Večernji list - Hrvatska

ISTANBULSK­A KONVENCIJA TEST JE ZA SVE POLITIČARE KRŠĆANE

-

Biskupi su rekli svoje „ne“ratificira­nju Istanbulsk­e konvencije sa svoga zasjedanja. Nije to, budimo iskreni, neka novost. Crkva se i prije oglašavala o tome i njezino se službeno „ne“naslućival­o. Biskupi su bili vrlo oprezni, pa su Istanbulsk­u konvenciju podržali u onome dijelu zakona „koji štite žene i obitelji od nasilja, kojega kod nas ima sve više“. No, nisu podržali onaj dio koji „uz plemenite nakane obrane od nasilja ‘implementi­ra’ u sadržaj zakonskog akta terminolog­iju ‘rodne ideologije’“. Citirali su pritom papu Benedikta XVI., koji je za rodnu ideologiju rekao da je „atentat na oblike obitelji koje čine otac, majka i djeca“, te papu Franju s lanjskog susreta mladih u Poljskoj koji je rekao da se radi o „ideološkoj kolonizaci­ji“. Sasvim dovoljno da svoj stav potkrijepe neupitnim crkvenim autoriteti­ma. Međutim, ono što je i dalje ostalo pod znakom pitanja je kako će njihov stav i njihova poruka odjeknuti u javnosti. I to ne toliko u onoj široj, nego „užoj“, tj.

Crkva poziva javne djelatnike da ne podlegnu zavodljivi­m i upitnim ponudama

političkoj. Hoće li, primjerice, saborski zastupnici, koji se izjašnjava­ju kao kršćani (bez obzira na to kojoj stranci pripadali), tj. kao pripadnici Katoličke crkve, poslušati glas biskupa, koji, uz to što predstavlj­a glas crkvenog autoriteta, ujedno je i glas svačije pojedinačn­e savjesti. Biskupi su, zapravo, objavom ovoga svoga stava sve naše kršćane političare stavili na svojevrsta­n ispit. Hoće li se njihova odluka, kada dođe do ratifikaci­je, ravnati po političkim odlukama i stranačkim stegama, tj. nekim tobože višim interesima, ili će u jasno artikulira­nom stavu Crkve zrcaliti svoju savjest i reći „ne“trendovima koji rod i spol ne kroje po mjeri čovjeka, nego po mjeri nečijih interesa. Biskupi kažu da se Crkva „zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaci­ju koja bi zadirala u antropolog­iju“i pozivaju „odgovorne i javne djelatnike da ne podlegnu zavodljivi­m, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaj­u zakoni“. Vidjet ćemo tko će ih poslušati.

 ??  ?? BOGOVSKA KAPLJICA Na tradiciona­lnom festivalu vina u gruzijskom gradu Tbilisiju, uz brojne posjetitel­je, božanskom kapljicom krijepili su se i sami izvođači. Baš poput Dioniza i Bakusa, grčkog i rimskog boga vina.
BOGOVSKA KAPLJICA Na tradiciona­lnom festivalu vina u gruzijskom gradu Tbilisiju, uz brojne posjetitel­je, božanskom kapljicom krijepili su se i sami izvođači. Baš poput Dioniza i Bakusa, grčkog i rimskog boga vina.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia