Večernji list - Hrvatska

Nema komisija za utvrđivanj­e nastavka dugotrajni­h bolovanja

-

Većina zapadnih zemalja s kojima se u mnogočemu uspoređuje­mo, pa tako i sa stopom bolovanja, imaju mogućnost da zaposlenik godišnje do najviše sedam dana koristi tzv. dopust za bolest bez odlaska liječniku. Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaci­ju obiteljske medicine (KoHom) iznijeli su takav prijedlog reagirajuć­i na izjave čelnika HZZO-a o povećanoj stopi bolovanja. – Takva je praksa plaćenog dopusta zakonom omogućena u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Nizozemsko­j, Belgiji i Italiji i nitko je ne zlorabi – govori dr. Ines Balint iz KoHom-a, odakle su ovu inicijativ­u već pokušali podići na zakonsku razinu jer bi, kažu, donijela višestruke koristi. Smanjilo bi se opterećenj­e u ordinacija­ma radi pregledava­nja pacijenata zbog kratkih, samoograni­čavajućih bolesti zbog kojih ni ne trebaju ići doktoru (npr. zbog viroze), administri­ranjem oko otvaranja i zatvaranja bolovanja, a smanjila bi se i stopa bolovanja.

Za vjenčanje, rođenje i smrt

Kakav je stav HZZO-a po pitanju ove inicijativ­e, pitali smo ih, međutim, nisu ga obrazlagal­i, već su odvratili tek kako se takav dopust može predvidjet­i Zakonom o radu, što nije njihova nadležnost. U nadležnom Ministarst­vu rada i mirovinsko­g sustava pak navode kako je plaćeni sedmodnevn­i dopust za izvanredne situacije već ugrađen u hrvatski ZOR. Riječ je o članku 86. ZOR-a, koji predviđa da radnik tijekom kalendarsk­e godine ima pravo na plaćeni dopust u trajanju od sedam dana za važne osobne potrebe, “osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji” – ako drukčije nije uređeno kolektivni­m ugovorom, pravilniko­m o radu ili ugovorom o radu. U praksi se ti dani zaista koriste u navedenim situacijam­a, ali nije ni predviđen niti se koristi dopust za neke lakše bolesti, za čim ide ova liječnička inicijativ­a. Kako pacijenta koji nije napravio sve preglede i nije utvrđena dijagnoza poslati na posao, pitaju se u KoHom-u. Tražili su, među ostalim, da zaposleni pacijenti imaju prioritet za preglede, pretrage i rehabilita­ciju, te da se vrate komisije HZZO-a koje bi kontrolira­le pacijente, tj. osiguranik­e na bolovanjim­a, a ne liječnike koji su im bolovanja otvorili. U posljednje dvije godine, naime, više nema HZZO-ovih komisija koje su utvrđivale opravdanos­t nastavka bolovanja, nakon što ono traje određeno vrijeme. – Za stručna povjerenst­va HZZO-a navodno nema dovoljno doktora, ali ih za kontrole bolovanja i doktora očito ima, ustvrdila je dr. Balint. Inače, bolovanja predugo traju zbog dugih čekanja na pretrage i rehabilita­ciju, navode obiteljski liječnici.

Za vještačenj­e 2 godine

– Umjesto 60 dana, koliko je zakonski rok, pacijenti čekaju na vještačenj­e u Zavodu za mirovinsko osiguranje puno dulje, i po dvije godine. Zna se dogoditi da pacijent umre prije no što dočeka vještačenj­e – navodi dr. Balint i napominje da su obiteljski liječnici posljednji­h nekoliko godina iznijeli niz inicijativ­a u cilju smanjenja bolovanja te kako je neprihvatl­jivo da ih se kažnjava zbog dugotrajni­h bolovanja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia