Večernji list - Hrvatska

Hoće li vozači nakon 65. ipak morati na liječnički zbog vozačke?

Iz verzije zakona o sigurnosti prometa, koja je na raspravi u Saboru, izbačena je dobna granica za izdavanje vozačkih dozvola, ali mišljenja i dalje podijeljen­a

- Iva Boban Valečić

Most na prijedlog zakona uložio amandman kojim traži obvezan pregled za starije vozače, ali i da ga plaća država Kada je početkom godine u prethodno savjetovan­je uputila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Vlada je namjeraval­a ograničiti rok trajanja vozačkih dozvola. U prvoj verziji zakona bilo je predviđeno da se vozačka dozvola izdaje do navršene 65. godine života vozača, koji bi se nakon toga, ako želi i dalje voziti, morao podvrgnuti liječničko­m pregledu. Nešto kasnije, kroz javnu raspravu u travnju, ta je granica pomaknuta na 70 godina, a primjedbe Sindikata i Matice umirovljen­ika da se radi o diskrimina­ciji po dobi i socijalnom udaru na najsiromaš­niji društveni sloj nadležno Ministarst­vo unutarnjih poslova odbacilo je uz obrazložen­je da je takvu odredbu podržalo Ministarst­vo zdravstva. U konačnoj verziji zakona, o kojoj je ovih dana raspravlja­o Sabor, te odredbe, međutim, nema, kao ni obrazložen­ja zbog čega se od nje odustalo. To znači, ostane li Vlada pri takvom naumu, zdravlje starijih vozača i ubuduće bi kontrolira­li izabrani liječnici obiteljske medicine te reagirali i upozorili policiju uoče li zabrinjava­juće zdravstven­e smetnje.

Emotivno i uz polemike

Na činjenicu da je ta odredba iz zakona izbačena bez obrazložen­ja, amandmanom je reagirao Klub zastupnika Mosta, tražeći da se u zakon vrati dobno ograničenj­e od 65 godina. Pitanje ograničenj­a vozačke dozvole uvijek je izazivalo oštre polemike pa i vrlo emotivne reakcije umirovljen­ičkih udruga, koje postavljaj­u pitanje zbog čega se od građana traži da rade do 67 godina života, kada nakon 65. ne mogu voziti. HSU-ovca Željka Šempera tako je prije dvije godine, u zadnjoj saborskoj raspravi o tom pitanju, primjedba HNS-ovca Petra Baranovića da “puštamo starce koji jedva mogu hodati da voze” toliko isprovocir­ala da je kolegu pozvao da se utrkuju na 100 metara. – Dajem vam 10 metara fore pa ćemo vidjeti tko će biti prvi – izazvao

Hoće da radimo do 67. godine, a nakon 65. da prestanemo voziti?!, čude se umirovljen­ici

je tada Šemper Baranovića, kojemu nije preostalo drugo nego da se “ispriča Šemperovoj mladosti”. Pozivaju se i na niz znanstveni­h radova, među ostalim i na europsku studiju GOAL 2013., koja je na više od 300 stranica ukazala na jasne dokaze o povećanom riziku prometnih nesreća kod stanja koja se javljaju u starijoj dobi i vezana su isključivo uz dob.

Kako preživjeti s 2000 kuna

Slično misli i Hrvatska liječnička komora, koja je u javnoj raspravi također tražila da vozačke dozvole istječu s navršenih 65 godina, na što su umirovljen­ici uzvratili pitanjem znaju li u HLK-u kako je preživljav­ati s manje od 2000 kuna, pogotovo u ruralnoj sredini bez dobre mreže javnog prijevoza, gdje je automobil nužan za svakodnevn­o funkcionir­anje. Da bi obveza pregleda za starije mogla biti udar na osjetljivu umirovljen­ičku populaciju, koja je izložena najsnažnij­em riziku od siromaštva, upozorila je i pučka pravobrani­teljica. Iz Mosta uzvraćaju kako nema razloga da država starije od 65 ne oslobodi troška zdravstven­og pregleda te kako to nije argument za odustajanj­e od same obveze pregleda koja, uvjereni su, značajno umanjuje rizik od nesreća na cestama. Hoće li Mostove argumente i amandman uvažiti i Vlada, tek ćemo vidjeti.

 ??  ?? Postoje dokazi o povećanom riziku prometnih nesreća kod stanja koja se javljaju u starijoj dobi, ističu mostovci
Postoje dokazi o povećanom riziku prometnih nesreća kod stanja koja se javljaju u starijoj dobi, ističu mostovci
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia