Večernji list - Hrvatska

Nadal: Čilić me natjerao do limita

Marin je u prvom setu propustio tri set-lopte, a na kraju je izgubio s 5:7, 6:7 (3)

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Marin je odigrao vrlo dobar meč, stalno je napadao, ali presudilo je što je Međugorac imao čak 40 neprisilje­nih pogrešaka tijekom meča Marin Čilić nije se uspio plasirati u finale ATP turnira iz serije Masters 1000 u Šangaju, od njega je u polufinalu sa 7:5, 7:6 (3) nakon dva sata i 11 minuta igre bolji bio prvi igrač svijeta Španjolac Rafael Nadal. Bio je ovo šesti međusobni susret Čilića i Nadala i peta uzastopna pobjeda Španjolca. Čilić je jedinu pobjedu ostvario u njihovu prvom susretu koji je odigran također u polufinalu Pekinga prije osam godina.

Dvaput se vraćao, ali uzalud

Čilić je protiv Nadala, koji je posljednji poraz doživio prije dva mjeseca, odigrao jako dobar meč, no ipak nije mogao zaustaviti pobjedničk­i niz prvog igrača svijeta koji je sada stigao do brojke 16. Iako, imao je Čilić šanse, pogotovo u prvom setu, kada je kod vodstva 5:4 propustio tri set-lopte na Nadalov servis. Nažalost, nakon propušteni­h prilika za osvajanje seta Čilić je odigrao vrlo slab gem na svom početnom udarcu, Nadal je to znao iskoristit­i i ostvariti ključni “break” za osvajanje prvog seta. Kada je Španjolac još jednom oduzeo servis Čiliću za vodstvo 2:1 u drugom setu, činilo se kako je Čilićev otpor slomljen, no Međugorac se nije predavao. Nadalu je u šestoj igri kod 30-0 nakratko popustila koncentrac­ija te je napravio četiri uzastopne pogreške kojima je vratio Čilića u dvoboj. Čilić je još jednom stigao na rub poraza kada je izgubio servis kod rezultata 4:4. Španjolac je za pet minuta stigao do meč-lopte, ali inspiriran­i Čilić se i tada odbio predati. Odigrao je dva fantastičn­a poena i izvrsnim forhendom ostvario novi “break” za 5:5. Na kraju se igrao tie-break, u kojem je sa 7:3 bolji bio Nadal, te je tako stigao do nove pobjede nad Čilićem, koji je tijekom meča odservirao 12 as-servisa (Nadal četiri). No, presudilo je što je Međugorac imao čak 40 neprisilje­nih pogrešaka, odnosno 18 više od Nadala. Da je uspio pobijediti Nadala, Marin je već u subotu mogao potvrditi svoj nastup na završnom Mastersu, a ovako će za potvrdu svog trećeg sudjelovan­ja na skupu osam najboljih igrača na kraju godine morati još malo pričekati. Iako, s Mastersa ga može izbaciti samo teorija. Za utjehu mu ostaje podatak kako je ovim nastupom u Šangaju osigurao svoj novi najbolji plasman na ATP ljestvici u karijeri, od ponedjeljk­a će biti četvrti igrač svijeta.

Roger teško s Del Potrom

– Težak protivnik, odigrao je Marin nekoliko veličanstv­enih poena, tjerao me do mojih limita. Jako je udarao lopticu, nije bilo lagano vraćati ih. Ova podloga je vrlo brza, što Čiliću odgovara više nego meni, ali nekako sam se uspio prilagodit­i i pobijediti. Odlično sam servirao kad je bilo najpotrebn­ije. A sada idem po pobjedu, bez obzira na to s kime igrao – rekao je Nadal nakon meča. A ubrzo poslije saznao je da će ga u finalu čekati stari rival Roger Federer, koji je u fantastičn­om meču pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra s 3:6, 6:3, 6:3. – Svaka čast Juanu, imao je uoči meča problema s ozljedom, a pružio mi je vrlo jak otpor. Zadovoljan sam odigrao u najvažniji­m poenima, no moram popraviti neke detalje za finale s Nadalom – rekao je Federer te dodao: – U finalu je sve moguće, Rafa i ja odigrali smo bezbroj mečeva, znamo sve jedan o drugome. Presudit će sitnice. A u popravljan­ju tih detalja sigurno će mu pomoći i njegov trener Ivan Ljubičić. Pobijedi li danas Nadal (10.30 sati, Sportklub 2), povećat će razliku nad drugoplasi­ranim na ATP ljestvici Federerom na čak 2760 bodova. U obrnutom raspletu, razlika između dva najbolja tenisača svijeta smanjit će se na 1900 bodova. Inače, Federer i Nadal u karijeri su odigrali 37 međusobnih mečeva, a dosta uspješniji je Španjolac, s 24 pobjede.

Federer i Nadal igrat će finale Šangaja danas od 10.30 sati, a prijenos je na Sportklubu

 ??  ?? Marin Čilić nije uspio ući u svoje drugo finale Mastersa 1000, no za utjehu mu ostaje što će od ponedjeljk­a biti četvrti tenisač na ATP listi
Marin Čilić nije uspio ući u svoje drugo finale Mastersa 1000, no za utjehu mu ostaje što će od ponedjeljk­a biti četvrti tenisač na ATP listi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia