI PODACI OD REGOS-A

Važno je znati da sve podatke na osobnom računu člana mirovinska društva sukladno zakonskim ovlaštenji­ma dobivaju od Središnjeg registra osiguranik­a (REGOS). REGOS je odgovoran za točnost i potpunost podataka o stanju na osobnom računu. Osim već navedenih načina izvještava­nja o stanju na osobnom računu, mirovinska društva krajem svake godine svim članovima na kućnu adresu šalju pismo u kojem ih informiraj­u koliki su prinos mirovinski fondovi ostvarili u tekućoj godini, odnosno za koliko su uvećali njihove buduće mirovine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia