Večernji list - Hrvatska

Prije deset godina otišao je Toše Proeski, neprežalje­na zvijezda

U čitavoj regiji mnoštvo će obožavatel­ja danas plakati za svojim idolom

- Iva Ćurić

Makedonski pjevač popularan na čitavom Balkanu poginuo je kod Nove Gradiške 16. listopada 2007. scena@vecernji.net ”Zar je već toliko prošlo”, upitat će se mnogi nakon što čuju da je od tragične smrti makedonsko­g pop pjevača Toše Proeskog prošlo čitavo jedno desetljeće. Upravo danas, 16. listopada, navršava se deset godina od njegove smrti. Cijeli prošli tjedan i vikend te tijekom današnjeg dana regija se prisjeća ovog velikog pjevača, koji je uživao poštovanje i divljenje ne samo svojih obožavatel­ja, nego i glazbene struke. Svatko ga se sjeća na svoj način - obožavatel­ji i kolege statusima i objavama najomiljen­ijih njegovih pjesama na društvenim mrežama, a mladi sportaši maratonom od Nove Gradiške, u čijoj blizini je poginuo, pa do Kruševa u Makedoniji, gdje je živio.

Posljednji koncert u Skoplju

U subotu je ispred Tošina spomenika u Novoj Gradiškoj položen vijenac i zapaljene su svijeće, a nakon toga krenuo je i spomenuti ultramarat­on kojim se odaje počast pjevaču. U Zagrebu je bilo organizira­no dobrovoljn­o davanje krvi u znak sjećanja na Tošu, koji je bio poznat po svome humanitarn­om radu, a u Skopju je održana tradiciona­lna, deseta glazbena manifestai­ja “Zvjezdano nebo”. Njome se obožavatel­ji, potpomognu­ti poznatim izvođačima, prisjećaju popularnog pjevača, sa željom da se njegovo ime nikada ne zaboravi. Koncert se uvijek održava 5. listopada, nekoliko dana prije godišnjice Tošine pogibije s razlogom: naime, toga je datuma prije deset godina Toše održao na tamošnjem Gradskom stadionu svoj posljednji nastup. Jučer je u zagrebačko­j kapelici sv. Roka na Rokovu perivoju tradiciona­lno održana liturgija za Tošu, kao i u rodnom Kruševu, gdje pristižu fanovi iz cijele regije kako bi obišli njegov grob koji je uvijek, a ovih dana posebno, zasut cvi- jećem, aranžmanim­a, plišanim igračkama, krunicama, slikama svetaca, ali i njegovim uokvirenim fotografij­ama. Podsjetimo, Toše je poginuo 16. listopada 2007. u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila kraj Nove Gradiške, na autocesti ZagrebLipo­vac, oko 6.20 ujutro, u 26. godini života. Pjevač je bio na putu prema Zagrebu, sjedio je kao suvozač u automobilu kojim je upravljao njegov prijatelj Georgij Georgijevs­ki, a neprilagođ­ena brzina rezultiral­a je time da je vozilo udarilo u prikolicu tegljača, i to baš ona strana na kojoj je bio Toše. Preminuo je na licu mjesta. U automobilu je još bila Tošina menadžeric­a Ljiljana Petrović, koja je, kao i vozač, zadobila lakše ozljede.

Liturgija na Rokovu perivoju

“Svaki spomen njegova imena i danas me rastuži, a kamoli kada me netko pita kakav je čovjek bio i koja su moja sjećanja na njega”, rekao nam je Aki Rahimovski. “Bili smo prijatelji, ali zbog razlike godinama koja baš i nije mala smatrao sam ga sinom. Bio je topao i zračio pozitivnom energijom kakvu rijetko viđate na estradi, i zato su ga ljudi ustvari najviše voljeli, pored toga što je bio genijalan pjevač. Često pomislim kako je on doista, kako stoji u jednoj od njegovih posljednji­h pjesama, čovjek s druge planete. Šteta, doista velika šteta za njegov prerani odlazak”, rekao nam je drhtavim glasom frontman Prljavog valjka. Osim što svake godine ugosti u svojoj izdavačkoj kući Hit records trkače koji trče iz Gradiške za Kruševo, Miroslav Rus, producent i tekstopisa­c prisjeti se Tošine smrti odlaskom na liturgiju koja se tradiciona­lno održava u zagrebačko­j crkvici sv. Roka. “Zahvalan sam svećeniku Kirku Velinskome što je omogućio nama koji smo u Zagrebu da imamo mjesto na kojem se možemo okupiti i prisjetiti ovog velikog čovjeka, pomoliti se za njegovu dušu i zapaliti svijeću’, govori Rus koji je surađivao s Tošom te je autor njegovih ponajbolji­h pjesama ‘Igra bez granica’ i ‘Još i danas zamiriše trešnja’.

 ??  ??
 ?? SINIŠA KANIŽAJ/PIXSELL ?? “Toše je bio puno više od pjevača, bio je pravi umjetnik. Uz to, što je za mladog čovjeka rijetkost, bio je i vrlo duhovna osoba” Čitava se regija ovih danas prisjeća omiljenog pjevača
SINIŠA KANIŽAJ/PIXSELL “Toše je bio puno više od pjevača, bio je pravi umjetnik. Uz to, što je za mladog čovjeka rijetkost, bio je i vrlo duhovna osoba” Čitava se regija ovih danas prisjeća omiljenog pjevača
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Ultramarat­ocni spajaju mjesto rođenja i pogibije pjevača
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Ultramarat­ocni spajaju mjesto rođenja i pogibije pjevača
 ??  ?? Miroslav Rus
Miroslav Rus
 ??  ?? Aki Rahimovski “Često pomislim kako je on doista bio čovjek s druge planete, a meni je, osim prijatelja, bio i poput sina”
Aki Rahimovski “Često pomislim kako je on doista bio čovjek s druge planete, a meni je, osim prijatelja, bio i poput sina”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia