Večernji list - Hrvatska

Bilo bi loše da DORH stvori mastodont-predmet Agrokor

Veliki procesi se razvodne jer su podložni legalnim manipulaci­jama obrane – kaže odvjetnik Miljević, slažući se s odvjetniko­m Šerićem o važnosti strategije DORH-a

- Lidija Kiseljak

Sberbank ima svoju službu sigurnosti povezanu sa svim ostalim ruskim službama, pa i njihovim državnim odvjetništ­vom lidija.kiseljak@vecernji.net Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan putovat će s predsjedni­com Grabar-Kitarović u Rusku Federaciju, zbog, kako je objašnjeno iz DORH-a, potpisivan­ja programa suradnje između Državnog odvjetništ­va RH i Generalnog tužiteljst­va Ruske Federacije za 2018.-2019.

Kamo je izvučen novac?

Ovaj se program nastavlja na raniju suradnju (Memorandum o suradnji) za protekla razdoblja o čemu su objavljiva­na priopćenja – objašnjeno je u DORH-u. Iako je u Rusiju trebao ići i gradonačel­nik Zagreba M. Bandić, on je zbog zdravstven­ih razloga odustao od puta. Zbog slučaja Agrokor i ruskog Sberbanka pojavila se sumnja da je put vezan i za tu aferu. U intervjuu za Večernji list drugi čovjek banke Maksim Poletajev rekao je prije nekoliko mjeseci kako je početkom godine ova banka poslala svoje forenzičar­e da utvrde pravo stanje računovods­tva u Agrokoru. Tada su utvrdili da ima propusta te su zato i stopirali daljnje financiran­je koncerna. Na proljeće je i predstavni­k druge ruske, VTB banke, također jednog od kreditora Agrokora, to i javno potvrdio. Sberbank ima svoju službu sigurnosti koja je povezana sa svim ostalim ruskim službama, pa i njihovim državnim odvjetništ­vom. Zato je vrlo vjerojatno da će se u prikupljan­ju dokaza o Todorićevu knjigovods­tvu tražiti i pomoć banke i rezultate njihovih forenzični­h istraga obavljenih u Agrokoru. Naime, trenutačno je posao DORH-a utvrditi i u koje je sve svrhe novac izvlačen iz koncerna, odnosno koliko je otišlo u privatne svrhe i tko je time oštećen. Taj proces trebao bi biti odvojen od onoga na relaciji Sberbank – izvanredna uprava. Naime, ta je ruska banka podigla nekoliko tužbi kako bi se naplatila. Jer, Sberbank je najveći pojedinačn­i kreditor Agrokora, a nije želio sudjelovat­i u novom kreditu po roll up modelu, kojim bi dobio pravo na povrat starog duga u istom iznosu u kojem bi odobrio novi kredit.

Neće tužiti Hrvatsku

Štoviše, pokrenuli su i pravne postupke vezane za nepriznava­nje roll-upa, što im nije prihvaćeno, kao i zbog “lex Agrokor”. U Srbiji i BiH pokrenuli su ovrhe nad Agrokorovo­m imovinom. Nagađanja da će ruska banka tužiti i Hrvatsku vjerojatno ne stoje, ali upotrijebi­t će sva sredstva da se naplate. Tvrtka Baker Tilly Hrvatska, koja je radila reviziju u vrijeme Todorića, od ovog mjeseca više ne djeluje unutar istoimene globalne grupacije. Slučaj Agrokor dodatno je zategnuo već napete političke odnose na relaciji hrvatske Vlade i Rusije pa je predsjedni­čin cilj sigurno da ih omekša. No manje je vjerojatno da će dubinski ulaziti u temu Agrokora.

 ??  ?? Odvjetnici ističu da je od iznimne važnosti kakvu će strategiju optuživanj­a zauzeti DORH na čelu s Dinkom Cvitanom
Odvjetnici ističu da je od iznimne važnosti kakvu će strategiju optuživanj­a zauzeti DORH na čelu s Dinkom Cvitanom
 ??  ?? Maksim Poletajev, drugi čovjek Sberbanka
Maksim Poletajev, drugi čovjek Sberbanka
 ??  ?? Milan Bandić Zagrebački gradonačel­nik otkazao je put u Rusiju zbog zdravstven­ih razloga
Milan Bandić Zagrebački gradonačel­nik otkazao je put u Rusiju zbog zdravstven­ih razloga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia