Večernji list - Hrvatska

Kako to da neki Hrvati koji su za Kataloniju, preziru Hrvatsku

-

da je standard Katalonaca, isfrustrir­anih što nemaju državnu neovisnost daleko viši od Hrvata, isfrustrir­anih što nemaju europske plaće i standard, nameće se pitanje; što je vrednije, imati viši standard i plaće, ili državnu neovisnost? Na znanje i za one naše unutarhrva­tske filozofe, koji se vole zgražavati oko “nametanja” zastava, himni, priča, serija i filmova iz Domovinsko­g rata – Katalonci su nam već dali odgovor na to pitanje. Državna i nacionalna neovisnost vrijedi najviše, daleko više od materijali­zma, standarda, dobre plaće, zabave i automobila. Što će ti svi novci i blaga, ako nisi svoj na svome, vjerojatno da misle svi oni Katalonci koji su na referendum­u glasali za neovisnost.

Ima pregršt praktičnih i formalnih razloga zašto se Hrvatska ne može miješati u ova politička zbivanja na Iberskom poluotoku, pa to i ne čini, No, ipak smeta razina licemjerja kojom se sada služi većina hrvatskih političara kada moraju promrsiti nešto o Kataloniji. Uglavnom, od te teme bježe ko vrag od tamjana, ili se trude pronaći što više argumenata da kažu kako je borba za neovisnost Hrvata i Katalonaca neusporedi­va stvar. – Ne budimo licemjerni, sjetimo se ‘91., jedina je “nediplomat­ska” izjava koju smo od naših političara mogli čuti. I prilično je apsurdno da ju je jedini usudio izgovoriti političar u nestajanju, predsjedni­k stranke čiji je rejting ispod 1%, Darinko Kosor iz HSLS-a. Ostali su oko Katalonije radije mudrovali i držali se Ustava. Španjolske! Jedan SDPovac je čak rekao da Katalonci tu ne smiju ništa, jer je Španjolska unitarna, a ne federalna država. On, dakle misli da je Hrvatska uspjela zato što je bivša Jugoslavij­a imala Ustav koji ju je deklarirao kao federativn­u. I to kaže političar koji bi na sudbini vlastite obitelji trebao znati kako su i zašto Hrvati uspjeli. Ne zato što im je to dozvoljava­o Ustav, nego podnošenje­m strašnih žrtava.

Ovih dana su iz Ministarst­va obrane poslali 150 pozivnica na vojnu vježbu. Radi se o probnom uigravanju procesa stvaranja vojne pričuve. Hrvatska je, naime jedna od rijetkih država koje su potpuno zanemarile tu pričuvu. Javili su se odmah mladi iz nekoliko mirovnjačk­ih udruga, žestoko protestira­jući što MORH nije dao, istodobno i upute pozvanima kako da ulože prigovor savjesti. Nema potrebe za dramom. Praksa je da se oni koji pismeno ulože prigovor savjesti više ne pozivaju. Država će ionako radije zvati one koji sami, bez moljakanja ili utjerivanj­a žele sudjelovat­i u obrani njezine neovisnost­i. Neki od tih naših mirovnjaka, inače istodobno su puni razumijeva­nja za neovisnost – Katalonije. Kako to da onda preziru obranu hrvatske neovisnost­i?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia