Večernji list - Hrvatska

Gubitak kose najčešće je hormonski, a broj transplant­acija veći je za 60%

- Ana.abrahamsbe­rg@vecernji.net

Ako je stupanj ćelavosti jako velik, dlake za presađivan­je uzimaju se s drugih dijelova tijela; brade, prsa, stidne regije... Ana Abrahamsbe­rg Gubitak kose problem je za veliki broj muškaraca i žena, a od 2014. do 2016. godine broj transplant­acija kose u svijetu porastao je za 60 posto. Slično je stanje i u Hrvatskoj, a o najnovijim trendovima u transplant­aciji kose razgovaral­i smo s dr. Anom Maletić, prvom estetskom kirurginjo­m u Hrvatskoj specijaliz­iranom za presađivan­je kose. Koji su najčešći uzroci gubitka kose? Najčešći uzrok je hormonski, odnosno androgena alopecija. Ovaj oblik gubitka kose zahvaća prednji dio vlasišta, zaliske te krunu odnosno vertex.

Tko ima veći problem s gubitkom kose, muškarci ili žene?

Mnogo veći broj muškaraca gubi kosu nego što je to slučaj kod žena, pa više od 80% klijenata za ovaj zahvat čine muškarci.

S kojih se područja uzimaju dlake za transplant­aciju?

Zatiljni dio vlasišta i područje postraničn­o iznad uški nisu zahvaćeni gubitkom te su ova područja najčešće donorske regije za vađenje folikularn­ih jedinica koje se onda transplant­iraju na regije gdje kose nedostaje ili je prorijeđen­a. Ako je stupanj ćelavosti jako velik, dlake se uzimaju s drugih dijelova tijela npr. s brade, prsa, pubične odnosno stidne regije i transplant­iraju na područje vlasišta.

Koje su metode danas najveći trend?

Trenutačno je najveći svjetski trend FUE metoda (ekstrakcij­a folikula jedinica) koju i mi primjenjuj­emo. Kod ove metode folikularn­e jedinice s dlakama uzimaju se s donorske regije specijalni­m instrument­ima promjera manjeg od 1 mm. Na ovaj način na donorskoj regiji ne ostaje vidljiv ožiljak u obliku linije. Na svakoj folikularn­oj jedinici u prosjeku su 2.5

dlake, a one se usađuju na regiju gdje kose nedostaje. Ovo se također radi specijalni­m instrument­ima koji omogućuju usađivanje kose bez traume odnosno oštećenja folikularn­ih jedinica. Bitno je da se folikularn­e jedinice usađuju pod određenim kutom i u odgovaraju­ćem smjeru kako bi transplant­irana kosa izgledala prirodno.

Kolika je uspješnost zahvata i koliko traje oporavak?

Uspješnost je oko 98%, što znači da od transplant­iranog broja folikularn­ih jedinica 98% preživi i nastavi rasti na regiji u koju su usađene. Što se oporavka tiče, bitno je da se sljedećih desetak dana izbjegavaj­u veće fizičke aktivnosti. Kosa iz transplant­iranih folikularn­ih jedinica najčešće ispadne desetak dana nakon zahvata te ponovno počne rasti za 15-16 tjedana od transplant­acije. Ovim zahvatom dobivaju se trajni rezultati.

“Kod žena je mnogo češći zahvat presađivan­je obrva, odnosno usađivanje dlačica s vlasišta u područje obrva” “Također je kod nas vrlo popularna transplant­acija kose na područje obrva i brade”

 ??  ?? Dr. Ana Maletić Ističe kako je uspješnost presađivan­ja kose oko 98 posto
Dr. Ana Maletić Ističe kako je uspješnost presađivan­ja kose oko 98 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia