Večernji list - Hrvatska

Reakcije na presudu Horvatinči­ću

Oslobađaju­ća presuda Tomislavu Horvatinči­ću izazvala je burnu reakciju u javnosti, a osim dijagnoze sinkope sporna su i vještačenj­a te pomorske nesreće:

- Josip Bohutinski, Slavica Vuković

Hoće li se sad svi braniti da su pali u nesvijest kad skrive nesreću?

Psihijatar dr. Goran Dodig kaže da je liječnik trebao predložiti da se oduzme vozačka dozvola čovjeku koji boluje od sinkope Oslobađaju­ća presuda Tomislavu Horvatinči­ću kojem se sudilo za pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par Marinela i Francisco Salpietro izazvala je buru reakcija u javnosti. Najviše kontroverz­i izazvalo je obrazložen­je sutkinje Županijsko­g suda u Šibeniku Maje Šupe da je sudsko vijeće kojem je predsjedal­a prihvatilo Horvatinči­ćevu obranu da je u trenutku nesreće bio bez svijesti.

Sud prihvatio obranu

Usto, sud je prihvatio i dio obrane da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusan, dugogodišn­ji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići. Sud je stoga zaključio da nedostatak Horvatinči­ćeve reakcije, odnosno nepoduzima­nje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilažen­ja na udaljenost­i od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je nakratko bio bez svijesti. Padanje u nesvijest koje nitko ne može dokazati da ga je bilo, ali ne može ni da nije, kao razlog oslobađanj­a od odgovornos­ti zbog pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, opasan je presedan koji bi mogao imati nesaglediv­e posljedice, tvrdi tužiteljic­a Irena Senečić. – Po nama je to presedan. Ja ne znam ni za jednu presudu u kojoj bi nekome bilo uvaženo padanje u nesvijest kao razlog za nesreću – rekla je Senečić izrazivši bojazan da bi se, postane li oslobađaju­ća presuda Horvatinči­ću pravomoćna, ubuduće svi mogli braniti da su bili bez svijesti kad skrive prometnu nesreću. Senečić je u završnoj riječi zaključila kako Horvatinči­ć koristi stanje sinkope samo zbog ovog kaznenog postupka jer sinkope nema. Naime, on je neposredno nakon nesreće poslao priopćenje u kojem je napisao da su mu otkazale brodske komande i da nije mogao promijenit­i kurs plovidbe, a to je ponovio i u istrazi. Pitali smo psihijatra dr. Gorana Dodiga hoćemo li se svi moći braniti sinkopom postane li ova presuda pravomoćna. – Za sinkopu treba postojati podloga, poput problema s vratnom kralježnic­om, visokog tlaka i sličnog, ali čak i u slučaju postojanja tih elemenata ne može se sa sigurnošću reći da je netko imao sinkopu, odnosno da je kratkotraj­no bio u nesvijesti – kaže dr. Dodig. Što se tiče sposobnost­i vožnje čovjeka koji ima problem s gubicima svijesti, dr. Dodig kaže kako je njegov liječnik trebao predložiti da mu se oduzme vozačka dozvola. Osim sinkope, velike kontroverz­e izazvali su i vještačenj­e i nadvještač­enje te pomorske nesreće. Tako je Udruga pomorskih kapetana iz Splita (UPKS) izradila analizu te nesreće i koja pobija ono što su utvrdili vještak i nadvještak i što ide u prilog Horvatinči­ćevoj obrani. Kapetani iz Splita tako tvrde da sudar nije nastao zbog nesporazum­a, zato što je jedrilica (pravilno) smatrala da se radi o križanju, a gliser (pogrešno) da se radi o mimoilažen­ju. Naime, objašnjava­ju, da je gliser vidio i pratio kretanje jedrilice nije mogao ni pomisliti da se radi o mimoilažen­ju jer pramčani kut nije povećavao i zato što nije, a nije ni mogao vidjeti desni bok jedrilice, koji bi se vidio da se radi o mimo- ilaženju, nego je vidio lijevi bok, koji se vidi kod križanja.

Zle namjere vještaka

Kapetani navode da je Horvatinči­ćeva izjava da se zadovoljio procjenom da će se mimoići, dokazuje da on jedrilicu nije uopće vidio. U UPKS-u su zaključili da se sudar dogodio zato što je Horvatinči­ćev brod glisirao bez nadzora, a koji je prema pomorskim pravilima morao izvesti manevar izbjegavan­ja jedrilice u slučaju križanja, a Talijani u jedrilici to nisu mogli znati te da je jedrilica bila prespora da bi umaknula naletu glisera. – I jedno i drugo vještačenj­e lažno je i prijevara. Takve se neistine nisu mogle iznijeti zbog nestručnos­ti ili neznanja, već isključivo iz zle namjere – kazao je lani na okruglom stolu kapetan Mladen Russo, član UPK.

Udruga pomorskih kapetana iz Splita vještačenj­a nesreće proglasila je lažnim Tužiteljst­vo smatra da je oslobađaju­ća presuda Horvatinči­ću opasan presedan

 ??  ?? Poduzetnik Tomislav Horvatinči­ć zabio se gliserom u jedrilicu talijansko­g bračnog para 2011. godine
Poduzetnik Tomislav Horvatinči­ć zabio se gliserom u jedrilicu talijansko­g bračnog para 2011. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia