Večernji list - Hrvatska

Odredili mu mirovinu kao da će živjeti 93 godine

Menadžera koji sa 64 godine ide u mirovinu šokirao izračun

- Ljubica Gatarić

Naš sugovornik uplatio je u 2. stup 350.000 kuna, a iz tog će stupa primati 1300 kuna mjesečne mirovine jer se računa da će je primati do 93. ljubica.gataric@vecernji.net Zagrebački financijaš i dugogodišn­ji direktor u kolovozu je predao zahtjev za mirovinu u koju odlazi sa 64 godine života, nakon što je nekoliko desetljeća radio kao visokopozi­cionirani financijaš u nekoliko tvrtki. U mirovinu će kao osiguranik 2. stupa, jer mu je to povoljnije, no kad je dobio preliminar­ni iznos mirovine, zapanjila ga je činjenica da mu je mirovina izračunata pod pretpostav­kom da će živjeti 93 godine!

U prosjeku žive 73 godine

– Koji muškarac živi 93 godine, pa prosječan je životni vijek muškaraca oko 73 godine. Ovo je zemlja poharana ratom, s velikom stopom karcinoma, stresom – kaže naš sugovornik, koji će se pridružiti maloj skupini od dvjestotin­jak građana koji primaju mješovitu mirovinu iz prvog i drugog stupa. Uglavnom su to ljudi s visokim primanjima, kojima je i bez zaštitnog dodatka od 27 posto ostanak u 2. stupu povoljnija varijanta. Preliminar­ni izračuni HZMO-a pokazuju da bi, prema uplatama, državna mirovina našeg sugovornik­a trebala biti 11.600 kuna, ali neće mu biti isplaćeno više od 7800 kuna. Država je propisala da od ove godine nitko u starosnoj mirovini ne može dobiti manje od 60,10 kuna za godinu staža, no ne može mu se isplatiti ni više od 228 kuna po godini neovisno o uplatama. – Pošteno sam radio svoj posao, plaćao poreze i doprinose na sve što sam zaradio, govorim pet jezika, bio sam najdugovje­čniji direktor u jednom javnom poduzeću, nikad u novinama, nikad u zatvoru, uvijek kvalitetno radio svoj posao. Svi mi govore da ću dobiti pristojnu mirovinu, što je istina, ali zašto ne postoje ograničenj­a za nekog tko je par mjeseci bio državni dužnosnik, a na mene se ta ograničenj­a primjenjuj­u – upozorava budući umirovljen­ik. Na osnovu 350 tisuća kuna, koliko se skupilo na njegovu računu, naš će sugovornik i iz 2. stupa primati oko 1300 kuna mjesečne mirovine. Zasad se isplaćuju 232 takve mirovine prosječne vrijednost­i 1172 kuna. Mirovina 2. stupa može biti ugovorena kao pojedinačn­a (i u tom slučaju određuje se veći iznos) ili zajednička. Kod te zajedničke može se ugovoriti zajamčena isplata nasljednic­ima na 20 godina, na što se odlučio naš sugovornik. Izračunao je da će u tom razdoblju on ili njegovi nasljednic­i dobiti najviše 250 tisuća kuna, a ne 350 tisuća, koliko je uštedio. – Kad je počinjala mirovinska reforma, govorili su nam da će cijeli iznos naslijedit­i naša djeca. Kod mene je ta razlika 100.000 kuna – ističe financijaš.

Svaki treći stariji od 80

Mirovine iz 2.stupa isplaćuje Raiffeisen mirovinsko osiguravaj­uće društvo (RMOD), jedino registrira­no za taj posao. Oni odgovaraju da doživotna mirovina ovisi o iznosu doznake, tablicama smrtnosti, ukalkulira­noj kamatnoj stopi, trajanju zajamčenog razdoblja te dobi korisnika i supružnika/ce u slučaju zajedničke mirovine. Mirovina ne ovisi o spolu zbog zakonske odredbe koja izričito zabranjuje diskrimina­ciju po spolu pri određivanj­u iznosa mirovine. Tablice smrtnosti odobrava HANFA. Hrvatska ima 205 tisuća starijih od 80 godina, od čega je svaki treći muškarac. – U trenutno važećim cjenicima, očekivano preostalo trajanje života za osobu dobi 65 godina je 20,93 godine – navodi Žalac i dodaje da se mirovine 2. stupa usklađuju dva puta godišnje, a uz minimalno garantiran­i iznos upućuje da treba uzeti u obzir i očekivani iznos isplate jer se kod minimalnog iznosa kalkuliraj­u najcrnji scenariji, dok se kod očekivanog iznosa isplate uračunava predviđanj­e normalnih parametara doživljenj­a, kamatnih stopa, inflacije i rasta plaća. Nismo dobili odgovor na pitanje što je s 93 godine i jesu li one u toj najcrnjem scenariju. – Poanta svega je da se RMOD nikako ne može okoristiti manjim iznosom mirovine korisniku, jer će opet kroz isplatu viška ta mirovina biti vraćena umirovljen­iku – objašnjava Žalac.

Nitko u starosnoj mirovini ne može dobiti manje od 60,1 ni više od 228 kn po godini staža

 ??  ?? Tablice smrtnosti odobrava Hanfa, a Raiffeisen MOD je jedino registrira­no društvo za isplatu mirovina 2. i 3. stupa Ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić
Tablice smrtnosti odobrava Hanfa, a Raiffeisen MOD je jedino registrira­no društvo za isplatu mirovina 2. i 3. stupa Ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia