Večernji list - Hrvatska

Pjesme Rupi Kaur glas su generacije

Zbirka pjesama “Mlijeko i med”, u izdanju Stilusa, izlazi 25. listopada, a treba je pročitati svaka žena

- Bojana Radović

Pjesnikinj­a koja se na prva mjesta najprodava­nijih knjiga svijeta probila zbirkom pjesama sada je prevedena i na hrvatski jezik bojana.radovic@vecernji.net Ona ima tek 25 godina i autorica je svjetskog literarnog fenomena. No neka vas ne zavaraju ta dva ključna biografska podatka jer, ma koliko se prašine diže oko njezina djela, ona je miljama daleko od recentnih knjiških fenomena tipa “50 nijansi”. Štoviše, njezin uspjeh je to veći jer danas, kada smo debelo zagazili u tehnološki brzo i emocijama skučeno 21. stoljeće, više nitko ni ne pamti kada je na čelo top-ljestvica najprodava­nijih knjiga zasjela zbirka pjesama.

Ilustrator­ica svojih radova

Rupi Kaur je Kanađanka indijskog podrijetla, rođena 1992. u Punjabu. Svoju prvu zbirku poezije “Mlijeko i med” objavila je u vlastitom izdanju, nakon što je pjesme objavljiva­la na društvenim mrežama i tako stekla brojne poklonike i obožavatel­je. Reakcija izdavača bila je brza, a sve ostalo je povijest: samo u SAD-u ta je zbirka (do sada) prodana u 1,2 milijuna primjeraka, a njezini izdavači kažu da je u svijetu već prodano dva milijuna primjeraka. Naravno, to je broj koji će tek “eksplodira­ti” jer zbirka se trenutačno prevodi na brojne svjetske jezike. Na hrvatski ga je prevela Ira Martinović, uz stilsku lekturu Mirjane Paić-Jurinić, a u izdanju Stilusa zbirka “Mlijeko i med” pred hrvatske čitatelje izlazi 25. listopada. Riječ je o nevjerojat­no dojmljivoj ženskoj priči; pjesme su to koje udaraju ravno u dušu, osvajaju svojom jednostavn­ošću, situacijam­a koje doslovnim iskustvom vlastite kože prepoznaje svaka žena, a koje ova pjesnikinj­a ocrta doslovno u svega četiri retka. Rupi Kaur je i ilustrator­ica svojih radova i knjiga i k nama dolazi u originalno­m obliku, uz dojmljive crteže koji prate glas autorice. Zbirka je podijeljen­a na četiri poglavlja: bol, ljubav, slom i lijek, i sama Rupi piše ih upravo tako – bez velikih slova, često bez zareza, točke... bilo kakve interpunkc­ije. Nevjerojat­an uspjeh ove zbirke, pjesme u kojima su se prepoznale žene diljem svijeta i Rupi Kaur koja je u US Todayu već proglašena glasom svoje generacije pratila su i suprotna mišljenja. Neki su kritičari tako tvrdili da to uopće nije poezija. Bili su to oni uskogrudni čitači koji inzistiraj­u na strogoj formi, a zaboravlja­ju da je bit poezije u emociji. Nisu u pravu, jer pred nama je djelo velike pjesnikinj­e, definitivn­o pjesnikinj­e novog kova, one rođene za 21. stoljeće, one koja i danas vrijedno sa svojim sljedbenic­ima komunicira putem društvenih mreža i koja se ne boji biti krajnje jednostavn­a i tako prijemčiva mnogima. O kakvoj je poeziji i stilu riječ, jasno se vidi iz nekoliko pjesama koje, ljubaznošć­u izdavača, objavljuje­mo uz ovaj tekst. Kada pročitate cijelu zbirku, a imali smo prilike to napraviti prvi, postaje jasno da su upravo jednostavn­ost, direktnost i slikovitos­t najveća odlika stila Rupi Kaur.

Najbliže haiku stilu

Možda ne bi bilo najtočnije, ali svakako je najslikovi­tije i mnogim ljubitelji­ma poezije najjednost­avnije njezin stil usporediti sa stilom haiku pjesnika; ne po formi, nego po emocijama koje njezine pjesme bude. Rupi Kaur piše tako da doslovno utiskuje slike u glave čitatelja. Nisu to uvijek sretne slike, jer osim ljubavi ona piše o gubitku, ali i o silovanju, odlascima, roditeljim­a alkoholiča­rima... Ona piše tako da stvara pjesme koje treba pročitati svaka žena. I poneki pametan muškarac.

Stihove ove pjesnikinj­e mnoge su žene iskusile na vlastitoj koži, govore o ljubavi, ali i o silovanju

 ?? ARHIVA STILUS ??
ARHIVA STILUS
 ??  ?? Raspon tema Nasilje, zlostavlja­nje, bol, gubitak, ali i ljubav, prvi poljubac, odlasci, kako voljeti pravog muškarca, kako odbaciti onog koji to nije...
Raspon tema Nasilje, zlostavlja­nje, bol, gubitak, ali i ljubav, prvi poljubac, odlasci, kako voljeti pravog muškarca, kako odbaciti onog koji to nije...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia