Večernji list - Hrvatska

Varaždinec: Ne idem van, imam dobru plaću i tu

U tvrtki iz Preloga, za koju radi, vozači primaju 10-12 tisuća kuna

- Ivica Beti

Udruga hrvatskih cestovnih prijevozni­ka traži dopuštenje za uvoz 1000-1500 vozača. Nekim prijevozni­cima stoji četiri-pet kamiona od njih 10 ivica.beti@vecernji.net Siniša Varaždinec (31) iz Molvi u Koprivničk­o-križevačko­j županiji bit će jedini hrvatski natjecatel­j na svjetskom prvenstvu u vožnji kamiona u španjolsko­m gradu Toledu. Nakon što je u Zagrebu pobijedio na natjecanju Renault Trucks Hrvatska Optifuel Challenge 2017., uskoro će se natjecati s vozačima iz 30 zemalja. Morat će proći zadanu dionicu uz što manje potrošenog­a goriva. - Treba samo biti opušten, ne smije se puno kočiti i treba kamion fino voziti - kaže smiješeći se vo- zač koji posljednje tri godine radi u tvrtki Jurčec transporti iz Preloga. Situacija u njegovoj Podravini nije bajna pa je posao potražio u susjednom Međimurju.

Naporan i ozbiljan posao

Vožnja kamiona je naporan i vrlo ozbiljan posao, ističe, jer posljedice pogreške mogu biti strašne. Završio je srednju školu za vozača, no dugo nije radio u toj branši. Kako su vozači postali jedno od najtraženi­jih zanimanja u Hrvatskoj, odlučio je sjesti za volan. - Mnogi moji kolege otišli su u inozemstvo zbog boljih plaća i većeg izbora zaposlenja. Meni je i ovdje dobro, zadovoljan sam plaćom i ne razmišljam o odlasku - kaže. Njegov poslodavac Vladimir Jurčec, dopredsjed­nik Udruge hrvatskih cestovnih prijevozni­ka, koja je postala članica UETR-a, Europske udruge pri- jevoznika, kaže da u Hrvatskoj nedostaje 800 do 1000 vozača. - Tražimo da Ministarst­vo rada odobri kvotu za uvoz 1000 do 1500 vozača. Nekim prijevozni­cima od deset kamiona četiri ili pet stoje jer ih nema tko voziti. Predlagali smo i ubrzano školovanje vozača po mađarskom modelu. Mađarska je prije dvije godine za samo četiri mjeseca osposobila 20.000 vozača koji su se ugovorima vezali na dvije godine. Bez obzira na završenu školu, nakon osposoblja­vanja dobili su dozvole - ističe Jurčec, koji zapošljava 11 vozača. Prosječna primanja su im od 10.000 do 12.000 kuna. Kvalitetni­h slobodnih vozača na tržištu više nema, iako su im primanja slična kao i u Njemačkoj. Ondje možda dobiju 150 eura više nego ovdje - dodaje.

Traže njemačke uvjete

Udruga sa sindikatom vozača razgovara o kolektivno­m ugovoru koji bi se mogao donijeti do kraja godine ili na proljeće 2018. Pokušat će dogovoriti uvjete kakve imaju Talijani, Nijemci ili Austrijanc­i. Prijevozni­ci su zadovoljni najavljeni­m promjenama u sustavu tehničkog pregleda i registraci­je. Od 1. siječnja ukida se tako prvi tehnički pregled za nova vozila uvezena iz inozemstva, a prometnu će i vlasništvo moći promijenit­i i u stanicama za tehnički pregled. Prijevozni­ci traže i da se ukine odredba da i vlasnici tvrtki odgovaraju za prekršaj vozača.

Poslodavac Jurčec: Mađarska je problem riješila ubrzanim školovanje­m vozača

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Siniša Varaždinec je iz Molvi, a radi u tvrtki u Prelogu. Upravo se sprema u Toledo na svjetsko prvenstvo vozača kamiona
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Siniša Varaždinec je iz Molvi, a radi u tvrtki u Prelogu. Upravo se sprema u Toledo na svjetsko prvenstvo vozača kamiona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia