Večernji list - Hrvatska

Trump: Iran ne provodi sporazum! Rohani: Ako izlazite, vratite uranij!

Politički lideri zemalja koje su sporazum potpisale ostaju u njemu

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Izlazak iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu Trump je obećavao još tijekom kampanje. No ipak nije imao hrabrosti za to

Kao što se i očekivalo, zbog velikog pritiska Izraela i Saudijske Arabije, dva najveća saveznika SAD-a, na američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa, on nije potvrdio Kongresu da Iran postupa u skladu sa sporazumom iz 2015., ali nije niti povukao SAD iz sporazuma, čiji je cilj spriječiti da Iran razvije nuklearnu bombu. Kongresu je dao 60 dana da odluči hoće li ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu.

Destabiliz­acija regije

Trump je naglasio kako će sporazum biti ukinut ako ne bude postignut bolji dogovor o njemu u Kongresu. Isto tako, ponovio je svoje prijašnje tvrdnje da se Iran ne pridržava “duha sporazuma”, da je kršio odredbe sporazuma te da uz to podržava teroristič­ke organizaci­je u regiji, poput AlQa’ide, što analitičar­i smatraju smiješnim i paradoksal­nim. Jer, Iranska revolucion­arna garda, uz sirijsku vojsku i borce Hezbollaha, žestoko se bori u Iraku i Siriji protiv Al-Qa’ide i ISIL-a. Međutim, ono što je opasno i što bi moglo dodatno destabiliz­irati regiju je to što je Trump napravio opasan presedan, Iransku revolucion­arnu gardu proglasio teroristič­kom organizaci­jom i uveo joj sankcije. Tim potezom, on si je dao za pravo da ih napada i u Siriji i u Iraku gdje djeluju protiv teroristič­kih organizaci­ja, što bi moglo dodatno eskalirati sukobe na Bliskom istoku te dovesti do frontalnog sukoba između SAD–a i Irana. Oštra reakcija na Trumpovu odluku stigla je iz Irana od predsjedni­ka Hassana Rohanija koji je rekao kako Iran nikad neće redefinira­ti sporazum, pitajući Trumpa jesu li spremni vratiti 10 tona obogaćenog urana ako izađu iz sporazuma? Kao što se i očekivalo, Saudijska Arabija i Izrael pozdravili su Trumpov potez, dok su ga kritiziral­i američki saveznici i Rusija. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu na „hrabroj odluci da se suprotstav­i iranskom teroristič­kom režimu“, dok su s druge strane, britanska premijerka Theresa May, predsjedni­k Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel ista- knuli kako su „privrženi potpunoj implementa­ciji sporazuma svih strana“. Šefica diplomacij­e EU Federica Mogherini kazala je kako SAD ne može jednostran­o poništiti nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila.

Sporazum nije jednostran

– Kao međunarodn­a zajednica, ne možemo dozvoliti poništenje nuklearnog dogovora koji djeluje. Ovaj dogovor nije jednostran­i sporazum pa će nastaviti funkcionir­ati – istaknula je. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je kako je zabrinjava­juće što Trump pravi probleme od onoga što je riješeno kada je međunarodn­i sporazum o nuklearnom programu Irana potpisan. Trump, koji je ostao osamljen u svojoj nakani, iz samo njemu poznatih razloga ponovno diže tenzije na Bliskom istoku.

 ??  ?? Iranci su s velikom pažnjom pratili izravan prijenos Trumpova govora
Iranci su s velikom pažnjom pratili izravan prijenos Trumpova govora
 ??  ?? Hassan Rohani Iran nije spreman mijenjati sporazum. Ako Trump to želi, neka nam vrati naših 10 tona uranija
Hassan Rohani Iran nije spreman mijenjati sporazum. Ako Trump to želi, neka nam vrati naših 10 tona uranija
 ??  ?? Donald Trump Lopticu je prebacio na Kongres koji u roku od 60 dana mora odlučiti o sankcijama Iranu
Donald Trump Lopticu je prebacio na Kongres koji u roku od 60 dana mora odlučiti o sankcijama Iranu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia