Večernji list - Hrvatska

Trebamo novi zakon i poreznu politiku prema otocima

- DENIS BARIĆ (Ivica Beti)

Na javnoj raspravi je novi Zakon o financiran­ju lokalne i područne samouprave, a vrlo oštre primjedbe iznijeli su načelnici nekih otočnih općina, koji smatraju da će doći do pojačanog iseljavanj­a i da država planira uzeti otocima kako bi se namirili uhljebi u nerazvijen­im krajevima. Što vi u Otočnom saboru kažete na to?

To će biti udar na otočne jedinice lokalne samouprave koje će biti uskraćene za 16 posto prihoda od poreza na dohodak koje su dosad dobivale. Gradovima i općinama na otocima ostat će tako manje novca za izradu projekata i gospodarsk­i razvoj. Prema postojećoj indeksacij­i razvijenos­ti, koja je nelogična, neki se gradovi i općine ne mogu javljati na neke natječaje za sredstva iz fondova EU ili gube bodove jer ih se smatra prerazvije­nima. Treba donijeti novi zakon o otocima, promijenit­i indeksacij­u i poreznu politiku prema otocima sukladno direktivi Vijeća Europske komisije iz 2006. godine. Porezne olakšice pomoći će otočnim poduzetnic­ima.

Nezadovolj­stvo otočana izaziva i, po njihovu mišljenju, prerani prelazak plovidbeno­g reda trajekata s ljetnog na zimski režim. Vi biste to produljili turističku sezonu?

Ne tražimo samo produljenj­e do listopada ili studenoga, nego i raniji početak sezonskog plovidbeno­g reda koji znači češće vožnje trajekata i brzih brodova. U tijeku su koncesijsk­i natječaji, ide novo koncesijsk­o razdoblje za sljedećih pet do deset godina, i bilo je govora da će se red prilagodit­i turistički­m destinacij­ama na otocima. Očekujemo da će se to riješiti do iduće sezone za područja koja za to imaju potrebe, poput Hvara, Mljeta, Brača i drugih.

A što biste turistima uopće ponudili sad u listopadu ili tijekom hladne zime?

Evo, sad je na redu poljoprivr­eda i mogli bi, na primjer, brati masline. Preko zime mogu doživjeti i osjetiti autohtoni način života na otocima. No, činjenica je da turista preko zime nema i da nam slijedi zimski san. Ruralni turizam nije razvijen kao na kopnu, nema sadržaja koji bi privukli goste, a većina je hotela zatvorena.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? predsjedni­k Otočnog sabora
predsjedni­k Otočnog sabora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia