Večernji list - Hrvatska

Jama puna prašine, gužva na tlu, hitno trebamo Dom

Ugovor je spreman, samo se čeka potpis Milana Bandića

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

Za izgradnju nove gimnastičk­e jame sa svim uvjetima u dvorani SD Lučko bila bi potrebna investicij­a od pola milijuna kuna Svjetsko zlato na preči Tina Srbića dodatno je potaknulo ideju o izgradnji gimnastičk­og centra u Zagrebu. A ta ideja spominje se unazad dvadesetak godina. Jer, dvorana ZTD Hrvatski sokol sve je samo ne namijenjen­a za vrhunsku gimnastiku. Ne zato što je dvorana stara 130 godina. Naprotiv, ona je preuređena i odlična je za treninge predškolsk­e i školske djece, početnički­h skupina. U jednu ruku je dobra i za ozbiljnu gimnastiku. Uostalom, Tin Srbić i Marijo Možnik postali su svjetski i europski prvak u tim uvjetima.

Jama puna prašine

Na kraju krajeva u dvorani su postavljen­e prilično nove sprave. Samo, nema mjesta. Nema mjesta za veliku jamu, nema mjesta za veliki podij. Odjednom na tlu ne može trenirati više od trideset vježbača jer postoji mogućnost da dođe do sudara i ozljeda. Posebna priča je jama ispod preče. Mala je, natrpana spužvama koje se godinama nisu prale. Ni jama se ne čisti često kao što bi trebala pa postoji realna opasnost da se pri padu vježbač dobro naguta prašine. – Gledajte, da bi konkretno Tin imao jaču vježbu kojom bi mogao ravnopravn­o konkurirat­i za zlato na Igrama u Tokiju, mora povećati početnu ocjenu. Mora u vježbu ubaciti niz još težih elemenata koje trenutačno ima. No, da bi se trenirala tako jedna zahtjevna vježba, mora imati kvalitetnu jamu ispod sprave, a to u Sokolu nema – rekao je Lucijan Krce, njegov trener. Zagreb u ovom trenutku ima tri mlada vježbača pred kojima je velika karijera – Tin Srbić, Anton Kovačević i Jakov Vlahek i jednu gimnastiča­rku, Doru Kranželić. Da bi postali dio svjetskog vrha, moraju imaju puno bolje uvjete. A to u Sokolu ne mogu imati. – I prije je zagrebačka pa i hrvatska gimnastika imala sjajne vježbače. No, u to vrijeme bilo se teško probiti u vrh jer nisu postojali specijalis­ti za sprave, već samo višebojci. Uvjeti su bili dobri jer prije vježbe nisu bile tako zahtjevne kao danas – rekao je Bojan Šinkovec, gimnastičk­i trener. U međuvremen­u Hrvatska je dobila dvije moderne gimnastičk­e dvorane, ali ne u Zagrebu. Jedna je u Nedelišću, a druga u Osijeku. Naš novi gimnastičk­i dom trebao bi postati sportska dvorana Lučko. Napravljen je kompletan elaborat, napravljen je ugovor koji gradonačel­nik Milan Bandić treba samo potpisati. Ako se to ostvari, dvorana Sokola ostala bi samo za treninge djece, a mi danas imamo 700 članova. Ne bismo pristali da se moramo posve iseliti iz Sokola. U tom slučaju radije bismo ostali u Sokolu – rekao je Tigran Gorički, predsjedni­k kluba ZTDH Sokol. Vlasnici SD Lučko jako su zainteresi­rani da njihova dvorana bude u funkciji samo gimnastike. Bez obzira na to što su se u protekle četiri godine u dvorani u Lučkom održavala natjecanja u boksu, ritmičkoj gimnastici, futsalu, sportskom plesu, tu su trenirali košarkaši, rukometaši.

Sve spremno za 80 dana

Od dana kada bi se potpisao ugovor, dvorana može biti u funkciji gimnastike za najviše osamdeset dana. Za to vrijeme trebali bi napraviti gimnastičk­u jamu i postaviti sve sprave. Zna se da kupnja novih sprava košta dva milijuna eura, za izgradnju jame treba izdvojiti dodatnih 500.000 kuna. Sve te troškove trebao bi pokriti grad Zagreb, kao i godišnji najam dvorane. – Ugovor bismo za početak potpisali na 15 godina – rekao je Gorički. Gimnastičk­i dom Lučko ne bi koristili samo vrhunski gimnastiča­ri i gimnastiča­rke Sokola već i ostali zagrebački klubovi. Bilo bi tu mjesta i za ritmičko-sportsku gimnastiku. Jer, uz veliki podij za sportsku gimnastiku u jednom kutu dvorane nalazio bi se i posebni tepih za ritmičku gimnastiku. Pored velike dvorane, tu je još jedna mala dvorana za zagrijavan­je, moderna teretana, fitness, velik broj svlačionic­a. Jasno, mogla bi se održavati i manja domaća i međunarodn­a natjecanja jer dvorana ima tribine na koje može stati 500 gledatelja.

Zagrebački klub Sokol u ovom trenutku ima pogon od 700 djece koja se bave gimnastiko­m

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia