Večernji list - Hrvatska

Vodila izvide i protiv Zorana Milanovića

Samozatajn­a tužiteljic­a karijeru je počela kao novinarka

- ivana.jakelic@vecernji.net Ivana Jakelić

Sani Ljubičić na čelu je tužiteljsk­og tima koji već mjesecima radi na slučaju Agrokor. Šefica je zagrebačko­g ŽDO-a

Za slučaj Agrokor već se sada sa sigurnošću može reći da će postati jedan od najkomplek­snijih predmeta u hrvatskom pravosuđu. Proteklih mjeseci na njemu su radili timovi tužitelja iščitavaju­ći hrpu poslovne dokumentac­ije te proučavaju­ći poslovne knjige. Na slučaju Agrokor radilo je 20 tužitelja iz zagrebačko­g Županijsko­g državnog odvjetništ­va, a šefica svima njima bila je i još je Sani Ljubičić. Riječ je o samozatajn­oj tužiteljic­i koja je u svojoj karijeri radila na nizu razvikanih predmeta, a na mjesto šefice zagrebačko­g ŽDO-a imenovana je 2015. godine.

Netipični početak

Možda pomalo netipično za pravnicu, Sani Ljubičić je svoju karijeru počela u – novinarstv­u. Svojedobno je bila novinarka na Radiju 101 gdje je došla na praksu potkraj osamdeseti­h. U to je vrijeme pohađala srednju školu, smjer novinarstv­o-kultura, a na Stojedinic­i je ostala i jedno vrijeme nakon što je završila srednju školu te upisala Pravni fakultet. Radila je kao honorarac, a novinarstv­o je napustila kada je diplomiral­a pravo. Nakon stažiranja, godine 2000. postala je tužiteljic­a. Prvo je bila zamjenica u Općinskom državnom odvjetništ­vu u Zagrebu, gdje je ostala pet go- dina. Nakon pet godina kaljenja, imenovana je 2005. godine općinskom državnom odvjetnico­m u Dugom Selu. Taj je ODO vodila dvije godine prije no što je 2007. povučena na rad u USKOK. Dok je radila u USKOK-u i formalno je napredoval­a pa je 2010. postala zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a u veljači 2015. godine bila je prvo imenovana vršiteljic­om dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice, a zatim i šeficom zagrebačko­g ŽDO-a.

Najviše osuđujućih presuda

Dok je radila u USKOK-u zastupala je optužbe u više velikih predmeta, a može se pohvaliti i činjenicom da je tužiteljic­a s najviše osuđujućih presuda. Naime, Sani Ljubičić potpisala je optužnicu u akciji Hipokrat, optužnici s najviše optuženika u Hrvatskoj – bile su optužene 364 osobe i tvrtka Farmal. Uglavnom se radilo o liječnicim­a i ljekarnici­ma optuženima za primanje i davanje mita, a na optuženičk­oj klupi na koncu je ostalo samo 40-ak optuženika jer su svi ostali, uključujuć­i i Farmal, priznali krivnju te su osuđeni temeljem nagodbi. Zastupala je optužbu i u aferi Indeks koji se bavio kupoprodaj­om ispita na Prometnom fakultetu. Taj je slučaj pravomoćno okončan osuđujućim presudama. Na tom je slučaju 2010. godine radila sa sadašnjom ravnatelji­com USKOK-a Tamarom Laptoš, za što su obje dobile državno odvjetničk­o priznanje. Radila je i u timu koji je 2010. vodio istragu protiv Ive Sanadera. Među poznatije slučajeve na kojima je radila spadaju i Mali maestro te afera HPB u kojoj je optuženik i Josip Protega. Prije nego što je iz USKOK-a 2015. godine prešla u ŽDO provodila je izvide protiv bivšeg premijera Zorana Milanovića, kazneno prijavljen­og da je Mladenu Hrgareku, vlasniku PR agencije Madison, uvjetovao daljnju suradnju sa SDP-om. U prijavi se navodilo da je Milanović od Hrgareka tražio fiktivnu suradnju sa svojim prijatelje­m Igorom Kneževićem odnosno s njegovom tvrtkom Intergrafi­k. Tada je ispitala i Milanovića, a kaznena je prijava nakon provedenih izvida odbačena.

Za rad na aferi Indeks je zajedno s Tamarom Laptoš dobila i državno odvjetničk­o priznanje Radila je na slučaju Mali maestro, HPB i Hipokrat, a bila je i dio tima koji je istraživao Ivu Sanadera

 ??  ?? Sani Ljubičić u tužiteljst­vu je od 2000. i rijetko istupa u medijima
Sani Ljubičić u tužiteljst­vu je od 2000. i rijetko istupa u medijima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia