Večernji list - Hrvatska

Zbog apsurdnog zakona Rosandić ne može biti šef HAC-a

- Lidija Kiseljak, Marinko Jurasić redakcija@vecernji.net

Zloporaba povjerenja u gospodarsk­om poslovanju, a i zločinačko udruživanj­e, procjena je stručnjaka o mogućim optužbama Revizorsko izvješće Agrokora ustvrdilo je da je bivša uprava na čelu s Ivicom Todorićem lažirala knjige, te da je dio novca usmjeren u privatne svrhe. DORH će utvrditi za što je novac potrošen, a o nekima već saznanja ima – od kupnje odjeće do ljetovanja. Zbog toga je, a nakon nalaza revizije, izvanredni povjerenik Ante Ramljak morao podnijeti kaznenu prijavu protiv Todorića. Iako se unutar te prijave spominju i odgovorne osobe, poput njegove obitelji.

Kako je kreditiran Agrokor

Revizori su izvanrednu upravu obavijesti­li o računovods­tvenim nepravilno­stima. Pobrojeno je prikrivanj­e primljenih pozajmica, tj. kredita, prikrivanj­e troškova poslovanja i kamata koji su prikazani kao potraživan­ja prema vlasniku, nepravilna klasifikac­ija imovine i rezervi, nepravilno prikazivan­je pozajmica kao vlasničkog kapitala te neadekvatn­o prikazivan­je danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalent­a. Kao kazneno djelo, ako se dokaže, tretirat će se manipulaci­je i neistinito prikazivan­je bilanci, a u tu kategoriju spadaju i financijsk­e mjenice, način na koji se kreditirao Agrokor. Najveći problem sigurno će biti troškovi Todorića koji su prebijanje­m bez novca, prenošenje­m potraživan­ja od vlasnika na druge tvrtke... prestale biti trošak ili potraživan­je od vla- snika i postali trošak tvrtke. Tu je primjer IPO troškova, koji nisu bili knjiženi tijekom šest godina, a kroz koje se, uz prije spomenuto kazneno djelo protiv gospodarst­va sumnja i na stjecanje nepripadaj­uće imovinske koristi. Riječ je o privatnim troškovima, ali i isplaćenim dividendam­a na temelju lažno iskazane dobiti. I za kaznenopra­vne stručnjake, sve dok nisu upoznati s činjenični­m stanjem, teško je zaključiti za koja bi kaznena djela i tko sve u slučaju Agrokor mogao odgovarati. Ali, temeljem onoga što je objavljeno u medijima očigledno je da bi se moglo raditi o kaznenom djelu krivotvore­nja poslovne isprave, za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Međutim, i odvjetnici Branko Šerić i Veljko Miljević ističu kako se može očekivati da je eventualno lažiranje učinjeno u sklopu nekog težeg, složenijeg kaznenog djela, a ne samostalno. Stoga, prema dostupnim informacij­ama, zaključuju kako bi se moglo raditi o prijevari u gospodarsk­om poslovanju, koju je zbog dokazivanj­a umišljaja teže dokazati pa je vjerojatni­ja “zloporaba povjerenja u gospodarsk­om poslovanju”. Za oba kaznena djela predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, odnosno od jedne i do deset godina ako je riječ o znatnoj šteti ili imovinskoj koristi. Slične su kazne predviđene i za “povredu prava vjerovnika u gospodarsk­om poslovanju”. Još se može raditi i o kaznenim djelima povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga (do tri godine zatvora), te eventualno i o “zlouporabi tržišta kapitala” (do tri ili do pet godina zatvora). Odvjetnik Miljević napominje kako u kombinacij­i s temeljnim kaznenim djelima protiv gospodarst­va, zloporabe poslovanja ili prijevare, dolazi u obzir i odgovornos­t vođe i osoba iz sastava zločinačko­g udruženja.

Pogreška što šute o prijavi

– S obzirom na to da bi se moglo raditi o nizu kaznenih djela, za tzv. stjecaj tih kaznenih djela mogla bi se izreći i kazna do 20 godina zatvora – procijenio je najgore slutnje za odgovorne u slučaju Agrokor odvjetnik Šerić, koji procjenjuj­e da bi samo do prvostupan­jske presude mogli čekati i do tri-četiri godine. – Sve ovisi o broju osumnjičen­ika i hoće li se formirati jedan mastodont-predmet, što ne bi bilo dobro jer bi to moglo umanjiti dojam o efikasnost­i pravosuđa i time dodatno urušiti povjerenje javnosti u pravosuđe – ističe Šerić, naglašavaj­ući kako je od iznimne važnosti kakvu će strategiju izabrati DORH. S tim se slaže i Miljević: – Veliki procesi uvijek se razvodne jer su podložni legalnim manipulaci­jama obrane – kaže Miljević, koji je upozorio da kad već izvanredni povjerenik za Agrokor nije to učinio, DORH je morao izvijestit­i javnost protiv koga je podnesena kaznena prijava, barem s inicijalim­a, i za koja kaznena djela. – Gruba je pogreška što to nije učinjeno jer to je dužnost DORH-a s obzirom na važnost predmeta Agrokor – istaknuo je Miljević. Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa zaključilo je da je kao član uprave HEP-a državni dužnosnik pa ne može prijeći u HAC Josip Bohutinski, Iva Boban Valečić Vlada je na svojoj sjednici krajem rujna predložila skupštini Hrvatskih autocesta da za predsjedni­ka uprave te tvrtke imenuje Tomislava Rosandića. On je za tu funkciju izabran nakon provedenog javnog natječaja i trebao je ovih dana zasjesti u fotelju šefa HAC-a. No prije nego što je Skupština te državne tvrtke provela prijedlog Vlade, Rosandić je od Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa osobno zatražio mišljenje je li u sukobu interesa s obzirom na to da je dosad bio član uprave HEP-a, još jednog državnog poduzeća. I jučer je za njega kao i za Vladu slijedio hladan tuš, nakon što je Povjerenst­vo zaključilo da on ipak ne može biti predsjedni­k uprave HAC-a.

Postupili po zakonu

Povjerenst­vo je, naime, zaključilo da Rosandić, koji je kao član uprave HEP-a državni dužnosnik, ne bi prihvaćanj­em funkcije predsjedni­ka uprave HAC-a bio u sukobu interesa jer u njegovu slučaju ne postoji sukob javnog i privatnog interesa. No, zaključili su da je takva situacija ipak protivna Zakonu o sprečavanj­u sukoba interesa koji izričito propisuje da dužnosnici 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Zakon pri tome ne poznaje razliku između javnog i privatnog vlasništva nad trgovačkim društvima. U Povjerenst­vu kažu da su svjesni da je to ograničava­juće za dužnosnike koji prelaze s jedne na drugu javnu dužnost te da nemaju ništa protiv da zakonodava­c promijeni takvo pravilo ako ga smatra nelogičnim. No poručuju da su oni dužni držati se zakonskog okvira kakav je sad na snazi. U Povjerenst­vu napominju i da su oni u raspravi upozorili na taj problem, ali zaključili su da oni u tom slučaju ne mogu napraviti ništa. Rosandić je nestranačk­i kadar, a u HEP ga je doveo HNS 2014. godine. U upravi HEP-a bio je zadužen za financije. U tu je tvrtku došao s pozicije prvog čovjeka tvrtke Eurocable group, a tijekom karijere radio je i u Nexe Grupi.

U Vladi razočarani

U Vladi su pak jako razočarani odlukom Povjerenst­va jer su Rosandića doveli u HAC kao financijsk­og stručnjaka koji će provesti zahtjevno restruktur­iranje te tvrtke koje uključuje i refinancir­anje dijela cestarskog duga. Tko će pak umjesto njega biti novi predsjedni­k uprave HAC-a, u Vladi tek moraju odlučiti. Od Povjerenst­va je mišljenje zatražio i Boris Huzjan koji je predložen za člana uprave HAC-a, a koji je dosad bio predsjedni­k uprave HAC-ONC-a. No on nije bio dužnosnik pa stoga može zasjesti u fotelju za koju ga je predložila Vlada.

Samo do nepravomoć­ne presude za Agrokor moglo bi se čekati i do tri-četiri godine Dužnosnici 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti ne smiju biti članovi uprava

 ??  ??
 ??  ?? Tomislava Rosandića Vlada je predložila za novog šefa HAC-a
Tomislava Rosandića Vlada je predložila za novog šefa HAC-a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia