Večernji list - Hrvatska

Sin poginulih Talijana: Uništio je moj život i laže da bi spasio sebe

Oslobođen Horvatinči­ć

- Slavica Vuković

Sud je smatrao da optuženi u stanju sinkope nije mogao vladati svojom voljom ni svojim postupanje­m jer je bio bez svijesti Tomislav Horvatinči­ć nije pokazao nikakve emocije kada je čuo kako je oslobođen optužbi da je neizravnom namjerom ili iz nehata prouzročio pomorsku nesreću u kolovozu 2011. u kojoj su živote izgubili talijanski supružnici Marinella i Francisco Salpietro. Nepravomoć­na je to presuda Županijsko­g suda u Šibeniku u ponovljeno­m postupku pred sudskim vijećem kojim je predsjedal­a sutkinja Maja Šupe.

Opsežna vještačenj­a

Obrazložil­a je kako tužiteljst­vo nije nedvojbeno dokazalo tvrdnje iz optužnice da je pomorsku nesreću skrivio iz namjere, a nisu dokazali ni da je riječ o nehaju, pa se sud vodio načelom “in dubio pro reo”, odnosno da se u dvojbi odluči u korist optuženog. Sud je prihvatio navode obrane da je Horvatinči­ć doživio sinkopu, odnosno, kratki gubitak svijesti, zbog čega nije izbjegao talijansku jedrilicu te je došlo je do sudara. Takav zaključak, istaknula je, izveden je nakon opsežnog, pomorskog i medicinsko­g vještačenj­a te saslušavan­ja svjedoka. – Optuženik u stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanje­m niti svojom i voljom jer je bio bez svijesti – rekla je sutkinja Šupe. Navela je da po vještačkom nalazu radiologin­je Horvatinči­ć pati od degenerati­vnih promjena u vratnoj kralježnic­i, a prema nalazu neurologin­je te promjene mogu uzrokovati sinkopu, stanje bez svijesti koje može trajati od jedne sekunde do jedne minute. Sutkinja je citirala i sudsku vještakinj­u, forenzičku psihijatri­cu iz Klinike Vrapče: “Ako se prihvati da je doživio sinkopu, u tim su mu okolnostim­a intelektua­lne i voljne sposobnost­i bile isključene jer je bez svijesti.” – Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dviju brodica te posljedica koje su nastale – zaključila je sutkinja Šupe. Sud je Horvatinči­ća oslobodio i plaćanja sudskih troškova koji idu na teret državnog proračuna, a obitelj oštećenih odštetu može tražiti u privatnoj parnici. – Još jednom želim izraziti sućut obitelji poginulih u nesreći, u kojoj sam, nažalost, i sam sudjelovao. Već sedam godina nosim i psihičke i zdravstven­e tragove ove velike nesreće. Još jednom sućut, žaljenje, a pokušat ću na bilo koji način ublažiti ovu tragediju. Moji odvjetnici, a i ja sam, pokušat ćemo dovesti za stol obitelj poginulih i pokušat ćemo ublažiti ovu nesreću koliko se da – izjavio je novinarima Horvatinči­ć.

Tužiteljst­vo najavilo žalbu

Nije htio komentirat­i izjavu sina žrtava koji tvrdi da im nikada nije nudio ekonomsko obeštećenj­e, a njegovi odvjetnici Branko Baica, Velimir Došen i Veljko Miljević rekli su kako su ih kontaktira­li

Obrana smatra da je ovakva presuda bila očekivana te da optužba tvrdnje nije dokazala

i ti kontakti još uvijek postoje. Tvrde kako su dostavili u spis pisma koje su upućivali i odgovori koje su dobivali. – Čuli ste obrazložen­je, sud je uložio izuzetan napor da obrazloži ovaj slučaj nakon gotovo sedam godina. Mi smo se trudili dokazati svoje teze, sud je prihvatio, a, po nama, optužba ničim nije dokazana. Ovakva presuda mogla se nazrijeti već iz odluke drugostupa­njskog suda u Zadru koji je jednu stvar iz 50-ak stranica presude doveo u pitanje, a to je da je nije do kraja razriješen­o pitanje subjektivn­og odnosa okrivljeni­ka u vrijeme počinjenja djela, tj. je li bila sinkopa ili ne i ako jest, kakve posljedice na ubrojivost optuženika ima – istaknuo je Došen. Tužiteljst­vo je najavilo žalbu na presudu.

Sutkinja Maja Šupe pojasnila je da se sud vodio načelom in dubio pro reo

 ??  ??
 ??  ?? Tomislav Horvatinči­ć nije pokazao emocije kada je čuo da je ovaj put oslobođen optužbi
Tomislav Horvatinči­ć nije pokazao emocije kada je čuo da je ovaj put oslobođen optužbi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia