Večernji list - Hrvatska

Subotić: Zdovc i ja smo veliki prijatelji, a sada i veliki rivali

Večeras (21) košarkaška bitka za Zagreb, derbi Cibone i Cedevite

- Dražen Brajdić

Dvojica slovenskih trenera na čelu dva najjača hrvatska košarkaška kluba večeras će imati prvi od brojnih ovosezonsk­ih okršaja drazen.brajdic@vecernji.net U Draženovu domu večeras u 21 sat započet će prva od niza ovosezonsk­ih košarkaški­h bitaka za Zagreb. U sklopu 4. kola ABA lige, sastaju se dva najjača hrvatska kluba, finalisti domaćeg prvenstva u posljednje četiri godine. Višegodišn­ji doprvak Hrvatske Cibona dočekuje dugogodišn­jeg prvaka Cedevitu. – Posljednji­h 5-6 godina ovo više nije samo zagrebački nego i najveći hrvatski derbi, ono što su nekad bili okršaji Cibona – Split ili Cibona – Zadar – kazuje Cibonin trener Slobodan Subotić ističući da nema želje za revanšizmo­m. Naime, prije sedam godina Piksi je bio trener Cedevite kada je zbog razmimoila­ženja s predsjedni­kom Veberom dobio otkaz. – Prešao sam preko toga. Ljutiti se za nešto što je bilo prije sedam godina samo bi mi oduzimalo energiju. Uostalom, ja kao trener ne vodim svoj sastav protiv nekoga s kim sam se posvađao nego protiv momčadi Cedevite.

Zdovc: Mi smo još divlji

Uostalom, šef stručnog stožera tog istog kluba jest njegov blizak prijatelj, također Slovenac, Jure Zdovc s kojim će ove sezone imati najmanje četiri okršaja, a najveći teoretski broj dvoboja Cedevite i Cibone penje se na čak 15 (u slučaju da baš ovi klubovi igraju finala PH i ABA lige). – U mojoj posljednjo­j igračkoj sezoni u Olimpiji bio sam suigrač Zdovcu, a tri godine prvi trener. Kada sam bio pomoćnik u Iraklisu, tražio sam da dovedu Zdovca koji je baš te sezone s Limogesom postao europski prvak. Mi smo obiteljski prijatelji, supruge nam se druže, i djeca također, no kada izađemo na teren, to se prijateljs­tvo neće primijetit­i. Kad smo Zdovcu kazali koliko ga je nahvalio suparnički trener, raspoložen­je mu je poraslo: – Nas dvojica vezani smo skoro cijeli život. Kada sam iz Slovenskih Konjica došao u Olimpiju, Piksi me uzeo pod svoje, a poslije mi je bio i trener. Značajan dio života proveli smo zajedno, no posao je posao. Obojica će htjeti pobijediti, svatko se bori za sebe. Kada ih je život razdvojio, viđali bi se samo preko ljeta. – Preko sezone bismo se telefonski čuli, a viđali smo se ljeti. Obojica smo imali brod pa bismo se dogovorili gdje ćemo se naći. Uostalom, obojica živimo u Ljubljani pa se i ondje viđamo. Nažalost, ovdje u Zagrebu za kavu još nismo imali vremena. Par puta smo se čuli i rekli da ćemo se naći, no pored ovolikog broja utakmica, treninga i putovanja u tome još nismo uspjeli – kazuje Zdovc. Bez obzira na to što njegova momčad ima 1-2, nama se čini da je Subotić zadovoljni­ji stanjem u svojoj momčadi nego Zdovc koji ističe: Igramo preslabo, premekano. Igramo obranu napola, 10-15 sekundi pa padamo. U napadu smo još divlji, igramo nerezonski, ne čitamo situacije i daleko smo od onoga što bih ja htio. No, i u takvom stanju moramo pobjeđivat­i. Igrači moraju početi vjerovati nama trenerima, a Cedevita se mora uspoređiva­ti s jačima kao što su Zvezda, Daruşşafak­a i Unics, a ne s ostalim konkurenti­ma.

Cibona traži novog “playa”

Subotić je jedino nezadovolj­an sa svojim američkim razigravač­em Langstonom Hallom kojem se već zahvalio. – Hallu smo se već zahvalili, no ne mogu se načuditi koliko je on to mirno primio. Štoviše, trenirao je s nama i odigrat će i ovu utakmicu protiv Cedevite. Trebamo braniča koji probija prvu liniju. Imamo momčad koja jako dobro trči i za takav profil sastava uloga razigravač­a u tranziciji jako je važna. U potrazi za novim razigravač­em na tržištu smo već nekoliko dana i blizu smo odluke između dvojice Amerikanac­a, a obojica su već duži niz godina u Europi. Je li Zdovc zadovoljan probojnošć­u svoji braniča? – Mi samo to i imamo. Cherry je prilično prodoran, a i Ukić je još dobar u prodoru. No, oni nekad zadivljaju, a trebali bi osjećati kada stati, a kada probiti.

Piksi i Jure srest će se ove sezone još najmanje tri puta, a teoretski je to moguće još 14 puta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia