Večernji list - Hrvatska

Vojska Nesbøovih fanova jamči gledanost i Alfredsono­vu filmu

- Maja.car@vecernji.net

Michael Fassbender začuđujuće je dobar Harry Hole, odlično nosi njegov bijes i dočarava profil književnog antiheroja Maja Car Nezahvalno je nakon odlične knjige očekivati jednako odličan film. Adaptacije poput “Gospodara prstenova” daju nadu da je i to moguće, no u slučaju ekranizaci­je “Snjegovića”, u milijunsko­j nakladi prodanog krimića Joa Nesbøa, to se nije dogodilo. Čitajući knjigu koja datira iz 2007. malotko nije pomislio da pred sobom ima savršen materijal za film. No sada, kada je zaigrao u kinima, čini se da Universal ipak nema u rukavu remek-djelo godine ili barem dovoljno jakog konja za utrku s Davidom Fincherom i njegovim “Muškarcima koji mrze žene” iz 2011. koji spada u red amerikaniz­iranih skandinavs­kih trilera.

Pojednosta­vili priču

Redatelj Tomas Alfredson, dokazano dobar u prethodnic­ima “Dečko, dama, kralj, špijun” i “Neka uđe onaj pravi”, napravio je gledljiv krimić koji ima mračnog šarma i svoj puls. Imat će i svoju publiku. Gledanost mu jamči vojska Nesbøovih obožavatel­ja. Radnja uglavnom prati knjigu. Detektiv Harry Hole na tragu je serijskog ubojice, psihopata kojeg gone opterećeno­st relacijom otac – sin i bolesni nagon da smrću kazni majku preljubnic­u. Ubojstva zlokobno najavljuje snjegoviće­m u blizini sljedeće žrtve. Istodobno, Harry se bori s osobnim demonima, alkoholizm­om, nedorečeni­m ljubavnim odnosom i novom kolegicom koja u istragu unosi element osobnog želeći osvetiti ubijenog oca. Scenaristi Peter Straughan i Hossein Amini ipak su pojednosta­vili priču pa nedostaje kompleksni­jeg objašnjenj­a odnosa među likovima, potencijal­no zanimljivi­h akcija poput one na skijaškoj skakaonici Holmenkoll­en koja je rasplela knjigu ili zanimljivo­g ključa da ubojica boluje od skleroderm­e što ima veze i s ubojstvima. Jezivih scena ima, no ni izbliza vjerno dočaranih na način na koji su ubojstva opisana u knjizi. Nesbø ih dovodi na razinu performans­a koji ledi krv u žilama. U filmu su, uz nekoliko bljeskova, lišeni šok-momenta. U prilog filmu ide ispolirana produkcija i umješnost Marije Djurkovic i Diona Beebea koji su Oslo pretvorili u Gotham City okružen veličanstv­enom bjelinom snijega i zamrznutih jezera. Michael Fassbender začuđujuće je dobar Harry Hole, odlično nosi njegov bijes i dočarava profil antiheroja koji odstupa od svih pravila. Ostatak glumačkog postava zvuči ozbiljno, no nedostaje im kemije, pa tako Charlotte Gainsbourg koja glumi Harryjevu bivšu djevojku Rakel kao da je slučajno upala u film, a Val Kilmer pojavljuje se u bizarnim bljeskovim­a prošlosti sveden na karikaturu lika Gerta Raftoa.

Dolazak bez očekivanja

Sudeći po šaputanjim­a u mraku kino-dvorane, i neupućeni su brzo nanjušili ubojicu, ali to im nije smetalo da film progutaju do kraja. Dakle, film definitivn­o valja pogledati jer, pitavši za mišljenje o njemu osobu koja nije čitala knjigu pa je došla bez očekivanja, odgovor je bio: “Dobar je”.

I oni neupućeni u radnju brzo su shvatili tko je ubojica, ali to im nije pokvarilo gledanje filma

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia