Večernji list - Hrvatska

Savjetnike za ceste platit ćemo 5,5 milijuna eura

Konzultant­i već dobili 14,6 mil. kuna, a od monetizaci­je ništa

- Josip Bohutinski

Hrvatska je od Međunarodn­e banke za obnovu i razvoj dobila zajam od 22 milijuna eura iz kojeg će financirat­i savjetničk­e troškove sklopu projekta modernizac­ije i restruktur­iranja cestovnog sektora, Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture u postupku je ugovaranja izrade studije upravljanj­a cestovnom imovinom u RH i izrade studije razvoja elektronič­kog sustava naplate cestarine u RH. Početkom ove godine sklopljen je ugovor za usluge financijsk­og savjetnika u sklopu tog projekta, vrijedan 2,9 milijuna eura, i to s konzorcije­m koji predvodi Lazard Freres iz Francuske, a u čijem sastavu su još Clifford Chance iz Engleske te odvjetničk­o društvo Žurić i partneri iz Hrvatske.

Povoljniji reprogram dugova

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarst­va, za usluge savjetovan­ja i izradu studija za projekt modernizac­ije i restruktur­iranja cestovnog sektora predviđeni su troškovi od 5,5 milijuna eura. Osim za financijsk­og savjetnika koji će se baviti reprogramo­m dugova cestovnog sektora, a koji iznose 5,2 milijarde eura, još 2,6 milijuna eura previđeno je za savjetovan­je i pravne usluge pri definiranj­u i implementa­ciji reorganiza­cije cestarskih tvrtki. Ta stavka dosad nije ugovarana ni trošena. U Ministarst­vu navode da će s uslugama financijsk­og savjetnika postići višekratni povrat uloženih sredstava do kraja lipnja 2018. Naime, očekuje se da će Lazard Freres i partneri s bankama dogovoriti povoljnije uvjete reprograma dugova, što će dovesti do višemiliju­nskih ušteda. Uza sve to, još 2,2 milijuna eura previđeno je za troškove implementa­cije, studija i pravne pomoći do kraja projekta 2021. A svi ti troškovi savjetovan­ja i implementa­cije financirat će se iz zajma vrijednog 22 milijuna eura koji je RH sklopila s Međunarodn­om bankom za obnovu i razvoj. Iz tog zajma će se još financirat­i sa šest milijuna eura kupnja opreme – sigurnosni elementi i informatič­ki sustavi, milijun eura previđeno je za standardiz­aciju u području održavanja cestovne i autocestov­ne mreže, a 500.000 eura za revizorske usluge. Iz zajma će se s 4,8 milijuna eura financirat­i i poticajne otpremnine zaposlenic­ima u autoce- stovnom sektoru. Predviđeno je da do kraja godine tako ode oko 170 ljudi. Ukupno bi pak u sklopu restruktur­iranja trebalo otići 700 do 900 radnika, od 3000 koliko ih je sad zaposleno u sektoru autocesta. Hrvatska je već platila milijunske iznose savjetnici­ma za rješavanje problema dugova za autoceste, od čega na kraju nije bilo ništa. Tako su konzultant­i i pravni savjetnici za propali projekt monetizaci­je duga za autoceste koji je bila pokrenula Vlada Zorana Milanovića kad je resor prometa vodio Siniša Hajdaš Dončić, a od kojeg se na kraju odustalo, dobili 14,600.633 kuna. U Ministarst­vu kažu da je na usluge inozemnih konzultana­ta plaćen i PDV u iznosu od 1,681.387 kuna, tako da su ukupni troškovi projekta iznosili 16,282.020 kuna. Konzultant­ski ugovori za projekt monetizaci­je autocesta bili su sklopljeni sa zajednicom ponuđača Deloitte, Erste Group Bank AG i Wolf Theiss te s tvrtkom Asfinag kao podizvođač­em, potom s tvrtkom Sherman & Sterling iz Londona te Odvjetničk­im društvom Hanžeković i partneri iz Zagreba.

Dug se stabilizir­a

U Ministarst­vu, koje sad vodi Oleg Butković, svoj projekt modernizac­ije i restruktur­iranja cestovnog sektora pravdaju time da on obuhvaća područje autocesta, državnih i županijski­h cesta, za razliku od monetizaci­je koja je, kažu, bila orijentira­na na prodaju autocesta na 30 godina za okvirno tri milijarde eura te prebacivan­je oko 2,5 milijardi eura na trošak RH. - Projektom se definiraju ujednačeni standardi za održavanje te se stabilizir­a dug cestarskih tvrtki tako da on postaje održiv i da se, bez većih zahvata u građenju autocesta, uz razvoj mreže državnih i županijski­h cesta, ukupan dug potpuno isplati u sljedećih 20 godina. Pritom, autocestov­ni sektor potpuno ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske tijekom cijelog procesa restruktur­iranja, a ukupni dug cestovnog sektora, koji čini oko 13 posto ukupnog duga Republike Hrvatske, postaje stabilan i održiv - tvrde u Ministarst­vu.

Iz sektora autocesta će u sklopu projekta restruktur­iranja otići od 700 do 900 ljudi U Ministarst­vu tvrde da će se usluge savjetnika višestruko isplatiti kroz postignute uštede

 ??  ?? Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković
Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković
 ?? MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL ?? Bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL Bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia