Večernji list - Hrvatska

Preostala šačica terorista borit će se do smrti

Oslobođeno je oko 90 posto Rake, glavnog uporišta ISIL-a

- Hassan Haidar Diab

Teroristi Islamske države drže manje od osam posto teritorija Sirije. Rusko ministarst­vo obrane tvrdi da je rat na samom kraju redakcija@vecernji.net Teroristič­ka organizaci­ja Islamske države pred potpunim je nestankom i slomom. Oslobođena su i zadnja uporišta zloglasne organizaci­je, a u predgrađu grada Deir ez-Zoir, gdje se još nalaze, u potpunom su okruženju. Više od 90 posto grada Rake, nekad glavnog grada kalifata, oslobođeno je, dok se u preostalom dijelu nalazi oko 150 stranih boraca, većina francuskih državljana, koji su spremni na borbu do smrti. Kako tvrdi francuska obavještaj­na služba, među njima se nalazi mozak i glavni organizato­r teroristič­kih napada u Parizu koji su se dogodili u studenome 2015., a u kojima je ubijeno 130 osoba. Ministarst­vo obrane Rusije priopćilo je kako teroristi kontrolira­ju manje od osam posto sirijskog teritorija te da je rat u Siriji praktički u završnoj fazi. Prema izvorima iz Snaga demokratsk­e Sirije (SDF), koju čine arapski i kurdski borci, domaći teroristi islamske države dobrovoljn­o su se predali i položili oružje. Tu informacij­u potvrdio je i glasnogovo­rnik koalicijsk­ih snaga koje predvodi SAD, pukovnik Ryan Dillon.

Još uvijek teške borbe

– Još uvijek očekujemo teške borbe u danima koji su pred nama i nećemo odrediti vrijeme kada mislimo da će Islamska država biti potpuno poražena u Raki, naglasio je Dillon. S druge straterori­sta ne, Nuri Mahmud, glasnogovo­rnik milicija sirijskih Kurda (YPG), kazao je kako su teroristi na rubu poraza u Raki i da bi taj grad konačno mogao biti očišćen od terorista u danima koji slijede. Raka se nalazila pod kontrolom od 2013. godine. Zapadna koalicija, na čelu sa Sjedinjeni­m Američkim Državama, 2016. godine najavila je početak operacije za oslobađanj­e grada u kojem sudjeluju Sirijske demokratsk­e snage (SDF) i alijansa arapske i kurdske milicije.

Bitka za Al-Mayadin

U međuvremen­u, sirijska vojska uz potporu ruskih bombardera i boraca iranske revolucion­arne garde i libanonsko­g Hezbollaha, oslobodila je Al-Mayadin, važan grad na obali Eufrata koji je bio najutvrđen­iji grad u rukama ISIL-a na istoku Sirije i sada drže u okruženju nekoliko stotina boraca te teroristič­ke organizaci­je koji su pobjegli iz Deir ez-Zoira. Grad Al-Mayadin specifičan je po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH te ostalih zemalja bivše Jugoslavij­e. U tom gradu nalazi se sedam osoba koje imaju hrvatsko državljans­tvo: njih šestorica imaju dvojno državljans­tvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljans­tvo, 30-godišnja Dora Bilić. Vojni izvor iz sirijske vojske kazao je za Večernji list kako je u borbama za Al-Mayadin poginulo više od 150 terorista, većinom stranaca, te je u tijeku identifika­cija kako bi se utvrdio njihov identitet i državljans­tvo.

U Al-Mayadinu u Siriji nalazi se i Hrvatica Dora Bilić, no njena sudbina još uvijek nije poznata Francuska je priopćila da se u Raki nalazi i organizato­r napada u Parizu u studenome 2015.

 ??  ?? Oslobađanj­e Rake Džamije u oslobođeno­m dijelu grada pretvorene su u skloništa za civile i u priručne bolnice
Oslobađanj­e Rake Džamije u oslobođeno­m dijelu grada pretvorene su u skloništa za civile i u priručne bolnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia