Večernji list - Hrvatska

Iskustva mladih snaga “Mirakula”

Deset mjeseci nakon praizvedbe, mjuzikl se sutra vraća u Lisinski

- Iva Ćurić

Max Hozić nipošto nije želio odustati od nastupa čak ni nakon automobils­ke nesreće u kojoj je slomio ruku i nogu scena@vecernji.net Deset mjeseci nakon praizvedbe u Lisinskom, mjuzikl “Mirakul” vraća se na istu pozornicu u utorak 17. listopada. U međuvremen­u se u kolovozu dogodila veličanstv­ena premijera nimalo slučajno u Sinju budući da je događaj koji se zbio u tome gradu i nadahnuo autore Dražena Žanka i Ivicu Krajača da stvore glazbeno-scenski spektakl. U “Mirakulu” okupili su više od stotinu domaćih glazbenih i glumačkih imena među kojima su i Lidija Horvat Dunjko, Joško Ševo, Radojka Šverko, Boris Pavlenić, Ervin Baučić, Damir Adalbert Tuner-Juci.

Volja i vjera rade čuda

Neki od predstavni­ka mlađih snaga ispričali su nam svoja iskustva rada na tom projektu. Danije- la Pintarić voli pjevački zahtjevne uloge kakva je ona u “Mirakulu” gdje igra robinju Anđu. Kako nam je otkrila, ona i Anđa dijele prkos prema nametnutim autoriteti­ma i prožrtvovn­ost prema onima koje vole. Požrtvovno­sti možda danas nedostaje. “Mirakul” je primjer kako volja i vjera mogu napraviti čuda – dodaje Danijela kojoj će “Mirakul” ostati u srcu kao poseban projekt.

Na pozornicu na štakama

Dubrovački operni pjevač Stjepo Gleđ Markos također se pronašao u svome liku Stipana Dalbela, vojskovođe sinjske vojske. – To je nježnija tenorska uloga koja mi baš odgovara. Moj Stipan je emotivna osoba, pobožan, voli ljude i domovinu. I Gospu, naravno. Otprilike baš sve što i ja volim – kaže Stjepo Gleđ i dodaje: – Pitanje je kada ću opet imati priliku sudjelovat­i u tako impozantno­m projektu. Volio bih kada bi doživio uspjeh “Jalte, Jalte” i “Gubec-bega”. Njegov kolega Max Hozić utjelovio je lik Žoržija, ratobornog, ponosnog i hrabrog zapovjedni­ka obrane Sinja. Naš školovani tenor koji se bavi autorskom pop-glazbom i mjuziklima smatra da je njegov lik vrlo aktualan i da i danas ima ljudi poput Žoržija. Malo ih je, a nužni su nam, i to svaki dan sve više. Svaki čovjek koji skupi snagu i usprotivi se nadmoćnije­m neprijatel­ju, ustane protiv nepravde te unatoč okolnostim­a digne glas je Žorži, smatra Max. U tome da bude dio “Mirakula” nije ga spriječila ni prometna nezgoda koju je imao prošle godine samo deset dana uoči praizvedbe. No, Max je bio odlučan nastupiti u predstavi, te su mu autori preradili ulogu, pa je na praizvedbi skakutao pozornicom pomoću štaka, sa slomljenom rukom i nogom. – To je bila moja velika osobna pobjeda – tvrdi Max Hozić koji na izvedbi u utorak u Lisinskom ipak neće nositi štake.

 ??  ?? Stjepo Gleđ Markos i Max Hozić također su ponosni članovi ekipe “Mirakula”
Stjepo Gleđ Markos i Max Hozić također su ponosni članovi ekipe “Mirakula”
 ??  ??
 ??  ?? Danijela Pintarić vidi sličnosti između sebe i svog lika, robinje Anđe
Danijela Pintarić vidi sličnosti između sebe i svog lika, robinje Anđe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia