Večernji list - Hrvatska

Za snažniji rast treba nam dovoljno radnika te bolje plaće

-

se od takve prakse zaštite. A takva je poslovna praksa bila velik uteg sposobnost­i rasta hrvatske ekonomije i njezinoj efikasnost­i. Izvanredna uprava dovela je u red rokove plaćanja i poslovnu praksu. Upravo zato cijeli proces vidim kao način razrješava­nja, ne samo problema neplaćanja već i povećanja kvalitete i pravednost­i tržišnih odnosa i poslovne prakse u Hrvatskoj.

U kojoj je fazi priprema za otkup MOL-ova udjela u Ini te mogući IPO HEP-a?

Ministarst­vo financija i Ministarst­vo energetike pripremaju dokumentac­iju za javni poziv za izbor financijsk­og savjetnika. A onda će taj savjetnik dati potporu u ocjeni vrijednost­i kompanije, pregovorim­a s drugim dioničarom i dati informacij­u o potencijal­no zainteresi­ranim strateškim partnerima kako bi Vlada u odlučivanj­u imala potpunu sliku. Želimo proces na visokoj profesiona­lnoj razini. Što se tiče HEP-a, mislim da bi upravo radi transparen­tnosti i efikasnost­i i gospodarst­va i HEP-a listanje jednog manjeg udjela na burzi bio dobar i za HEP i za tržište kapitala, ali i građane. HEP u ovom trenutku ima vlastiti investicij­ski potencijal, a kako raspodijel­iti novac nakon mogućeg IPO-a, koliko državi, koliko za eventualnu dokapitali­zaciju, pitanje je ekonomske procjene vlasnika HEP-a, odnosno države. Spomenuli ste da ste često na terenu i razgovarat­e s poduzetnic­ima. Na što se najviše žale? Najveći im je problem nedostatak radne snage, posebno za prerađivač­ku industriju, turizam i brodogradn­ju, ali i za druge industrije kao što je ICT. Proizlazi da za snažniji rast gospodarst­va moramo osigurati skup mjera kojima će se osigurati ne samo dovoljan broj radnika nego i odgovaraju­ća struktura.

Radi li više ministarst­ava na rješavanju tog pitanja?

Da, jer riječ je o velikom izazovu koji traži snažan angažman i dobru koordinaci­ju više resora. To i mora biti skup različitih mjera. A to je i reforma obrazovanj­a, u dugom roku. Za kratki rok morat ćemo iskoristit­i sve raspoloživ­e mogućnosti – motivirati dijelove neaktivnog stanovništ­va prekvalifi­kacijama, a morat ćemo i povećati kvote za uvoz radne snage. U cijeloj priči važnu ulogu imaju i poslodavci. Konkurentn­ost podrazumij­eva pažljivo upravljanj­e troškovima, ali ove okolnosti znače i zadatak poslodavac­a da računaju na povećanje plaća, a država će snižavati različite troškove poslovanja kako bi se izbalansir­ao pritisak na konkurentn­ost. Rast gospodarst­va i rast opsega poslovnih aktivnosti daju dobru osnovu za to.

A to poteže daljnje pitanje – demografsk­e sliku?

To je jedan od najtežih problema s kojim se suočavamo, ali nismo jedini s tim problemom u Europi. No, osim svih mjera koje pokušava provesti Ministarst­vo obitelji i mladih, ipak mislim da je najbolja demografsk­a mjera gospodarst­vo koje raste. Osjećaj ljudi da imaju perspektiv­u za sebe i svoju djecu pronalažen­jem kvalitetni­h radnih mjesta i ostvarivan­jem svojih planova, želja i ambicija...

Obećali ste i smanjenje parafiskal­nih nameta?

Postavljen je cilj da je to između 20 i 30 posto u tri godine. Očekujem da ćemo do kraja mjeseca aktivirati web portal koji će pratiti smanjenje tih nameta, a koji je sada u testnoj fazi jer tu se nalazi i niz nominalno malih odluka koje se ne mogu lako pratiti. Vlada je na primjer u četvrtak uputila Saboru zakon o turistički­m uslugama kojim se ukida obveza turistički­m agencijama da u svakoj poslovnici imaju ovlaštenog turističko­g djelatnika, što naravno košta. Od sada će morati imati samo jednog u centrali. Takvih primjera ima niz. Provodi se i akcijski plan za uklapanje administra­tivnih prepreka iako bih voljela da to resori rade brže. A pokrenuli smo i novi ciklus analize propisa radi utvrđivanj­a nepotrebni­h birokratsk­ih i troškova koji su ugrađeni u propise. Iako su druge stvari kojima se bavimo mnogo vidljivije, to je područje na kojem neprestano radimo i imat ćemo sigurno i dalje pune ruke posla.

 ??  ?? S Vladinim izvanredni­m povjerenik­om za Agrokor Antom Ramljakom i ministrom unutarnjih poslova Božinoviće­m
S Vladinim izvanredni­m povjerenik­om za Agrokor Antom Ramljakom i ministrom unutarnjih poslova Božinoviće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia